Annonce

Nigerianske Saadah Uthman søgger ssh-job i Danmark

Tema: Sendt hjem – hvorfor?

Nu kan hjemsendte Saadah få opfyldt sin største drøm: ”Jeg brænder for at blive sosu-hjælper i Danmark”


Fra mandag vil social- og sundhedshjælperfaget være på positivlisten. Det giver Saadah Uthman mulighed for at vende tilbage til Danmark fra Nigeria, hvis hun kan få en jobgaranti. Hun søger nu arbejde gennem Fagbladet FOA.

Annonce

For halvandet år siden blev Saadah Uthman tvunget til at rejse hjem til Nigeria umiddelbart efter, at hun som nyuddannet sosu-hjælper var blevet fastansat på et plejehjem i Viborg. Nu håber hun at vende tilbage til Danmark: "Der er så meget brug for en som mig," siger hun.  Privatfoto

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

”Jeg savner at være sosu-hjælper. Jeg brænder for faget, og jeg vil gerne tilbage til det land, jeg holder så meget af. Jeg håber, jeg kan få en kontrakt på hånden, så det kan lade sig gøre,” indleder den 47-årige Saadah Uthman sin ansøgning om ansættelse i hjemmeplejen eller på et plejehjem.

Saadah sender sin ansøgning fra Nigeria i håb om at få drømmejobbet som social- og sundhedshjælper i Danmark.

”Det vil betyde så meget for mig, men det behøver ikke være tilbage til Viborg. Jeg vil meget gerne til Aalborg eller Vejle, hvor jeg har bekendte. Men Sjælland kunne også være spændende. Dér har jeg aldrig været,” siger hun.

Hendes drøm kan nu gå i opfyldelse, fordi social- og sundhedshjælperfaget fra på mandag optages på positivlisten, som er en oversigt over fag med stor mangel på arbejdskraft.

Saadah Uthman blev færdiguddannet social- og sundhedshjælper for knap to år siden og fik straks job som aftenvagt på et plejehjem i Viborg. En måned senere måtte hun sige op og vende hjem til Nigeria på grund af afslag på permanent ophold efter en skilsmisse.

”Mit liv er her i Danmark, og der er så meget brug for sådan en som mig,” har Saadah tidligere sagt til Fagbladet FOA. Og det gentager hun gerne i dag:

"Der er stadig brug for sådan en som mig."

Saadah kom til Danmark i 2018 som familiesammenført ægtefælle til en nigeriansk mand. Efter skilsmissen arbejdede hun som frivillig for Røde Kors i Viborg, underviste i engelsk på det lokale gymnasium, gik på sprogskole og havde en dansk kæreste.

Ifølge en udtalelse fra Social- og Sundhedsskolen i Viborg er Saadah seriøs, arbejdsom, smilende og nysgerrig. Hun udviser stor interesse for dansk kultur og engagerede sig i fællesskabet ved blandt andet at undervise i Zumba. Viborg Kommune roser hendes evner og empatiske tilgang til borgerne.

En aktivitetsleder fra Dansk Røde Kors i Viborg beskriver Saadah som "den største fighter, som jeg nødig vil undvære."

Saadah Uthman er fagligt dygtig og reflekterende og har en empatisk tilgang til sine medmennesker

Jakob F. Høeg, direktør, Social- og Sundhedsskolen i Viborg, i udtalelse fra juni 2022

Sådan kan Saadah kontaktes

Saadah Uthman skal have et konkret jobtilbud, der matcher danske løn- og arbejdsforhold, før hun formelt kan søge om dansk opholds- og arbejdstilladelse.

Det sker gennem Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), og her oplyser man, at det som udgangspunkt tager en måned at behandle ansøgningen – hvis ansøgningen vel at mærke er fuldt oplyst fra begyndelsen.

Saadah Uthman er bekendt med betingelserne og er sikker på, de ikke kommer til at stå i vejen for hende.

Det afgørende er, at hun får et jobtilbud. Hun er allerede i gang med selv at søge, men håber, at hun nu kommer endnu bredere ud.

”Det vil være dejligt, hvis der er nogle, der reagerer på min ansøgning her og tager kontakt til mig,” siger Saadah Uthman.

Hun deltager meget gerne i en eventuel samtale over eksempelvis FaceTime. Herunder finder du hendes kontaktoplysninger samt et let forkortet cv.

Du finder Saadahs kontaktsoplysninger under billedet. 

Nigerianske Saadah Uthman søger job som sosuhjælper i Danmark
”Jeg har altid været en omsorgsperson. Da jeg var barn, fortalte min far mig, at jeg vil blive en god sygeplejerske. Jeg har empati, tålmodighed og er meget hjælpsom”, forklarer Saadah Uthman. Nu håber hun, at hun kan blive en af de første sosu-hjælpere, der får adgang til Danmark via positivlisten.  Privatfoto

Saadah Uthman: Kontaktinfo og cv

Kontakt

Saadah Uthman

leilahzuma@gmail.com

Mobile: +234 803 7002 706 

Uddannelse i Danmark

10-2020/09-2022: Har gennemført GF+, SOSU GF2 og hovedforløb på SOSU-skolen i Viborg

11-2018/06-2021: Sprogskolen Viborg.

Jeg har en PD3 Dansk uddannelse for voksen udlændinge. Jeg

lærte dansk, grammatik og dansk kultur.

Uddannelse i Nigeria:

02-2001/02-2002: Fembo Institute, Kaduna, diplom i data/desktop publishing.

09-1994/05-1999: Bayero Universitet, Kano, økonomistudier.

1987/1993: Govt Girls Secondary School, Kaduna, gymnasial uddannelse.

1981-1986: Capital School, Kaduna, folkeskoleuddannelse

Erhvervserfaring i Danmark

10-2023/11-2023: Social- og sundhedshjælper, fuldtid, aftenvagt, Blichergårdens plejehjem i Viborg

08-2021/09-2022: Diverse praktikophold ifm uddannelse til social- og sundhedshjælper.

05-2020/08-2020: Opvasker og køkken og rengøringshjælp hos Slagter Storm i Viborg.

08-2019/11-2019: Forenede Service, rengøringsassistent

07-2019/12-2019: APS Rengøring, rengøringsassistent

03-2019/07-2019: Skals plejehjem, ufaglært

11-2018/01-2019: Viborg gymnasium & H.F, støttelærer i engelsk, underviste i engelsk, afrikansk historie samt kultur og musik.

06-2022/10-2022: Frivillig i Dansk Røde Kors i Viborg, kommunikationsteamet

Erhvervserfaring i Nigeria  

08-2023/nu: ABJ International School, Kaduna, deltidsvikar, underviser 4.-6. klasse i engelsk

07-2023/03-2024: Frivilligt arbejde på BDTH-sygehuset i Kaduna (sårrensning, medicingivning, tjek af blodtryk og blodsukker, personlig pleje)

2014-2018: Leadership Newspaper, Nigeria, online-redaktør på alle historier

2009-2012: Caliphate School, Kano,  engelsklærer/pædagog i folkesmolen samt børnehaven

2006-2009: Beijing International School, Kaduna, School Administrator

2004-2006: Little Scholars School, børnehave, pædagogmedhjælper

2013-2018: frivilligt arbejde i Kaduna, samlede arbejdsløse unge og underviste i weekenden gadebørn i engelsk, læsning, skrivning og gode vaner

Fritidsinteresser

Jeg har altid elsket at læse bøger, især krimi og digte.

Jeg elsker at synge og danse og har været deltids Zumba-instruktør i Nigeria.

Jeg kan godt lide at lave mad og prøve

forskellige retter fra hele verden.

Sprog

Jeg er flydende i engelsk, dansk og hausa.

Fødselsdato

22. november 1976

Civilstatus

Single

I øvrigt 

Tålmodig, mødestabil og hensynsfuld er de ord, der beskriver mig bedst. Jeg er tilfreds, når jeg hjælper andre mennesker.

Jeg er fra Nigeria, hvor der er meget uro og har boet i Danmark, mens jeg var gift, og hvor jeg uddannede mig som en sosu-hjælper for at gøre en forskel for andre så meget jeg kan for at vise min taknemmelighed.

 


 

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev