Annonce

Flygtede fra krig i Syrien til sosu-job i Sønderjylland: ”Nu kan vi sige mojn”


Sidste år blev de to statsløse flygtninge, brødrene Tarek Husam Mohamad og Abdel Rahman Hosam Mohamad, hædret som velfærdstalenter af PenSam og FOA Ungdom. Den anerkendelse gav dem virkelig blod på tanden, fortæller de. Vi har besøgt dem på en vagt på plejehjemmet Birkelund.

Annonce

Tarek Mohamad (th) og Abdel Mohamad (tv) blev sidste år hyldet som velfærdstalenter af PenSam og FOA Ungdom. Nu er tiden kommet til at nominere nye kandidater til 2022-prisen. Robert Attermann

Af Christoffer Fauerby Rewitz
Journalist

Annonce

Halvanden kilometer fra den tyske grænse ligger plejehjemmet Birkelund. Det er her, at de statsløse flygtninge, 27-årige Tarek Husam Mohamad og hans to år yngre bror Abdel Rahman Hosam Mohamad, arbejder som social- og sundhedshjælpere.

 

Sidste år blev Tarek og Abdel, der for syv år siden flygtede fra Syrien til Danmark, hyldet  som velfærdstalenter af PenSam og FOA Ungdom, som hvert år fejrer unge talenter, der dagligt gør en forskel og yder en særlig indsats. Og det var en anerkendelse, som gav brødrene blod på tanden til at blive bedre til deres erhverv.

 

"Det har betydet meget for os, at vi vandt velfærdsprisen. Vi føler, at vores engagement i Danmark bliver set og hørt. Vi har siden arbejdet endnu hårdere for at hjælpe de ældre beboere. Vi har taget flere tilkaldevagter og engageret os mere i de mennesker, der bor her," fortæller Tarek


Han suppleres af Abdel, der i øvrigt kun har tilkaldevagter på Birkelund, fordi han er fuldtidsansat på plejehjemmet Rønshave, der ligger syv kilometer væk: 

 

"Vi var virkelig glade for det. Alle mennesker i Padborg har siden ønsket os tillykke. Det er en rigtig fantastisk følelse. Det er første gang i vores liv, at vi har oplevet den form for anerkendelse."

 

Læs også: Flygtninge hjælpes til nyt liv som sosu'er

Rundt om middagsbordet

Det er ved at være middagstid, så brødrene skal dække bordet op på 'Grøn stue', som er den afdeling af plejehjemmet, som Tarek er tilknyttet. Spisebordet er dækket op med farverige blomster i vaser, porcelænstallerkner og snapseglas, hvis lysten skulle byde sig.

 

De typiske arbejdsopgaver, de to brødre laver, er at forberede morgenmad, administrere beboernes medicin og hjælpe dem med hverdagens små problemer.

 

"Det er meget det samme hver dag. Og på samme måde ikke," fortæller Tarek.

 

Beboerne kommer ind lidt efter lidt, mens maden forberedes. Abdel hælder øl op til to af de kvindelige beboere.

 

"Tak for det, Tarek. Det er vi glade for," siger en af dem, mens hun tager et sip af sin kolde Tuborg.

 

"Vi er her jo for at hjælpe," svarer Tarek smilende tilbage

 

Kort tid efter bryder der fællessang ud rundt om spisebordet. Herefter falder snakken på, hvordan de er blevet så engageret i Danmark.

 

"Sproget er nøglen til Danmark. Hvis man gerne vil blive en værdsat del af Danmark, så er det vigtigt, at man lærer sproget," fortæller Tarek på letforståeligt dansk, hvor der dog snubles lidt over æ, ø og å'erne.

 

Brødrene har siden deres ankomst i Danmark gået på sprogskole, været frivillige på Rønshave og uddannet sig til social- og sundhedshjælpere.

 

Under den daglige middagsmad er det ikke usædvanligt, at en beboer eller to ønsker at drikke en afkølet øl til sit måltid. Robert Attermann

Fremtiden i Danmark

I fremtiden drømmer brødrene om et liv i Danmark. Det inkluderer dansk statsborgerskab, familie og videreuddannelse:

 

"Vi vil gerne læse til enten sygeplejerske eller social- og sundhedsassistent. Men vi vil hellere fokusere på at arbejde, da vi skal arbejde her tre et halvt år for kunne få permanent opholdstilladelse," fortæller brødrene og fortsætter:

 

"Vi drømmer om at få permanent opholdstilladelse. Men reglerne ændrer sig hele tiden. Så vi tager det dag for dag."

 

Og de har ingen planer om at forlade Sønderjylland. Faktisk forventer de så meget, at det er her, de skal være, at de er begyndt at lære sønderjysk.

 

"Der er jo mange af beboerne, som snakker det. Så vi er begyndt i de lette ord, såsom 'mojn," griner Abdel.

 

Kulturen hjælper integrationen

 

Helle Heesch Jessen, der er driftsleder på Birkelund, fortæller, at Tarek og Abdel har været meget nysgerrige omkring dansk kultur:

 

"De syntes, at det var lidt underligt, at vi flager med Dannebrog, når vi fejrer fødselsdag og flager på halvt til begravelser," siger Helle og afbrydes af Abdel:

 

"Vi synes også, at banko er lidt underligt. En råber et tal op, det markeres på en plade, og man vinder en præmie. Det er ikke noget, vi har, hvor vi kommer fra."

 

Nysgerrigheden for de danske traditioner hjælper Tarek og Abdel med at blive ved med at være nysgerrig på Danmark og danskerne. Nu kan de endda begynde på de sønderjyske traditioner, som er i en liga helt for sig selv.

 

I år kåres "Danmarks største velfærdstalenter" på Christiansborg 16. maj. Du kan nominere gode kolleger til prisen inden 1. april. Ud over at de skal være talentfulde, skal de også være under 36 år. Nomineringen sker via pensam.dk/talent. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev