Annonce

Martin Damm, næstformand i KL og borgmester i Kalundborg Kommune

Tema: Coronavirus

KL savner klar strategi
for kviktest: Fuldstændig kaos


Kviktest skal give tryghed på daginstitutioner, plejecentre og sociale tilbud. Men i kommunerne hersker kaos, fortæller KL’s næstformand. 

Annonce

Regeringen anbefaler, at alle, der går på arbejde, bliver testet for corona en gang om ugen. Men lige nu er det svært, mener KL's næstformand, Martin Damm. KL

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

Planen var, at kviktesten skulle ud til forskellige arbejdspladser ved hjælp af mobile testenheder. Men mange arbejdspladser kan slet ikke få testenhederne ud. Kommunerne mangler en klar strategi, lyder det fra KL’s næstformand, Martin Damm (V), der er borgmester i Kalundborg Kommune. 

Han mener ikke, det er rimeligt, at justitsminister Nick Hækkerup i sidste uge opfordrede kommunerne til at gøre brug af mobile testenheder.

”Når justitsministeren står og siger, at kommunerne bare skal ringe og bestille kviktest, så kommer det til at blive først til mølle, og det er ikke holdbart. De første, der ringer, får så en bil ud, mens de næste får at vide, at der desværre ikke er kapacitet til det. Så bliver det helt tilfældigt, hvem der kan få kviktest. Man burde i stedet lægge en klar strategi og så melde ud, hvad der skal ske,” siger Martin Damm til Fagbladet FOA. 

I stedet så han gerne, at der kom en overordnet plan.

”Vi burde organisere det, så vi kan få testet flest mulige. Både med PCR-test og kviktest. Vi skal lave en god plan,” siger han. 

Både statsministeren og justitsministeren har været ude og sige, at der var kviktest på vej i landets dagtilbud, men ifølge Martin Damm er også det gået i stå. 

”En fjerdedel af kommunerne kunne ikke få nogen ud, da vi lavede en hurtig undersøgelse. Og mange steder er de ikke nok på arbejdet til, at testbilen kommer ud. Så mange steder er man slet ikke i gang med at teste i dagtilbuddene endnu,” fortæller han. 

I det hele taget har forløbet omkring kviktest skabt en del uenigheder mellem regeringen og kommunerne.

”Så er der også det lille problem, at kontrakten med den udbyder, vi bruger i dag, udløber på søndag. Så skal der en ny udbyder på, og vi kan starte forfra. Det er fuldstændig kaos,” siger Martin Damm, og kommer med en opfordring til regeringen:

”Lad os nu mødes regering, regioner og kommuner, lægge en plan og så melde ud derfra.”

Også i FOA er man uforstående for, at kviktestene ikke kan komme ud til kommunerne.

”Nu har vi fået nok. Nu må nogen tage en beslutning. Det kan ikke passe, at kommunerne ikke kan få de test, de skal bruge. Alle siger, at vi skal prioritere ældreområdet, men det gør de jo ikke, når der ikke bliver taget en beslutning. Og det betyder dødsfald og for meget sygt personale i sidste ende,” siger Torben Hollmann, sektorformand i FOA.

Han har ligesom flere andre efterspurgt, at kviktesten ikke kun skulle bruges på personalet, men også de pårørende, der har lov til at besøge deres nære på plejehjemmene. 

”Vi har sagt lige fra starten af, at de pårørende skal med i det her loop. Det kan ikke passe, at det ikke kan lykkes,” siger han.

Det står nu kommunerne frit for at benytte de mobile testenheder til netop test af pårørende, skriver Sundhedsministeriet i en mail til Fagbladet FOA.

”De mobile antigentest-vogne ved plejehjem og bosteder kan også benyttes af pårørende og besøgende på bosteder og plejehjem, hvis kommunen lokalt vurderer, at der er behov for dette, og så længe der er mobil kapacitet til det. Der er derudover gratis tilbud om antigentest og PCR-test på faste stationer over hele landet, som alle kan benytte sig af.” 

Martin Damm, næstformand i KL, er ikke afvisende, men mener, at teststrategien og kapaciteten først skal på plads. Og det er den ikke lige nu.

”Det kunne godt være en mulighed at teste pårørende, men kapaciteten skal jo være der, og lige nu kan vi ikke engang få kviktest til personalet. Man kan som pårørende vælge at blive testet andre steder en på plejehjemmet. ”

Ligeledes lyder det fra sundhedsministeriet, at det er op til kommunerne, om for eksempel ansatte i hjemmeplejen skal have tilbudt kviktest.

”Regeringen opfordrer til, at medarbejdere i hjemmeplejen også testes med hurtigtest foruden den systematiske PCR-test, men den enkelte kommune vurderer selv, hvor der er mest behov for mobile hurtigtest-enheder – samt hvor behovet kan dækkes af faste teststationer,” skriver sundhedsministeriet i en mail til Fagbladet FOA. 

Kviktesten har været inde i billedet siden før nytår, hvor regeringen første gang nævnte, at den kunne blive en del af teststrategien. Fagbladet FOA har løbende forsøgt at få svar på, hvordan teststrategien og implementeringen ser ud, men er blevet henvist fra sundhedsministeriet til justitsministeriet og til KL og Danske Regioner. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev