Annonce

Lang vatpind på vej i næsen af en person

Tema: Coronavirus

Sektorformand efter lyntest-kaos: Vi er ikke klar til ny smittebølge


Indførslen af lyntest på plejehjem, dagtilbud og sociale institutioner er ikke gået som forventet. KL foreslår, at kommunerne selv skal stå for test af personalet. Sektorformand er ikke optimistisk.

Annonce

Udrulningen af lyntest har mildest talt voldt problemer. Regionerne har opsagt kontrakten med udbyderen, og nu venter kommunerne på en ny løsning. TTNA/Reuters/Ritzau Scanpix

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

På mange arbejdspladser rundt om i landet har man set langt efter de mobile testenheder, der skulle lynteste personalet.

Faktisk har der været så store problemer med aftalerne, at regionerne har valgt at opsige lyntest-kontrakterne med firmaet SOS International efter kun en uges samarbejde på grund af blandt andet manglende hygiejne i testsituationer. Det oplyste Region Midt i en pressemeddelelse søndag. 

Sektorformand i FOA Torben Hollmann er ikke overrasket over, at aftalerne har voldt problemer. 

”Det er nu bevist, at det er helt umuligt med de private leverandører, der skal komme ud og teste personalet. Det kommer slet ikke bag på mig. De ansvarlige myndigheder har simpelthen været for langsomme, og det har resulteret i, at mange ældre er døde af corona,” siger han. 

Regionerne har lavet midlertidige aftaler med Falck, der også nogle steder varetog testningen før SOS International. 
I Region Hovedstaden får SOS International opgaven med at lynteste personalet måneden ud. Hvad der helt konkret skal ske, når de midlertidige aftaler udløber, melder pressemeddelelsen ikke noget om. 

”Regionerne er i dialog med regeringen og kommunerne for at finde ud af, hvordan opgaven med at antigenteste borgere bedst muligt udbydes fremadrettet. I den forbindelse vil forskellige modeller blive overvejet,” fremgår det af pressemeddelelsen. 

Samtidig foreslår Kommunernes Landsforening (KL) i en pressemeddelelse, at strategien for lyntest gentænkes.

”På de kommunale arbejdspladser, hvor det giver mening, foreslår vi, at kommunerne selv overtager testopgaven. Vi har set det fungere på ældreområdet med PCR-test, og det er ved at blive sat i gang på folkeskoleområdet. Det er langt den bedste løsning, at vi selv lokalt kan tilrettelægge indsatsen og derfra trække på de private leverandører efter behov,” siger formand for KL, Jacob Bundsgaard i pressemeddelelsen. 

Torben Hollmann er dog ikke optimistisk.

”Jeg tør ikke tro på, at de er klar, hvis der skulle komme en ny smittebølge. Jeg vil se det, før jeg tror det. Det kan ikke passe, at det skal være så svært, når man hele tiden har sagt, at man skulle passe på de ældre,” siger han. 

I Københavns Kommune er sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) lettet over, at kontrakten med SOS International er blevet opsagt.

"Det har været mildt sagt utilfredsstillende, hvad de har leveret. Vores medarbejdere har af gode grunde heller ikke været trygge ved at lade sig teste i det setup," skriver hun i en mail til Fagbladet FOA. 

Indtil kontrakten udløber ved udgangen af måneden, får kommunen dog stadig leveret kviktest af SOS International, men af mailen fremgår det, at man vil følge samarbejdet tæt, til en ny løsning er fundet. 

"Jeg er helt enig med KL i, at medarbejdere på vores plejehjem skal have mulighed for at teste hinanden, og derfor ser jeg også frem til, at der bliver givet grønt lys til det, så vi kan komme i gang," skriver hun i mailen. 

I FOAs pædagogiske sektor har sektorformand Kim Henriksen svært ved at forstå, hvor teststrategien for det pædagogiske område bliver af.
 
”Det bekymrer mig, at man ikke har en national teststrategi på plads over en måned efter, at statsministeren lovede lyntest til det pædagogiske område. Men samtidig kan vi se, at der i nogle kommuner er kommet styr på det, og det er vi glade for,” siger han.

Han understreger, at det er afgørende for sektoren, at tilbuddet om test bliver frivilligt.

I sidste uge skrev KL i en nyhed på deres hjemmeside, at kapaciteten for lyntest ville blive flyttet til dagtilbud og sociale institutioner 14. dage efter, at plejehjemmene er færdige med deres sidste omgang af vacciner. Det har ikke været muligt for Fagbladet FOA at få svar på, om det også gælder PCR-test. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev