Annonce

tre mænd ved pressemøde foto: Ritzau Scanpix

Tema: Coronavirus

Regeringen vil genindføre krav om mundbind på sygehuse, plejehjem og botilbud


Det skal igen være et krav for både besøgende og medarbejdere at bære mundbind eller visir på sygehuse, plejehjem og botilbud. Sådan lyder regeringens anbefalinger, som Epidemiudvalget torsdag skal tage stilling til.

Annonce

På baggrund af Epidemikommissionens anbefalinger, vil regeringen nu genindføre mundbind på en række offentlige steder og desuden på sygehuse og på plejecentre. Det gælder både ansatte og besøgende. Ritzau Scanpix

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Opdatering fredag d. 26. kl. 8.32: Folketingets Epidemiudvalg vedtog torsdag eftermiddag, at besøgende og medarbejdere på sygehuse, klinikker og kommunale sundhedstilbud fra mandag skal bære et mundbind. Dog var der i første omgang ikke opbakning til, at ansatte på plejehjem skal bære mundbind, men det vil formentlig blive drøftet i Epidemiudvalget igen i næste uge.
 
Smittetallene vokser fortsat, og derfor er der behov for at indføre nye restriktioner. Det var hovedbudskabet fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag eftermiddag.

En af de nye restriktioner, som regeringen ønsker at indføre, er krav om, at både medarbejdere og besøgende bærer mundbind eller visir på sygehuse, plejehjem og botilbud. Det sker efter indstilling fra Epidemikommissionen.
 
Meldingen kommer på en dag, hvor 4.426 er registreret smittet med coronavirus i Danmark. Det er det næsthøjeste antal under hele pandemien.
 
Samtidig stiger smittetallene også blandt beboere på plejecentre. I sidste uge blev 51 beboere konstateret smittet – heraf havde 39 af dem fuld effekt efter revaccination, altså tredje stik. Det viser tal fra Statens Serum Institut. 
 
Sundhedsstyrelsen har lavet en større gennemgang af effekten af mundbind, og det fik direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm til på pressemødet at sige:
 
”Mundbind giver en reduktion af smitten, særligt når vi ikke ved, at vi er smittet. Så på den måde kan vi forhindre at give smitten videre," sagde han og konkluderede senere:
 
"Det er ærgerligt, vi skal have mundbindene ind, men det er desværre nødvendigt.”
 
Udover krav om mundbind på plejehjem, sygehuse og botilbud, vil regeringen også indføre krav om mundbind i kollektiv transport samt dagligvarebutikker og storcentre.
Derudover ønsker regeringen at udvide kravet om coronapas, så det også gælder på blandt andet uddannelsesinstitutioner og i liberale serviceerhverv som frisører og tatovører.
 
Endelig skal gyldigheden af et coronapas efter en negativ test sættes ned, så coronapasset gælder i 48 timer efter en kviktest (antigentest) og i 72 timer efter en PCR-test.
 
”Vi er nødt til at indføre de her tiltag om mundbind og coronapas, fordi vurderingen fra eksperterne er, at det er nødvendigt på nuværende tidspunkt,” sagde Magnus Heunicke og tilføjede, at målet med restriktioner er at kunne holde samfundet åbent henover vinteren og dermed undgå nedlukninger.
 
De nye restriktioner er i tråd med Epidemikommissionens anbefalinger. 
 
Nu er det op til Folketingets Epidemiudvalg, om de nye restriktioner skal indføres. Udvalget mødes i morgen torsdag.
 
Hvis et flertal i udvalget ikke er imod kravet om mundbind, kan det indføres fra mandag den 29. november.

Sundhedsstyrelsen: Mundbind reducerer risikoen for smitte

I en pressemeddelelse oplyser Sundhedsstyrelsen, at mundbind skal ses som et supplerende tiltag til at reducere risikoen for smitte, og at mundbindet ikke kan erstatte øvrige smitteforebyggende anbefalinger, som vaccination, afstand, håndhygiejne og udluftning.

For at mundbindet skal have en smitteforebyggende effekt, er det vigtigt, at det benyttes korrekt. Det vil sige, at det skal slutte tæt om både mund og næse, at det ikke genbruges, og at hænderne vaskes eller desinficeres, når det tages af og på. Samtidig er det vigtigt at bruge mundbind af god kvalitet. Et visir bør kun benyttes, når mundbind ikke kan bruges, eksempelvis på grund af gener eller andre fysiske forhold – det kan for eksempel være, at man har behov for at kunne mundaflæse.

"Vi anbefaler, at man enten bruger et CE-mærket engangsmundbind eller et stofmundbind med dokumenteret høj filtreringsgrad, der er testet og godkendt efter den danske standard for stofmundbind i det offentlige rum. Standarden er en hjælp til os forbrugere, da den sætter krav til stofmundbindets kvalitet og sikrer, at det ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer," siger Søren Brostrøm.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev