Annonce

test i næse

Tema: Coronavirus

Må du afvise næsetest? Kend reglerne om kviktest


Opdateret 26. januar 2021

Må du nægte at lade dig coronateste i næsen? Hvad sker der, hvis du gør? Og hvorfor skal pårørende ikke testes, når de besøger et plejehjem? Få svar her.

Annonce

Føler du ubehag ved podning i næsen, så spørg din leder, om du kan tage en PCR-test i svælget i stedet. TTNA/Reuters/Ritzau Scanpix

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

En vatpind op i næsen er sjældent en behagelig oplevelse. Men må du egentlig nægte at tage imod den? Det og flere spørgsmål forsøger vi her at besvare med hjælp fra FOAs overenskomstafdeling.

Kan jeg sige nej til at få foretaget en kviktest gennem næsen?

Din arbejdsgiver kan ifølge loven pålægge dig at blive testet for coronavirus, hvis det er sagligt begrundet i hensynet til at begrænse spredningen af smitte.

Pålægger din arbejdsgiver dig test på baggrund af sundhedsmyndighedernes retningslinjer og anbefalinger, vil kravet om test som udgangspunkt være sagligt.

Sundhedsstyrelsen anbefaler i øjeblikket brug af hurtigtest via næsen til hyppig screening – to gange ugentligt – af personale på plejecentre og andre institutioner med personer i øget risiko ved covid-19 i områder med udbredt smittespredning.

”FOA bakker naturligvis op om sundhedsmyndighedernes retningslinjer og anbefalinger. Dertil kommer, at en ansat, der ikke efterkommer et pålæg i overensstemmelse med loven, kan mødes med ansættelsesretlige sanktioner. FOA opfordrer derfor medlemmerne til at efterkomme pålæg om test, herunder hurtigtest,” siger Camilla Bolvig Cazal, konsulent i FOAs overenskomstafdeling.

”Mennesker er forskellige og nogle foretrækker halspodning, mens andre foretrækker næsepodning. Føler du særligt ubehag ved den podning, du står overfor, kan du spørge din leder om muligheden for at anvende en anden type test,” siger hun.

Har jeg ret til dagpenge, hvis jeg mister mit job, fordi jeg nægter at følge arbejdsgivers krav om at blive testet?

Hvis du er selvforskyldt ledig, kommer du i karantæne i tre uger. Det betyder, at du først efter tre uger kan modtage dagpenge. Men det vil altid bero på en konkret vurdering, om du som ansat selv er mest skyld i sin fyring. Det fortæller chefkonsulent i FOAs A-kasse, Finn Holst Villadsen.

”Hvis du bliver fyret, fordi du nægter at efterkomme arbejdsgiverens krav om at lade sig teste for covid-19 eller nægter at oplyse om testresultatet, kan en karantæne komme på tale, hvis du efterfølgende melder dig ledig og anmoder om dagpenge. Det skyldes, at du indenfor lovgivningens og overenskomstens rammer er forpligtiget til at følge arbejdsgiverens pålæg. Men det beror som nævnt på et konkret skøn i sagen,” siger han.

Det kræver dog, at arbejdsgiver også har overholdt og fulgt de betingelser, der følger af den nye lov. Herunder skal lederen have gjort klart overfor den ansatte, hvad konsekvensen er, hvis pålægget om test ikke bliver fulgt.

Hvorfor skal de pårørende, der kommer på plejehjemmene, ikke testes regelmæssigt?

Det har Fagbladet FOA forsøgt at få Sundhedsstyrelsen til at svare på. I en mail skriver styrelsen:

”Alle personer kan i dag vælge at booke tid til test, når de ønsker det. Der er både adgang til at booke PCR-test og hurtigtest.
Det er vigtigt at understrege, at en test er et øjebliksbillede, og at man fortsat skal overholde de gældende smitteforebyggende anbefalinger om afstand, håndhygiejne, brug af mundbind mv. Dertil kommer, at pårørende ikke skal besøge pårørende på hverken sygehus eller plejecenter, hvis de selv er testet positiv for ny coronavirus, har symptomer som kan være covid-19 eller er nær kontakt til en smittet. Muligheden overvejes.”

Jeg er pædagogmedhjælper og skal snart testes regelmæssigt i forbindelse med mit arbejde. Får jeg kompensation?

”Hvis du bliver pålagt at lade dig teste uden for normal arbejdstid, kan du kræve honorering i overensstemmelse med den gældende arbejdstidsaftales bestemmelserne herom,” siger Maria Christensen, konsulent i FOAs overenskomstafdeling.

Der kan dog være indgået lokalaftaler, der regulerer, hvordan ansattes øvrige udgifter forbundet med test honoreres. Derfor er det vigtigt, at du henvender dig til din lokalafdeling.

Jeg er blevet testet på eget initiativ i fritiden. Skal min arbejdsgiver orienteres om resultatet?

”Har din arbejdsgiver givet pålæg om at blive orienteret ved en positiv covid-19-test, som du på eget initiativ har fået foretaget, skal du orientere arbejdsgiver, såfremt testresultatet er positivt. Pålægget gælder også fremadrettet,” skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation på sin hjemmeside.

FH anbefaler dog, at du ved en positiv test under alle omstændigheder orienterer din arbejdsgiver og følger myndighedernes anbefalinger i forhold til isolation med videre.

Kan arbejdsgiver kræve, at jeg bliver testet for andet end covid-19?

Nej. Din arbejdsgiver kan kun kræve, at du bliver testet for covid-19. For arbejdsgiver er det derfor ikke muligt at kræve, at du eksempelvis får lavet en antistoftest eller lignende.

Hvor sikker er en kviktest?

En kviktest gennem næsen er ikke ligeså sikker, som en PCR-test i halsen er. Men en ny dansk undersøgelse fra Rigshospitalet, Region Hovedstadens Akutberedskab og Statens Serum Institut viser, at kviktesten er bedre en først antaget.

Undersøgelsen viser, at når PCR-testen finder 100 borgere med corona, finder lyntesten de 70 borgere. Statens Serum Institut har tidligere vurderet testene til at være 56 procent sikre.

”PCR-testen er den bedste test, men vores undersøgelse viser, at hurtigtesten har vist sig at være et godt supplement, og bedre end vi havde regnet med,” siger professor på Rigshospitalet og leder af undersøgelsen, Christian von Buchwald, til DR.

Studiet er stadig under peer-review, og der skal derfor tages forbehold for resultaterne.

Kilder: Spørgsmål og svar om corona hos Fagbevægelsens Hovedorganisation, Camilla Bolvig Cazal, konsulent i FOAs overenskomstafdeling, chefkonsulent i FOAs A-kasse, Finn Holst Villadsen, Maria Christensen, konsulent i FOAs overenskomstafdeling og Sundhedsstyrelsen.

Opdateret med nyt dansk studie om kviktest

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev