Annonce

Dagplejer Mette Lyngsø Christiansen

Tema: Coronavirus

Den nye hverdag i dagplejen: Nu synger vi  'vaske hænder'-sang


Mette Lyngsø Christiansen var så spændt på genåbningen af dagplejen, at hun allerede vågnede klokken halv fire om natten. Men det gik godt. ”Den største udfordring er al den rengøring,” siger hun.

Annonce

Mette Lyngsø Christiansen har både fået sat et telt op udenfor og lavet en udendørs "håndvaske-station," så de ikke behøver at gå indenfor for at vaske hænder. Tor Birk Trads

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

I dag har mange kommunale dagplejere åbnet deres hjem op for de mindste for første gang siden nedlukningen af Danmark i midten af marts.

 

Det betyder, at dagplejere skal følge skærpede krav om rengøring, og børnene skal være så meget udendørs som muligt.

 

Læs også: Den nye hverdag i børnehaven: Vi vasker legetøj sammen med børnene

En af dem, der nu har prøvet kræfter med en ny hverdag, er dagplejer i Viborg Kommune Mette Lyngsø Christiansen. I dag skulle hun passe et enkelt barn, men hun forventer, at alle hendes fire dagplejebørn er i pasning hos hende igen på mandag.

 

Hvordan har din arbejdsdag været i dag sammenlignet med en normal hverdag før coronakrisen?

 

Jeg er mere opmærksom på at vaske hænder, spritte af og rengøre de overflader, børnene har rørt ved. Og så har vi jo stort set været ude hele dagen, hvilket vi ikke var før.

 

Hvordan løste du de nye opgaver i forhold til yderligere rengøring og fokus på at være udendørs?

 

Jeg prøver at gøre det nemmere for mig selv i forhold til rengøring. Derfor har jeg også færre ting i sandkassen, end jeg plejer, og jeg har begrænset mængden af legetøj. Og så er der også bare mindre at gøre rent, fordi vi er så meget ude. Her i påsken har jeg fået sat et telt op udenfor, lavet et udendørs legekøkken, og vi har også en 'håndvaske-station' derude, så vi ikke hele tiden skal rende indenfor for at vaske hænder. Vi var faktisk kun inde, da vi spiste frokost. Min opvaskemaskine kan dog kun vaske på 70 grader, selvom retningslinjerne siger 80 grader. Så er jeg nødt til at vaske alt bestik, tallerkener og glas med kogende vand i stedet for. Det kunne jeg godt få tid til, mens hun legede.

 

Hvordan har børnene og forældrene tacklet de nye retningslinjer?

 

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Mine dagplejebørns forældre er bare glade for, at vi har åbent, og så har de været gode til at forstå alle de nye retningslinjer, som jeg nu skal arbejde med. Det var selvfølgelig en lidt svær start for barnet, fordi hun har været vant til at være hjemme hos mor og far i fem uger. Men så sad vi og snakkede lidt, hun fik et kram, og så var hun ellers klar igen. Hun syntes kun, det var dejligt at være så meget ude.

 

Hvad var den største udfordring? Og hvad gik bedre end forventet?

 

Læs også: Dagplejer: Læreplanen skal ligge i vores DNA

Den største udfordring er alt den rengøring, fordi man lige skal vænne sig til at have så meget fokus på dét. Og så synes jeg faktisk, at selve håndvasken gik bedre end forventet. Vi synger en 'vaske hænder'-sang, og hun har allerede lært at huske det med tommelfingeren og håndoverfladen. Og så er det sjovt for børnene, fordi man kan plaske lidt, når det nu er udenfor.

 

Var der omstændigheder, som du ikke havde forberedt dig på?

 

Nej, dagen er faktisk gået som forventet. Men jeg havde også brug for at have det hele klar inden, og alt, hvad der skulle læses, er blevet nærlæst. Jeg vågnede allerede klokken halv fire i nat, fordi jeg var så spændt. Men nu må vi se, hvordan det går, når der kommer flere børn, for så bliver det jo selvfølgelig hårdere. Men jeg er sikker på, at det nok skal gå.

 

Glæder du dig til at skulle arbejde igen i morgen?

 

Læs også: Coronarengøring i dagplejen: Hver anden har overarbejde

Ja, for Søren! Der har været mange frustrationer, mange spørgsmål, og man er nødt til at omstille sig. Men det er dejligt bare at få en hverdag igen, og det er utroligt, så store børnene allerede er blevet på fem uger. Så ja, i morgen glæder jeg mig til at få endnu et barn ind, og så ligger der en skov, hvor jeg bor, som vi kan gå ned og lege i.


Genåbning af dagpleje i Viborg
Mette Lyngsø Christiansen har kun haft et barn i dag. På mandag er der fuld plade, når hun skal passe alle fire børn. Tor Birk Trads
Tomme legeskabe
For at lette på rengøringen har Mette valgt at begrænse mængden af legetøj. Alle fire skabe plejer at være fyldt, fortæller hun. Tor Birk Trads

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev