Annonce

Børne- og Undervisningsminister pernille rosenkrantz-theil på pressemøde Foto: Emil Helms/ Ritzau Scanpix

Tema: Coronavirus

Genåbning af små klasser betyder øget testprogram


Opdateret 03. februar 2021

På mandag vender eleverne i 0.-4. klasse tilbage til skoler, klubber og fritidsordninger. Personalet på skolerne og i SFO’erne tilbydes kviktestes to gange om ugen.

Annonce

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) havde ros med til både børn og personale på pressemødet: ”Det er vildt så flot, I har klaret nedlukningen,” sagde hun. Emil Helms/ Ritzau Scanpix

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Ansatte i skoler, klubber og fritidsordninger kan føle sig helt trygge, når de på mandag skal stå klar og byde eleverne i 0.-4. klasse tilbage efter en nedlukning, der har varet syv uger – eller lige så længe som en sommerferie.

Det forsikrede både ministre og myndigheder på et pressemøde mandag, hvor de gjorde rede for en genåbning, som de omtalte som både ’helt ekstremt forsigtigt’ samt ’glædelig og tiltrængt’.

Læs også: KL savner klar strategi for kviktest: Fuldstændig kaos

”Vi åbner for de små klasser, klubber og institutioner, fordi sundhedsmyndighederne siger, det er forsvarligt. Vi ved fra den første genåbning i foråret, at det er vigtigt med klare retningslinjer fra vores side og godt samarbejde mellem ledelse og personale. Sammen med vores sektorpartnersamarbejde vil vi indrette de nye retningslinjer, så alle kan være trygge,” garanterede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Test to gange ugentligt

Personalet på skolerne og i SFO’erne bliver fremover tilbudt to ugentlige kviktest, og derudover sender myndighederne en kraftigt opfordring til, at al personale lader sig PCR-teste op til genåbningen.

Det vil være frivilligt at lade sig teste, og testning vil som udgangspunkt foregå i arbejdstiden eller i umiddelbar tilknytning hertil, skriver Kommunernes Landsforening i en pressemeddelelse.

”Personalet på landets skoler vil blive tilbudt at blive kviktestet 2 gange om ugen. Det er et vigtigt værktøj til at bryde potentielle smittekæder hurtigt og dermed også et væsentligt element i den begrænsede genåbning, som vi nu heldigvis kan se frem til for de mindste skoleelever. Derfor er det også afgørende, at personalet på landets skoler nu gør brug af tilbuddet om kviktest, så vi sikrer, at genåbningen foregår så forsvarligt som muligt,” siger justitsminister Nick Hækkerup i pressemeddelelsen.

Krav om mundbind

Derudover bliver det et krav, at alle forældre – og andre besøgende – skal bære mundbind eller visir, når de opholder sig indendørs på skoler og daginstitutioner. Kan de ikke leve op til det, skal børnene afleveres og hentes udenfor.

Læs også: Må du afvise næsetest? Kend reglerne om kviktest

Det er stadig den britiske coronavariant B.1.1.7, der er den store udfordring i bekæmpelsen af pandemien. Den er ikke farligere end covid-19. Men den smitter langt mere. Og Statens Serum Institut har regnet sig frem til, at den kommende genåbning vil resultere i flere smittede og flere indlagte.

”Men smittetallet er faldet så meget, at det nu er på niveau med den første uge i september. Derudover ved vi, at børn bliver mindre syge og bidrager mindre til smitten. Derfor er det sundhedsfagligt forsvarligt med denne oplukning,” sagde Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, og blev suppleret af kollegaen i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm:

”Vi bruger ikke børn og ansatte som forsøgskaniner,” understregede han.

FOA-formand glæder sig

I FOA er formanden for den pædagogiske sektor, Kim Henriksen, glad for, at ’de mindste elever nu kommer tilbage til deres skoler og deres sociale liv’.

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

Samtidig er han tilfreds med den teststrategi af de ansatte, der blev varslet på pressemødet. Og han er glad for, at forældre og andre gæster skal bære mundbind og visir, når de kommer på besøg:

”I FOA har vi siden oktober ønsket, at det skulle være et påbud. Forældrene kommer fra mange forskellige bobler, så det er det eneste rigtige, når vi fortsat skal forebygge smitte,” siger Kim Henriksen.

Opdateret med afsnit om ugentlige kviktest

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev