Annonce

COLOURBOX52250941

Selvstyrende teams

Ny rapport slår fast: Denne organisering af arbejdet giver mere trivsel


Ny undersøgelse viser, at faste teams i ældreplejen giver øget trivsel blandt medarbejderne og mere tilfredshed blandt borgerne.

Annonce

I den nye ældrelov, som faldt på plads for nyligt, er der lagt op til, at kommunerne indfører faste teams i ældreplejen. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Det er lettere at gøre en positiv forskel for borgerne, medarbejderne er oftere stolte af det arbejde, de udfører, og fællesskabet med kollegerne er blevet større.

Det er nogle af de resultater, der er kommet frem i en ny undersøgelse om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, har lavet på baggrund af 25 kommuners forsøg med faste teams i ældreplejen.

66 procent af medarbejderne oplever, at det er lettere at tilpasse hjælpen til borgerens behov og ønsker, og 63 procent svarer, at de oftere kan være stolte af det arbejde, de udfører.

18 kommuner har indsamlet data for medarbejdertrivsel, og i 13 af kommunerne er trivslen forbedret. I to kommuner er den faldet, og i tre er der fundet blandede eller uændrede resultater.

Læs også: Trods sygeplejerskeflugt er sosu’er glade for selvstyrende teams: ”Vi ser det som en fælles styrke”

Trygge borgere
Udover medarbejdernes øgede trivsel i faste teams, er borgerne også meget tilfredse med den hjælp, de får, viser undersøgelsen.

79 procent af borgerne føler enten i høj grad eller i meget høj grad, at den samlede hjælp passer til deres ønsker og behov, og 78 procent er i høj eller meget høj grad trygge ved, at plejepersonalet har de rette kompetencer.

”Jeg glæder mig især over, at indførelsen af faste teams betyder, at borgerne er meget tilfredse med plejen, og at medarbejderne oplever større arbejdsglæde ved at have et tættere forhold til den ældre, et større ansvar på arbejdet og et mere tillidsfuldt samarbejde med kollegerne. Det betyder meget for at kunne tiltrække og fastholde medarbejderne i ældreplejen,” siger ældreminister fra Moderaterne, Mette Kierkgaard i en pressemeddelelse.

Om undersøgelsen

  • 66 procent oplever, at det er blevet lettere at tilpasse hjælpen til borgerens behov og ønsker, mens 64 procent vurderer, at det er blevet lettere at gøre en positiv forskel for borgerne.
  • 63-70 procent af social- og sundhedspersonalet oplever, at det er blevet lettere at imødekomme borgernes behov for hjælp i samarbejde de øvrige faggrupper.
  • 63 procent erklærer sig enige i, at de oftere kan være stolte af det arbejde, de udfører, mens 14 procent erklærer sig uenige.
  • 69 procent erklærer sig enige i, at de føler et større fællesskab med deres kolleger. 13 procent erklærer sig uenige.

    Derudover, står der i rapporten, er der forskellige oplevelser både på tværs af faggruppe og kommuner. Oveni fremstår rekrutteringsudfordringer, sygefravær og brugen af eksterne vikarer som vanskelig barriere for at udnytte det fulde potentiale ved faste teams.

    Læs hele undersøgelsen her.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev