Annonce

Tema: Coronavirus

Mundbind er igen et krav på plejecentre og botilbud


Opdateret 08. december 2021

Smitten stiger, og derfor bliver kravet om mundbind eller visir genindført for ansatte og besøgende på fællesarealer på plejecentre og botilbud. 

Annonce

Fra 6. december skal du igen iføre dig mundbind eller visir, hvis du arbejder på plejecentre eller på sociale botilbud og befinder dig på fællesarealerne.  Tobias Stidsen

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Opdatering 8.12.2021 med præcisering af retningslinjer angående brug af mundbind, visir og beskyttelsesbriller nederst i artiklen. 

Mundbindet er tilbage på plejecentre og på sociale tilbud fra i dag, mandag den 6. december 2021. Kravet gælder besøgende over 12 år og ansatte, der skal bære mundbind, hvis de befinder sig på fællesarealer, hvor offentligheden har adgang.

Og det giver i den nuværende situation god mening, mener formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann.

"Jeg er godt er klar over, at det er virkelig irriterende, men i den nuværende situation, hvor smitten stiger, er det en god idé, at det bliver genindført for at holde smitten nede," siger Torben Hollmann, der understreger, at FOA hele tiden har advokeret for, at der bliver taget hensyn til medarbejderne, for eksempel ved at man kan flekse mellem mundbind og visir. 

Læs også: Overblik: Det skal du vide om genindførelse af mundbind, coronapas og testkrav

"Vi har sagt hele tiden, at der skal tages pædagogiske hensyn, og at arbejdet bliver tilrettelagt, så alle kan leve med det. Vi ved godt, at alle er megatrætte af det, og det kan vi sagtens forstå, men vi kan også konstatere, at smitten stiger voldsomt, og at vi bliver nødt til at beskytte de mest sårbare," siger han. 

Læs også: Nu kan din arbejdsgiver kræve coronapas og pålægge dig test: Det betyder det

Her skal du ikke bære mundbind

Folketingets Epidemiudvalg vedtog fredag beslutningen om at indføre mundbind på plejecentre, efter at det ugen før var blevet indført andre steder i sundhedsvæsenet, bl.a. på landets hospitaler.

Kravet gælder ikke for beboere på plejecentre eller plejeboliger eller beboere og brugere på anbringelsessteder eller botilbud. Det gælder heller ikke i borgerens eget værelse eller lejlighed, hverken for borgeren selv eller for medarbejdere eller besøgende.

Hvis medarbejderen befinder sig i et aflukket rum eller en afskærmning, som kun medarbejdere har adgang til, skal der heller ikke her bæres mundbind eller visir.

Derudover er der en række situationer, der er undtaget fra kravet om mundbind eller visir. For eksempel må man gerne kortvarigt tage det af, hvis man spiser eller drikker. Situationer, hvor man skal tage medicin eller kommunikere med personer, der mundaflæser, er også undtaget. Lige som visir eller mundbind helt eller delvist kan fjernes, hvis børn, unge eller personer med psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse skal trøstes eller bliver skræmte over det. 

Læs også: Regeringen vil genindføre krav om mundbind på sygehuse, plejehjem og botilbud

Kravet gælder heller ikke personer med nedsat bevidsthedsniveau eller mennesker, der har fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke er i stand til at bære visir eller mundbind.

Kravet om mundbind gælder så længe covid-19 bliver betragtet som en samfundskritisk sygdom.

For at se, præcis hvilke institutioner, der er omfattet af kravet, kan du læse hele bekendtgørelsen fra Social- og Ældreministeriet ved at gå ind på dette link 

Hvornår bør du bruge maske, beskyttelsesbriller og visir ...

Ud over det nye krav om mundbind på fællesarealer på plejecentre og sociale botilbud, skriver Sundhedsstyrelsen til stadighed, at medarbejderne bør anvende værnemidler i overensstemmelse med de gældende Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR). Her fremgår det, at maske og beskyttelsesbriller eller maske og visir anvendes: 

  • Ved pleje af borgere med luftvejssygdomme, hoste etc. 
  • Ved pleje af borgere med mave/tarminfektion med opkast
  • Ved mundstimulation af borgere med henblik på genoptræning
  • Ved skift/skylning af sår, hvor der er risiko for stænk/sprøjt til ansigtet
  • Ved tand- og evt. mundpleje
  • Ved sugning i luftvejene

Kilde: Statens Serum Institut /NIR

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev