Annonce

Test holdes af grøn plastikhandske af person i plastikdragt

Tema: Coronavirus

Kviktest på vej til flere områder i alle kommuner


Efter lang tids venten er der nyt om test af personale i dagtilbud, på plejehjem og på sociale bosteder. Justitsministeren opfordrer i en pressemeddelelse kommunerne til at gøre brug af kviktest.

Annonce

Fagbladet FOA har længe forsøgt at få svar på, hvornår kviktest skulle tages i brug i dagtilbud. Nu opfordres kommunerne til at tage kviktest i brug med det samme.  Mette Mørk/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

På daginstitutioner rundt omkring i landet har coronaen kunnet mærkes, og det pædagogisk personale har flere steder været bekymrede for at gå på arbejde. Nu beder justitsminister Nick Hækkerup kommunerne om at sørge for kviktest til personalet. Det gælder ikke kun dagtilbud, men også på plejehjem og sociale institutioner. 

Alle landets borgmestre er hasteindkaldt til møde i dag om test, og justitsministeren kommer med en kraftig opfordring til kommunerne om at gøre brug af testkapaciteten med det samme. 

Det sker efter, at der på flere pressemøder er blevet varslet om kviktest til personalet på henholdsvis plejehjem og i dagtilbud, men uden at Fagbladet FOA har kunnet få et klart svar på, hvornår og hvordan en konkret løsning ville se ud. Nu tyder alt på, at løsningen bliver op til den enkelte kommune.

”Vi kan ikke ramme alle daginstitutioner eller alle plejecentre i Danmark, men der er ledig testkapacitet. Det er gratis – det er bare om at komme i gang. Og så vil jeg selvfølgelig også opfordre alle medarbejdere til at gøre brug af både det mobile tilbud, når det kommer ud til arbejdspladserne, men også af de øvrige muligheder for gratis test, vi har opbygget rundt om i landet,” skriver Nick Hækkerup i pressemeddelelsen. 

Af pressemeddelelsen fremgår det, at kviktesten ses som ’et godt og vigtigt supplement til PCR-test’, men det er ikke lykkedes Fagbladet FOA at få svar på, hvornår regeringen opfordrer personalet til at bruge PCR-test.

I pressemeddelelsen gentager ministeriet opfordringen til at blive testet en gang om ugen, hvis man fortsat går på arbejde. Her vil de største arbejdspladser kunne få mobile testenheder ud. 

”For at forhindre yderligere smittespredning på de arbejdspladser, der fortsat er åbne, opfordrer regeringen således til, at ansatte – særligt ansatte der ikke kan undgå kontakt med mange mennesker – lader sig teste mindst en gang om ugen. Også selv om de ikke har symptomer eller i øvrigt har grund til at mistænke, at de skulle være smittede,” står der i meddelelsen.

Ligeledes fremgår det, at udbuddet af kviktest hos private udbydere bliver fordoblet fra 30.000 om dagen til 60.000 fra februar, og at den ledige kapacitet er grunden til, at ministeriet nu opfordrer kommunerne til at få mobile enheder ud på de største arbejdspladser.

Sektorformand i FOA Torben Hollmann har før peget på, at det kunne være en mulighed at teste pårørende ved besøg på plejehjem. Fagbladet FOA afventer fortsat svar på, om de mobile testenheder også vil kunne bruges til dette. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev