Annonce

Ung kvinde sidder i arbejdstøjet i sin bil

Annika blev blæst bagover af hele otte indstillinger til Velfærdens Talent 100


Fra 1. februar er det igen muligt at indstille unge kolleger til at blive en del af dette års Talent 100, hvor FOA og PenSam hylder velfærdstalenter under 35 år fra hele landet. Social- og sundhedsassistent Annika Hørby Jensen blev sidste år indstillet af intet mindre end otte forskellige personer – alt fra kolleger, borgere og pårørende.

Annonce

Hele otte personer valgte i 2022 at indstille social- og sundhedsassistent Annika Hørby Jensen til Velfærdens Talent 100. En indstilling, som hun blev overrumplet og meget rørt over, og som samtidig bekræftede hende i, at hun er i det helt rigtige fag. Privat

Af Alexander Pilgaard Kjær
Journalist

Annonce

”Annika er en ener. Altid positiv og konstruktiv – altid med blikket rettet på borgernes behov og ressourcer.”

”Annika opfører sig, som jeg ønsker, at mine egne piger skal opføre sig, nemlig omsorgsfuld og hjælpsom.”

Ovenstående er blot to sætninger ud af rigtig, rigtig mange, der i starten af 2022 blev sendt i retning af 27-årige Annika Hørby Jensen. Udtalelserne kom i den forbindelse, at kolleger, leder og pårørende kunne indstille unge velfærdstalenter til FOA og PenSams Talent 100 – og der var intet mindre end otte forskellige, der indstillede Annika Hørby Jensen.

Læs også: Kamilla hyldet som et af landets 100 største velfærdstalenter

Det lå ikke i kortene

Læsøboen Annika Hørby Jensen startede som social- og sundhedshjælper, men tog efterfølgende uddannelsen til social- og sundhedsassistent, som hun blev færdig med i 2019. I dag arbejder hun i Læsø Døgnpleje, men det har ikke altid ligget i kortene, at hun skulle være inden for dette fag:

”Jeg er og har altid været en hestepige, og det troede jeg, at jeg kunne leve af. Det kunne jeg så ikke,” siger hun med et stort grin.

”Efter at have været på efterskole tænkte jeg, at jeg skulle være ernæringsassistent. Så den uddannelse startede jeg på i Hjørring og skulle så i praktik på plejehjemmet hjemme på Læsø. Og da jeg havde været der i 14 dage, kunne jeg mærke, at jeg stod på den forkerte side. Jeg skulle ikke stå gemt væk i køkkenet – jeg skulle ud at have noget med mennesker at gøre,” fortæller Annika Hørby Jensen.

Så hun droppede ud af ernæringsassistentuddannelsen og søgte i 2014 ind på social- og sundhedshjælperuddannelsen, der skulle vise sig at være det helt rigtige skridt.

Læs også: Flygtede fra krig i Syrien til sosu-job i Sønderjylland: ”Nu kan vi sige mojn”

Vil hele tiden blive dygtigere

At Annika videreuddannede sig til social- og sundhedsassistent, er meget sigende for hendes tilgang til livet. Hun elsker at blive dygtigere. Derfor har hun også bygget oven på sin uddannelse og er i dag koordinator på et respiratorisk team, samtidig med at hun lige er blevet færdig med en uddannelse som visitator, hvor hun blandt andet visiterer den hjælp, der er behov for ude i hjemmene.

Denne lyst til hele tiden at udvikle sig er en af mange grunde til, at så mange indstillede hende til at være én af de 100 udvalgte velfærdstalenter i 2022. En mandlig borger på 59 år skriver blandt andet, at han sjældent har set en ung pige, der går så meget op i sit arbejde som Annika – og de mange pæne ord har hun forsøgt at tage til sig:

”Jeg er ikke særlig god til at få ros. Men det her må jeg jo indrømme, at jeg ikke kan komme uden om. Det er virkelig rørende, at så mange har taget sig tiden til at skrive de her ord om mig. På de dage, hvor jeg har lyst til at kaste håndklædet i ringen, bliver jeg mindet om, at jeg virkelig gør en kæmpe forskel for nogle mennesker. Det har givet mig en vished om, at jeg arbejder med det, jeg skal,” siger Annika.

Et stort gå-på-mod

Flere skriver om Annika, at hun har et helt usædvanligt drive og gå-på-mod. Adspurgt, hvad de mener med det, svarer Annika, at hun altid ser muligheder frem for begrænsninger:

”Nogle gange kan en kollega sige til mig: ’Annika, hun er lam i den ene side. Hvordan har du tænkt dig, at hun skal komme op på den cykel?’ Og til det siger jeg, at vi da er nødt til at prøve, for ellers finder vi aldrig ud af, om det kan lade sig gøre,” fortæller hun og griner efterfølgende.

”Jeg vil altid finde tiden til for eksempel at cykle fem kilometer med fru Jensen efter at have fundet piller og sådan frem. For det er helheden i borgeren, jeg søger. Og deri ligger også den fysiske aktivitet. Jeg tror, at det er det, de mener med, at jeg har et drive. Fordi jeg vil borgeren hele vejen rundt.”

Læs også: Ung sosu: Vi har et fælles ansvar for at tale vores fag op

Nu starter den nye nominering

Fra 1. februar 2023 starter nomineringsperioden til, at nye velfærdstalenter kan blive indstillet til Talent 100. Og Annika Hørby Jensen har en klar opfordring til dem, der overvejer, hvorvidt de skal nominere deres kollega:

”Det er jeg slet ikke i tvivl om, at de skal gøre! De skal gøre det for at give deres kollega den store anerkendelse, det er. Jeg ved, hvor glad jeg blev for det, og hvad det har betydet for mig, så det skal andre også have lov til at opleve. Det er en virkelig god måde at tilkendegive sin taknemmelighed og anerkendelse over for sine kolleger,” siger Annika.

Udover at det er et anerkendende klap på sin kollegas skulder, mener Annika Hørby Jensen også, at det er vigtigt at få nogle gode historier frem i lyset, for at faget ikke udelukkende tales ned:

”I den ungdomsklub, jeg er i, gør jeg meget ud af at tale med de unge om, hvad vores arbejde mest af alt består af – og det er aldrig det, de tror. Og så er det vigtigt også at vise, at vi i den og den kommune har en medarbejder, der er megadygtig, så alle rundt om også hører om det.”

Alle 100 udvalgte inviteres til en hyldest på Christiansborg d. 24. maj 2023. Du kan læse mere om Velfærdens Talent 100 her, som også er stedet, hvor du kan nominere din kollega.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev