Annonce

istockphoto

Tema: Coronavirus

Ny vejledning: Sådan skal I lege, spise og gøre rent i dagtilbud 


Sundhedsstyrelsen er nu klar med en vejledning for pædagogiske medarbejdere, når dagpleje, vuggestuer, børnehaver, SFO’er og skolernes mindste klasser åbner igen efter påske.

Annonce

De mindste børn – og dermed også  medarbejderne i den pædagogiske sektor – bliver de første, der kommer ud i samfundet igen efter coronanedlukningen. Men det bliver til en markant anderledes hverdag. For eksempel skal børn uden for kun lege i grupper på maksimalt fem, alle flader, toiletter, legetøj, dørhåndtag og greb skal vaskes og afsprittes to gange om dagen, lyder det i Sundhedsstyrelsens nye vejledning.  Istockphoto

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

OBS: Indholdet i nedenstående artikel kan have ændret sig, siden artiklen blev publiceret.

Det bliver en markant anderledes hverdag, der venter børn og personale, når dagpleje, vuggestue, børnehave og SFO åbner igen efter onsdag den 15. april.

Det er budskabet i  Sundhedsstyrelsens pressemeddelelse i forbindelse med den netop offentliggjorte vejledning, der skal hjælpe ledere og medarbejdere på dagtilbuds- og skoleområdet til at forhindre smittespredningen af coronavirus i den genoplukning af Danmark, der begynder med de mindste børn fra nul år og til og med femte klasse.

Læs også: Dagtilbudsleder: Vi skal gentænke store dele af hverdagen

”Vi har stor forståelse for, at både ansatte og forældre kan være bekymrede for, hvordan deres nye hverdag skal foregå. Der kan også være nogle, som måske er bekymrede for, om der er en særlig smitterisiko forbundet med den delvise genåbning,” siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Derfor præsenterer Sundhedsstyrelsen i vejledningen de krav og forholdsregler, som dagtilbud og skoler skal leve op til i forhold til hygiejne, rengøring, fysisk indretning og organisering for at kunne åbne.

1. Må jeg komme i dagtilbud ved milde forkølelsessymptomer? Må børnene?

Nej. Hvis du har symptomer, også milde forkølelsessymptomer, skal du blive hjemme, indtil du er helt rask, det vil sige 48 timer efter symptomernes ophør. Præcis det samme gælder for børnene.

Hvis der konstateres smitte, efter at du har været på arbejde eller barnet har været i dagtilbud, skal institutionen informeres. Hvis du eller et barn bor sammen med en, der har fået konstateret coronasmitte, må man stadig komme i dagtilbud, men vær ekstra opmærksom på symptomer og på håndhygiejne.

2. Jeg er i risikogruppen – skal jeg møde op på arbejde?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du taler med din leder, så I sammen laver en konkret vurdering af, om det er sundhedsmæssigt forsvarligt for dig, der tilhører en risikogruppe, at varetage dit almindelige arbejde. I kan se på, hvilke andre muligheder, der er for omplacering til en funktion uden fysisk kontakt. Hvis du bor sammen med en person, der er i risikogruppen, kan du som udgangspunkt stadig komme på arbejde.

Læs også: FOA kræver tryghed for medarbejderne når dagtilbuddene genåbnes

3. Hvor ofte skal jeg og børnene vaske hænder?

Børn og voksne i dagtilbud bør vaske hænder med vand og sæbe og eventuelt håndsprit flere gange om dagen.

Ansatte, børn og forældre bør vaske hænder ved ankomst til institutionen, og børn og pædagogisk personale bør vaske hænder, når de er synligt snavsede, i faste intervaller mindst hver anden time, ved toiletbesøg, før og efter spisning og efter host og nys i hænder eller lommetørklæde ved bleskift og efter hjælp til næsepudsning.

Vask også hænder, hvis du går fra en stue til en anden eller er tvunget til at være i kontakt med børn fra en anden stue.

Brug håndsprit efter håndvask og hjælp børnene med håndvask. Korrekt udført håndvask tager cirka 45-60 sekunder.

Hvis ikke du har mulighed for at vaske hænder, så kan du bruge vådservietter, men vask hænder, så snart du kan efterfølgende. Vær opmærksom på, at du skal have rene og tørre hænder, når du bruger håndsprit. Alle materialer bør være engangs, for eksempel bleer, vaskeklude, håndklæder, forklæder, lommetørklæder.

4. Hvor mange børn må være samlet på stuen?

Sundhedsstyrelsen anbefaler to meters afstand til hinanden, men stiller ikke krav til, hvor mange personer, der må være samlet i dagtilbud. Så vidt muligt bør det være den samme gruppe børn og voksne, der er sammen gennem hele dagen både ude og inde, og som udgangspunkt bør det ske på samme stue.

Læs også: Sådan skal du som plejepersonale beskytte dig mod coronavirus

Der bør være to meters afstand mellem børnene, når de sidder ved borde, og der anbefales et frit gulvareal på 6 kvadratmeter i vuggestuer og 4 kvadratmeter i børnehaver pr. barn – altså dobbelt så meget som normalt.

Det kan være nødvendigt at dele børnene op i mindre grupper. Det kan også være nødvendigt, at I tilrettelægger dagen, så børn opholder sig tidsmæssigt forskudt i dagtilbuddet.

Undgå fysisk kontakt, håndtryk og kram mellem voksne, undgå større forsamlinger som for eksempel morgensang. Lav aktiviteter i mindre grupper af børn, helst uden for i grupper på maksimalt fem børn. Hvis I er inden for, bør i være på samme stue med samme børn, dog maksimalt to til tre børn. Børn fra forskellige stuer bør ikke lege sammen.

Inddel legepladsen, så børnene kun leger med samme børn fra faste, mindre grupper.

Hvis I har møder i personalegruppen, skal I gøre det uden for eller pr. video eller telefon.

5. Hvor tit og hvordan skal vi gøre rent?

Legetøj skal vaskes mindst to gange om dagen, lige som alle overflader, vandhaner, toiletknapper, toiletsæder, bordoverflader, dørhåndtag, låger, gelændere, armlæn, lyskontakter og greb skal vaskes med sæbevand og efterfølgende sprittes af to gange dagligt.

Læs også: Første dag i nødpasning: "Dagene skal have samme rytme som før"

Toiletter skal også gøres rent mindst to gange om dagen. Potter og toiletsæder skal rengøres og afsprittes med 70-85 procent hospitalssprit efter brug.

Pak legetøj, der ikke kan vaskes, væk, og vask sengetøj ved 80 grader en gang om dagen.

Hvis børnene bruger tablet i dagtilbuddet, skal det undgås, at de deler den. Afsprit mellem brug og vask hænder før og efter brug. Tøm skraldespande mindst en gang om dagen.

6. Hvordan skal børnene hentes og bringes?

Sørg for, at forældre og andre voksne, der henter og afleverer børn, ikke at samles uden for ved indgangen til daginstitutionen. Det kan være nødvendigt, at hentning og bringning af børn sker forskudt. Hvis det er muligt, bør børnene afleveres uden for. Undgå fysisk kontakt som håndtryk og kram mellem voksne.

7. Hvordan skal vi spise? Og hvordan skal vi køre i bus? 

Når I anretter, tilbereder og spiser mad, skal alle - både børn og voksne - vaske hænder både før og efter. I må ikke dele maden, den skal portionsanrettes, og maden må ikke serveres i buffet. Efterfølgende skal service vaskes ved 80 grader i maskine. Alle skal sidde med god afstand til hinanden.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Hvis I skal transporteres, for eksempel til en skovbørnehave, bør børnene sidde med to meters afstand i bussen. Det kan betyde, at der skal bruges flere busser end normalt. Undgå offentlig transport.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Vejledning for gradvis, kontrolleret genåbning af dagtilbud

Læs Sundhedsstyrelsens vejledningsmateriale her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev