Annonce

brandvæsen foto simon jeppesen

Brandvæsen i nødråb: Der er akut brug for flere fuldtidsbrandfolk


Et større og mere komplekst trusselsbillede kræver flere brandfolk. Østjyllands Brandvæsen er allerede hårdt presset, lyder opråbet fra beredskabsdirektør.

Annonce

”Landets næststørste by burde være gearet til at håndtere to større hændelser på samme tid, og det er ikke tilfældet,” siger beredskabsdirektør i Østjyllands Brandvæsen. Simon Jeppesen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Landets næststørste kommune Aarhus er langtfra godt nok forberedt på fremtidige brand- og naturkatastrofer. 

Sådan lyder vurderingen fra Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør i Østjyllands Brandvæsen. Han frygter den dag, hvor byen bliver ramt af flere store brande.

”Landets næststørste by burde være gearet til at håndtere to større hændelser på samme tid, og det er ikke tilfældet,” siger Kasper Sønderdahl.

Beredskabsdirektøren fortæller, at Østjyllands Brandvæsen allerede sidste år i 24 tilfælde løb tør for enten mandskab eller køretøjer.

Brug for flere fuldtidsbrandfolk

Derfor vil Kasper Sønderdahl have iværksat en plan, der øger antallet af fuldtidsbrandfolk på vagt fra 18 til 32 og have anlagt to nye brandstationer.

”Vi kan ikke løse vores opgaver i fremtiden, som vi har gjort indtil nu. Byggeriet ændrer sig, trusselsbilledet ændrer sig, risikoprofilen ændrer sig, klimaforandringerne rammer. Der, hvor jeg får ondt i maven, det er det, der rammer i morgen,” lyder det fra Kasper Sønderdahl til TV2 Østjylland.

Allerede tilbage i 2022 advarede brandvæsenet om mangel på mandskab og materiel. Det skete i en udviklingsplan for beredskabet for årene 2024 til 2031.

”Aarhus Kommunes risikoprofil frem mod 2031 undergår så markante forandringer, at en stor opgradering af beredskabet i Aarhus bliver nødvendigt – og nødvendigt længe før 2031 vel at mærke,” lyder den opsummerende vurdering i udviklingsplanen.

Aktuel debat om at sløjfe centralt krav

Det aarhusianske opråb falder samtidig med en aktuel debat om brandvæsenets krav om afgangstid senest fem minutter efter alarm. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen forventes i det nye folketingsår at præsentere en plan for, hvordan kravet om afgangstid kan sløjfes. Et centralt argument er, at det vil tilgodese rekruttering af deltidsbrandfolk.

Læs også: Regeringens planer om at sløjfe udrykningskravet møder kritik fra FOA: ”En risikabel affære”

I FOA har sektorformand Thomas Brücker på det kraftigste advaret mod at fjerne kravet:

”Man vil afskaffe kravet, så flere deltidsbrandfolk kan nå med. Det vil betyde længere afgangstid, som igen vil betyde længere responstid. Går der brand i et hus, vil flere huse ende med at brænde end. Så enkelt er det.”

Sektorformanden opfordrer i stedet til, at beredskabet styrkes ved ansætte flere fuldtidsbrandfolk.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev