Annonce

En kvinde, iført sort jakke og briller, står og kigger direkte ind mod kameraet

Tema: Coronavirus

Dagtilbudsleder: Vi skal gentænke store dele af hverdagen


Den måde børnene spiser, sover og leger på kommer til at skulle se helt anderledes ud, når dagtilbuddene genåbner fra på onsdag. ”Vi må se på alle vaner og rutiner for at få det til at lykkes,” siger dagtilbudsleder Pia Bah. 

Annonce

'Det bliver en udfordring,' lyder det fra klyngeleder Pia Bah om genåbningen af dagtilbuddene. For når grupperne skal være mindre, vuggestuebørnene ikke kan sove inden for, og børnene skal spise uden for, skal dagligdagen tænkes helt forfra. Det kommer til at kræve flere medarbejdere, samtidig med at der formentlig er flere, der lægger sig syge, lyder hendes pointe.  Jørgen True

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Børnenes skal opdeles i mindre grupper, de skal tilbringe store dele af dagen udendørs, de skal holde afstand indendørs, og der skal gøres rent flere gange dagligt.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun i går skitserede den første forsigtige genåbning af Danmark, der starter med børn i dagtilbud og skolebørn til og med femte klasse.  

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

”Det bliver da en udfordring," lyder det fra Pia Bah, der er klyngeleder for otte institutioner fra vuggestuer over børnehaver til SFO'er i Sydhavnen i København, om statsministerens foreløbige rids af de sundhedsfaglige krav, kommuner og institutioner skal efterleve for at forhindre, at coronasmitte spreder sig. 

Mindre grupper

De endelige retningslinjer på dagtilbudsområdet fra Sundhedsstyrelsen er endnu ikke offentliggjort, men allerede nu kan Pia Bah sige: 

Læs også: Coronarengøring i dagplejen: Hver anden har overarbejde

”Vi kommer til at skulle tænke dagligdagen helt anderledes. Selv om vi for eksempel arbejder i mindre grupper i forvejen, vil der være tidspunkter på dagen, hvor der er 22 børn i en børnehavegruppe og 12 børn i en vuggestuegruppe. Og hvordan håndterer vi så det?” spørger Pia Bah. 

Årstiden er med os

For børnene skal spredes, samtidig med at der formentlig vil være øget sygdom eller medarbejdere, der er mere sårbare med hensyn til deres helbred. Og mindre grupper kræver mere personale. 

”Jeg kan godt være bekymret for, om vi kan få den fulde arbejdsstyrke på arbejde,” siger Pia Bah. Hun mener, at det kan kræve kræfter udefra, når legetøjet skal vaskes to gange om dagen, og der kommer begrænsning på gruppestørrelser.  

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

”Det kan godt være, at det bare er min fantasi, der ikke helt slår til i forhold til, hvordan vi kan gøre det her.  Det eneste man kan sige, at vi har årstiden med os. Heldigvis er det forår og snart sommer, så vi kan være ude. Det hjælper rigtig meget.” 

Sover for tæt

Rutiner og vaner skal laves om, også der, hvor man lige nu ikke kan forestille sig det anderledes. 

”Mange af vores vuggestuebørn sover inden for, fordi der ikke er plads til dem uden for. Men de sover alt for tæt inde, så det kommer vi til at kigge på.” 

Også spisesituationen for de mindste kan give udfordringer.

Læs også: Dagplejer: Læreplanen skal ligge i vores DNA

”Vores vuggestuebørn spiser stort set aldrig ude, fordi de ofte er trætte og brugte på det tidspunkt. Så det skal vi også overveje.”

Samtidig understreger Pia Bah, at dagtilbuddene er et pædagogisk tilbud. ikke en pasningsordning. Det var noget, man under nødpasningen lige skulle huske sig selv på, fortæller hun. For selv om vi er i en undtagelsestilstand, og ingenting ligner sig selv, så er det pædagogiske arbejde en grundforudsætning.  

”Vi går ikke bare på arbejde for at holde øje med børn. Vi går på arbejde for at give dem noget. Det bliver i høj grad en kommunal og en ledelsesmæssig opgave at få genåbningen til at lykkes.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev