Annonce

test i næse

Tema: Coronavirus

Nu kan din arbejdsgiver kræve coronapas og pålægge dig test: Det betyder det


Fagbladet FOA giver her svar på, hvad ny lov om coronapas og test betyder for dig.

Annonce

Fra fredag kan arbejdsgiver kræve, at du fremviser et gyldigt coronapas, når du skal på arbejde. Det kan i yderste konsekvens få ansættelsesretlige konsekvenser, hvis du ikke efterkommer pålægget. TTNA Reuters Ritzau/Scanpix

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Et stort flertal i Folketinget har torsdag vedtaget en ny lov, der gør det muligt for arbejdsgivere at pålægge medarbejdere at blive testet og fremvise coronapas. Loven træder i kraft fra fredag den 26. november.

Med hjælp fra FOA Overenskomst har Fagbladet FOA herunder samlet svar på en række spørgsmål om den nye lov.

Kan min arbejdsgiver kræve, at jeg fremviser gyldigt coronapas?

Ja. Fredag den 26. november træder en ny lov i kraft, som blandt andet betyder, at arbejdsgivere - både private og offentlige - fremover kan kræve, at medarbejdere fremviser et gyldigt coronapas.

Regeringen har meddelt, at den vil indføre krav om coronapas på alle statslige arbejdspladser, ligesom Kommunernes Landsforening (KL) i sidste uge opfordrede til, at kommunerne indfører krav om coronapas for medarbejdere på plejehjem og botilbud. Det samme gælder for alle regionale ansatte.

Siden har adskillige kommuner meddelt, at medarbejdere skal kunne fremvise coronapas.

Hvad tæller som gyldigt coronapas?

Reglerne for coronapassets gyldighed på arbejdspladser er de samme som de generelle regler, der er beskrevet i epidemiloven.

Det betyder, at et coronapas på nuværende tidspunkt er gyldigt, hvis:

1) du er færdigvaccineret inden for de seneste 12 måneder. Hvis du har påbegyndt et vaccinationsforløb, har du også gyldigt coronapas 14 dage efter og ind til 42 dage efter første dosis.

2) du tidligere har været smittet - her gælder et positivt resultat af en PCR-test, der er mindst 14 dage gammel og højest 180 dage gammel.

3) du har et negativt resultat fra en PCR-test eller hurtigtest (antigentest). Fra mandag den 29. justeres varigheden af coronapas efter test, så en negativ PCR-test giver gyldigt coronapas i 72 timer og i 48 timer efter negativ hurtigtest.

Tæller en negativ selvtest i ældreplejen som et gyldigt coronapas?

Nej. Det er kun et negativt resultat af en PCR-test og en hurtigtest (antigentest), der tæller som coronapas.

Må jeg bruge arbejdstid på at blive testet, så jeg har gyldigt coronapas?

Hvis du af din arbejdsgiver er blevet pålagt fremvisning af coronapas, og hvis du for at opfylde dette pålæg skal testes for covid-19, så skal testen så vidt muligt gennemføres i din arbejdstid.

Er det ikke muligt at gennemføre testen i din arbejdstid, skal du kompenseres økonomisk for den tid, der bruges på testen. Endvidere skal du have dækket eventuelle rimelige udgifter, der afholdes i forbindelse med gennemførelsen af testen. 

Hvor længe kan arbejdsgiver kræve fremvisning af coronapas?

Kravet om coronapas gælder ligeså længe, at covid-19 betragtes som en samfundskritisk sygdom.

Tidligere på måneden vedtog Epidemiudvalget på baggrund af en indstilling fra Epidemikommisionen, at covid-19 fra med den 11. november igen kategoriseres som en samfundskritisk sygdom i foreløbig én måned.

Det vil sige, at kravet om coronapas foreløbig gælder til og med 11. december, men at kravet forlænges, hvis det vurderes, at covid-19 til den tid fortsat skal betragtes som en samfundskritisk sygdom.

Kan min arbejdsgiver kræve, at jeg bliver testet?

Ja, en arbejdsgiver kan ifølge loven pålægge en ansat hurtigst muligt at blive testet for covid-19.

Et pålæg om test skal være sagligt begrundet i hensynet til at begrænse spredningen af smitte med covid-19, herunder arbejdsmiljøhensyn, eller i væsentlige driftsmæssige hensyn. Din arbejdsgiver skal skriftligt informere dig om, at der vil blive pålagt test for covid-19 og begrundelsen herfor.   

Skal jeg oplyse svaret på min corona-test?

Ja, ligesom din arbejdsgiver kan pålægge dig hurtigst muligt at blive testet for covid-19, kan din arbejdsgiver også pålægge dig at oplyse om resultatet af testen.

Du kan pålægges hurtigst muligt at give din arbejdsgiver oplysning om resultatet af testen, herunder om tidspunktet for testning, hvis du testes positiv for covid-19.

Hvad sker der, hvis jeg nægter at fremvise coronapas?

Hvis du ikke efterkommer et pålæg fra din arbejdsgiver om forevisning af coronapas, kan du ifølge loven blive mødt med ansættelsesretlige sanktioner.

Din arbejdsgiver skal dog i forbindelse med pålægget skriftligt oplyse dig om, at sådanne sanktioner kan tages i anvendelse, hvis du ikke efterkommer pålægget. Ansættelsesretlige sanktioner kan for eksempel være en advarsel, en afskedigelse eller en bortvisning.     

Hvad sker der, hvis jeg nægter at blive testet?

Hvis du ikke efterkommer et pålæg om test fra din arbejdsgiver, kan du ifølge loven blive mødt med ansættelsesretlige sanktioner.

Din arbejdsgiver skal dog i forbindelse med pålægget skriftligt oplyse dig om, at sådanne sanktioner kan tages i anvendelse, hvis du ikke efterkommer pålægget. Ansættelsesretlige sanktioner kan for eksempel være en advarsel, en afskedigelse eller en bortvisning.     

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev