Kommunalt ansatte i landets kommuner, kan i en kort periode omplaceres til andre arbejdsområder.
Det fremgår af en ny aftale – en såkaldt fælleserklæring – der er indgået mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Forhandlingsfælleskabet, som FOA er en del af.
Fra tirsdag gælder det de 69 kommuner, der har været delvist nedlukkede på grund af coronarestriktioner, men fra onsdag – hvor restriktionerne gælder i hele landet – er aftalen ligeledes gældende i alle landets kommuner.
”Det er vigtigt, at de kommunale opgaver fortsat varetages for at sikre, at samfundet kommer bedst muligt igennem pandemien. Afgørende er, at kommunerne kan løfte de kritiske funktioner i forhold til borgerne og samfundet. Medarbejderne er i den forbindelse en vigtig ressource for at lykkes,” står der i aftalen.
Læs også: Nedlukning i 69 kommuner: Det betyder det for dig
FOA: God aftale
FOA er tilfredse med fælleserklæringen, siger forbundsformand Mona Striib og kalder den for en ’beskyttelsesramme omkring vores medlemmer’.
”Aftalen gør, at vi er sikre på, at hvis der eksempelvis på et plejecenter pludselig mangler en hel masse personale, så er der mulighed for at kunne aftale, at personale, der for eksempel er hjemsendte, i stedet kan arbejde de pågældende steder,” siger Mona Striib.
Hvis det sker, vil den enkelte medarbejder, der eventuelt skal varetage nye og uprøvede opgaver, inddrages så tidligt som muligt, herunder tages med på råd i forbindelse med ændringer i arbejdsopgave, står der i aftalen.
Solidaritet med andre ansatte
Og det kan meget vel blive nødvendigt at omplacere medarbejdere. Det vurderer Dorit Dühring, der er afdelingsformand i den lokale FOA-afdeling, PMF 1, der organiserer pædagogisk personale i seks kommuner omkring hovedstaden.
”Vi har flere, der er hjemsendt, men der er ikke igangværende forhandlinger om at lave lokale aftaler om at flytte nogle af dem. Men det kan godt blive aktuelt,” siger Dorit Dühring og fortsætter:
”Og hvis det virkelig brænder på, så tænker jeg, at et tilstrækkeligt antal medarbejdere melder sig frivilligt og på den måde udviser samfundssind og solidaritet med medarbejdere i for eksempel ældreplejen, hvor der kan opstå behov for hjælp. Sådan var det også tilbage i foråret.”
Situationen kan udvikle sig
Som det ser ud i øjeblikket, forestiller Mona Striib sig ligeledes, at behovet for at omplacere medarbejdere kan løses ved udelukkede at bruge medarbejdere, der melder sig frivilligt.
”Men der er ingen af os, der lige nu kan forudse, hvad der sker, hvis vi ikke får knækket smittekurven. Det krydser vi i den grad fingre for. 3000 smittede om dagen kan vokse katastrofalt hurtigt, og så må vi se i øjnene, at vi kan komme i en situation, hvor verden ser helt anderledes ud, men så tager vi bestik af det.”
”Som det ser ud lige nu, håber vi på, at smittekurven ændrer sig. Det her er til for med rettidigt omhu at sikre, at man kan løse de udfordringer, man eventuelt kan få lokalt,” lyder det fra forbundsformanden.
Til Fagbladet FOA oplyser KL, at der ikke er overblik over, hvor mange medarbejdere der forventes at blive omplaceret.
Opdatering: Artiklen er blevet opdateret i forlængelse af nedlukningen, der fra onsdag klokken 16 gælder i hele landet. På samme tidspunkt bliver ovenstående aftale gældende i hele landet.