Annonce

Anrette

Selvstyrende teams

Trods sygeplejerskeflugt er sosu’er glade for selvstyrende teams: ”Vi ser det som en fælles styrke”


Social- og sundhedshjælperne og -assistenterne i hjemmeplejen i Egedal Kommune hilsner ny, permanent struktur med selvstyrende, tværfaglige teams velkommen, mens sygeplejerskerne protesterer.

Annonce

Der er en lang række fordele ved selvstyrende teams, mener Anette Mørch Hansen og hendes kolleger. Privatfoto

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

I Egedal Kommune har politikerne besluttet at gøre et forsøg med selvstyrende, tværfaglige teams i hjemmeplejen til en permanent løsning.

Det blev besluttet af kommunens politikere i starten af december – på trods af store protester og flere opsigelser fra hjemmeplejens sygeplejersker.

Sygeplejerskerne mener blandt andet, at de ikke på samme måde som før har mulighed for at sparre med hinanden. Det har en tidligere tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne fortalt til Sundhedsmonitor:

”Vi vil gerne levere den bedste sygepleje som muligt, og det her er en klar forringelse, fordi vi ikke har særlig mange sygeplejersker at sparre med,” sagde Hanne Storgaard, som ifølge Sundhedsmonitor er en ud af otte sygeplejersker, der har sagt op, efter de selvstyrende teams er blevet sat i gang.

Læs også: Sosu-assistent: ”Selvstyrende teams gør det federe at gå på arbejde”

Masser af fordele
Men hos social- og sundhedshjælperne og -assistenterne har fløjten en anden lyd. De er modsat sygeplejerskerne glade for de selvstyrende, tværfaglige teams, som har en hel del fordele, mener de.

Det fortæller Anette Mørch Hansen, som er social- og sundhedshjælper og tillidsrepræsentant, sammen med sine to social- og sundhedsassistentkolleger, Lene Munkholm Holme og Maia Bak Thomsen.

”Vi er positive overfor samarbejdet, og vi ser det som en fælles styrke, at vi skal arbejde tættere med sygeplejerskerne,” siger Anette Mørch Hansen og remser de fordele, de tre kolleger ser, op:

”Vi har sygeplejerskerne lige ved hånden, og samarbejdet højnes. Det bliver nemmere at koordinere og planlægge vores besøg, så vi kommer til at kunne spare besøg, fordi vi kan løse flere opgaver hos borgeren ad gangen. Vi får et bedre kendskab til borgerne, og vi lærer også sygeplejerskerne bedre at kende. Det bliver nemmere at opgaveoverdrage, og vi tror på, at der kommer større tillid til hinanden. Og så bliver det nemmere at have tilsyn på besøg, der bliver mere fokus på journalen, og ved opfølgning bliver der et tættere samarbejde. Vigtigheden af alles faglighed bliver styrket,” siger Anette.

Læs også: Mindre teams i hjemmeplejen har stort potentiale – men sygeplejerskerne er svære at få med

Tit svært i overgangsperioder
Som konkret eksempel nævner Anette, at der førhen ikke altid blev planlagt besøg efter, at sårpleje og forbindinger, som sygeplejerskerne varetager, skulle ske efter, at borgeren havde været i bad. Det bliver der lavet om på nu på grund af den bedre koordinering.

På sigt tror Anette og kollegerne også på, at sygeplejerskerne bliver glade for den nye struktur.

”Vi tror på, at sygeplejerskernes faglighed bliver højnet, når de kommer ud i selvstyrende teams, fordi de får et helhedsblik på borgerne, et tættere forhold til dem og færre borgere, de skal have overblik over. Jeg synes, det er nogle hårde angreb, de er ude med, men jeg tror, at når der er gået en måned eller to, så er vi faldet på plads, og så er det blevet hverdag. Det er tit svært i overgangsperioder. Vi er i hvert fald positive og hilser sygeplejerskerne velkomne,” siger hun.

Selvstyrende teams på finansloven

I november blev finansloven for 2024 vedtaget af 11 partier i Folketinget. Her blev der afsat en pulje penge til ’Værdig ældrepleje’. Rammen skal gå til initiativer og tiltag, som skal understøtte netop det. Blandt andet kan midlerne gå til udbredelse af faste teams i hjemmeplejen.

Her afsættes der 50 millioner kroner i 2024, 70 millioner kroner i 2025, 75 millioner kroner i 2026 og 100 millioner kroner i 2027.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev