Landets næststørste kommune Aarhus er langtfra godt nok forberedt på fremtidige brand- og naturkatastrofer.
Sådan lyder vurderingen fra Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør i Østjyllands Brandvæsen. Han frygter den dag, hvor byen bliver ramt af flere store brande.
”Landets næststørste by burde være gearet til at håndtere to større hændelser på samme tid, og det er ikke tilfældet,” siger Kasper Sønderdahl.
Beredskabsdirektøren fortæller, at Østjyllands Brandvæsen allerede sidste år i 24 tilfælde løb tør for enten mandskab eller køretøjer.
Brug for flere fuldtidsbrandfolk
Derfor vil Kasper Sønderdahl have iværksat en plan, der øger antallet af fuldtidsbrandfolk på vagt fra 18 til 32 og have anlagt to nye brandstationer.
”Vi kan ikke løse vores opgaver i fremtiden, som vi har gjort indtil nu. Byggeriet ændrer sig, trusselsbilledet ændrer sig, risikoprofilen ændrer sig, klimaforandringerne rammer. Der, hvor jeg får ondt i maven, det er det, der rammer i morgen,” lyder det fra Kasper Sønderdahl til TV2 Østjylland.
”Aarhus Kommunes risikoprofil frem mod 2031 undergår så markante forandringer, at en stor opgradering af beredskabet i Aarhus bliver nødvendigt – og nødvendigt længe før 2031 vel at mærke,” lyder den opsummerende vurdering i udviklingsplanen.
Aktuel debat om at sløjfe centralt krav
Det aarhusianske opråb falder samtidig med en aktuel debat om brandvæsenets krav om afgangstid senest fem minutter efter alarm. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen forventes i det nye folketingsår at præsentere en plan for, hvordan kravet om afgangstid kan sløjfes. Et centralt argument er, at det vil tilgodese rekruttering af deltidsbrandfolk.
”Man vil afskaffe kravet, så flere deltidsbrandfolk kan nå med. Det vil betyde længere afgangstid, som igen vil betyde længere responstid. Går der brand i et hus, vil flere huse ende med at brænde end. Så enkelt er det.”
Sektorformanden opfordrer i stedet til, at beredskabet styrkes ved ansætte flere fuldtidsbrandfolk.