Når statsminister Lars Løkke Rasmussen brugte godt tre ud af sin 16 minutter lange nytårstale på det danske sundhedsvæsen, skal det også ses som en optakt til den kommende sundhedsreform.
Sådan lyder det fra sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, der er professor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi på Syddansk Universitet. Han bed især mærke i alt det, statsministeren ikke sagde.
Læs også: Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”
”Han sagde ikke et ord om regionernes fremtid, det kan overraske. Og så mangler vi detaljerne: Hvordan skal sådan en reform udformes, hvem skal lede de 21 nye sundhedsfællesskaber, som han nævnte i talen. Skal politikerne involveres i ledelsen?” siger Kjeld Møller Pedersen.
Udskrevet til ingenting
Især én bemærkning ser professoren som stødende for de mange social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter, der arbejder i kommunerne.
”Når statsministeren siger, at ’alt for mange bliver udskrevet til ingenting’, så er det ganske enkelt ikke sandt,” siger Kjeld Møller Pedersen.
”Jeg ville da være stødt, hvis jeg var FOA-medlem eller alment praktiserende læge, for det er noget notorisk sludder,” siger han og påpeger, at når patienter bliver udskrevet, er hjemmehjælpen som hovedregel sat i værk, der er hjemmesygeplejersker, der tilser en, og der er den almene lægepraksis, der tager imod.
Glemmer social- og sundhedspersonalet
I talen sagde statsministeren: "Jeg ved godt, at I løber hurtigt. Jeg vil gerne ansætte flere varme hænder. Men der er ikke mange arbejdsløse sygeplejersker i dagens Danmark."
Men med statsministerens ensidige fokus på sygeplejerskerne overser han ifølge Kjeld Møller Pedersen alle de andre vigtige personalegrupper, der får sundhedssystemet til at køre rundt i Danmark.
Læs også: Sådan får du styr på dine rettigheder på døgnområdet med ny vejledning
”Det var ret uheldigt, at han glemte social- og sundhedspersonalet og kun nævnte sygeplejerskerne. Han har ikke tænkt på, at vi har lige så store og presserende problemer med at skaffe social- og sundhedsassistenter og -hjælpere,” siger Kjeld Møller Pedersen, der mest af alt ser forglemmelsen som en hilsen til socialdemokraternes kampagne for noget tid siden, der gik ud på at rekruttere 1.000 nye sygeplejersker til sundhedsvæsenet.
Rette hænder
Også formanden for FOAs Social- og sundhedssektor, Torben Hollmann, ser statsministerens fokus på sygeplejerskerne som et uheldigt signal til social- og sundhedshjælperne og -assistenterne.
”Vi anerkender, at der er et behov for flere sygeplejersker. Men hvis vi skal have et velfungerende sundhedssystem, bliver vi nødt til at se på den enkelte patient og på, hvilke kompetencer det kalder på,” siger Torben Hollmann.
Det gælder, uanset om det er social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker eller læger. Fokus bør være på at ansætte de rette kompetencer til de rette opgaver, mener han.
Læs også: Ung sosu: Vi har et fælles ansvar for at tale vores fag op
”Hvis sundhedsreformen skal lykkes, bliver statsministeren nødt til at anerkende FOAs 100.000 medlemmer i sundhedsvæsenet både kommunalt og regionalt,” siger Torben Hollmann.
Brug for faglighedsreform
Han mener ikke, at der er brug for en strukturel sundhedsreform.
”Vores holdning er, at der er behov for en faglighedsreform, hvor man kigger på, om der er de rette hænder til de rette opgaver. Vi har brug for flere hænder, selvfølgelig, men også for at bruge de hænder, der allerede er lidt klogere. Det er det, vi holder fast i,” siger Torben Hollmann.
Se eller læs hele statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale her.