Annonce

Legetøj ude på legepladsen

Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid


Ikke alle dagtilbud vil være klar til at modtage børn på onsdag, sagde børn- og undervisningsministeren på et pressemøde, hvor KL-formand åbnede mulighed for at tilføre ekstra medarbejdere til at gøre ekstra rent i daginstitutionerne.

Annonce

Genåbningen af dagtilbud i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer kommer til at kræve større bemanding, lød det fra Jacob Bundsgaard, formand for Kommunernes Landsforening på et pressemøde i dag. Derfor ser man for eksempel i Aarhus Kommune på, om man kan flytte hjemsendt rengøringspersonale. Robert Attermann

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Det bliver kun de dagtilbud og skoler, der kan leve op til sundhedsmyndighedernes restriktive krav om plads, rengøring og hygiejne, der åbner onsdag.

Flere steder vil det kræve mere tid at få rammerne på plads, sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), da hun på et pressemøde onsdag fortalte om, hvordan den kontrollerede og langsomme første genoplukning af Danmark kommer til at foregå.

Læs også: Dagplejere og pædagogisk personale før genåbning: Vi glæder os – og er lidt bekymrede

”Rammerne for genåbning skal være på plads, før den enkelte skole og institution kan åbne. Derfor vil det ikke være alle skoler og institutioner, hvor det er menneskeligt muligt at nå at være klar til at åbne den 15. april,” sagde hun og præciserede, at nogle måske først er klar ugen efter.

Utrygge pædagoger og forældre

”Nogle af jer er utrygge. De steder, der åbner onsdag den 15. april, er dem, der er klar til at tage imod børnene på en forsvarlig måde inden for sundhedsmyndighedernes restriktive krav,” sagde hun på pressemødet, hvor også Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, erhvervsminister Simon Kollerup (S) og hans partifælle og formand for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard, var tilstede.

Hermed adresserede børne- og undervisningsministeren den utryghed, både forældre og medarbejdere på det pædagogiske område har udtrykt, efter at statsministeren mandag fortalte, at de mindste børn til og med femte klasse bliver de første, der skal tilbage i samfundet.

Ministeren anerkendte, at det ikke vil være muligt at gå tilbage til en almindelig hverdag og samtidig følge sundhedsmyndighedernes meget restriktive krav til rengøring, hygiejne og børn i mindre grupper.

Må stadig trøste

Sundhedsstyrelsens vejledning til dagtilbud stiller blandt andet krav til afspritning og rengøring af alle flader, dørhåndtag, toiletter og legetøj flere gange om dagen. Børnene skal lege i minder grupper på to til tre inden døre og op til fem uden for, der skal være afstand under måltiderne, og pladskravene per barn på stuen er dobbelt så store som normalt.

Men retningslinjerne er møntet på de voksne, ikke på børnene, lød det på pressemødet, hvor børne- og undervisningsministeren understregede, at det pædagogiske personale selvfølgelig stadig må trøste og skifte børnene, og børnene selvfølgelig må lege som de børn, de er. Men at det hele kommer til at foregå i mindre grupper end normalt.

Ekstra medarbejdere 

Også formand for KL-formand Jacob Bundsgaard anerkendte, at det er en gigantisk opgave, som kommunerne – og især medarbejdere og ledere i institutionerne – står over for.

Læs også: Dagtilbudsleder: Vi skal gentænke store dele af hverdagen

”Det kommer til at stille store krav til vores medarbejderes faglighed i den kommende tid. Og også nogle krav til, hvad det er for nogle medarbejderressourcer vi har til rådighed i vores daginstitutioner,” sagde Jacob Bundsgaard.

Der er meget, der skal på plads på meget kort tid, men kommunerne og institutionerne er i fuld gang, bedyrede han.

”Det kommer ikke kun til at kræve mere plads. Det kommer også til at kræve flere medarbejdere i en periode, og derfor vil kommunerne også ville skulle mande op nogle steder,” sagde Jacob Bundsgaard.

Han gjorde det dermed klart, at man vil se på den bemanding, der skal sørge for, at institutioner kommer til at kunne leve op til sundhedsmyndighedernes krav om rengøring.

Der er lavet en aftale med finansministeren om de udgifter, der er forbundet med at håndtere coronakrisen og dermed også i forhold til genåbning af dagtilbud, fritidstilbud og skoler, forsikrede han.

”Det bliver dækket. Så det ikke kommer til at fortrænge andre nødvendige velfærdsinvesteringer. Og derfor tror jeg også på, at vi kan gøre det på en god måde.”

Fra borgerservice til dagtilbud

For hvordan skal de pædagogiske medarbejdere håndtere at dele børnene op i mindre grupper, skabe tryghed og nærvær for børn i en tid, der kræver ekstra opmærksomhed og samtidig spritte alt af to gange dagligt?

Læs også: Ny vejledning: Sådan skal I lege, spise og gøre rent i dagtilbud 

”Det kommer til at stille ekstra krav. Også krav, som vi ikke kan honorere med de rammer, der er i en normal situation. Til gengæld har vi nogle medarbejdere, der stadig ikke kan løse deres almindelige opgaver,” svarede Jacob Bundsgaard og nævnte sin egen kommune, Aarhus, som eksempel.

”Her har vi på hele vores kultur og borgerserviceområdet stadig lukket de fleste funktioner ned, og det betyder, at vi har rengøringspersonale som faktisk kan træde til. I vores tilfælde er det cirka 100 ekstra medarbejdere, vi kan sende ud i daginstitutioner eller på skoler til at hjælpe til med det her. Og på den måde kommer vi til at skulle hjælpe hinanden på tværs af sektorer og på kryds og på tværs og faggrænser, som vi kender det.”

Dagplejere i særlig situation

Retningslinjerne for dagplejerne, der er i den helt særlige situation at pasningen foregår i eget hjem, og de derfor kan være utrygge – især hvis familiemedlemmer er i risikogruppen – vil blive opdateret, lød det fra børne- og undervisningsministeren.

”Vi lægger spørgsmål og svar ud på ministeriets hjemmeside, så man løbende kan følge med i, når der er enten kommer nye retningslinjer eller et nyt svar. Og det kommer vi også til at gøre i forhold til dagplejen, der har nogle ganske særlige forhold, der er anderledes end der er i daginstitutioner,” sagde Pernille Rosenkrantz-Theil, der er klar over, at man som dagplejer ikke umiddelbart kan få svar i de retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, der blev præsenteret i tirsdag.

Børne – og undervisningsministeren understregede også, at hun er i dialog med FOA-formand Mona Striib om de udfordringer, der er på rengøringsområdet i forhold til de krav daginstitutionerne skal leve op til.

Rengøringskorps

FOA udsendte tidligere i dag en pressemeddelelse, der udtrykte behovet for ekstra bemanding til rengøring i daginstitutionerne. I første omgang i form af et udrykningshold, men på sigt et korps, der er uddannet i den rengøring, der afbryder smitteveje og forebygger infektioner.

Forbundsformand i FOA Mona Striib er glad for, at man anerkender, at der er brug for flere medarbejdere, hvis man i dagtilbuddene skal møde Sundhedsstyrelsens krav om rengøring.

”Vi har foreslået at oprette et rengøringskorps, så man kan få gjort rent i det omfang, Sundhedsstyrelsens retningslinjer peger på,” siger Mona Striib og peger på, at det dels kan bestå af medarbejdere på rengøringsområdet, der er hjemsendt, dels fra det private område, der har mistet deres arbejde.

”Det er vigtigt at man helt realistisk ser i øjnene, hvad det er for en situation, vi er i lige nu. Med de stramme retningslinjer, Sundhedsstyrelsen har beskrevet – og det skal jo overholdes – så er vi også nødt til at tage hånd om at det personale, der i daginstitutioner tager hånd om børn. Man kan ikke begge dele,” siger Mona Striib, der samtidig mener, at det er på tide, at regeringen kompenserer kommunerne for den ekstra økonomi, de har i genåbningssituationen.

”Vi har også nogle ganske særlige forhold i dagplejen, der skal kigges grundigt på, og det skal vi blandt andet drøfte med KL de kommende dage,” siger Mona Striib.

Du kan holde dig opdateret om svar og retningslinjer på Børne- og undervisningsministeriets hjemmeside her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev