Med OK24 er der kommet et nyt trin på løntrappen med en stigning efter syv års anciennitet både i kommuner og regioner. Nu får medarbejderne en lønstigning efter fire år, efter syv år og efter ti år for social- og sundhedsassistenter og 11 år for social- og sundhedshjælpere.
FOA ønskede at lægge et nyt løntrin ind efter 15 års anciennitet. Arbejdsgiverne mente, det skulle være efter fire år. Kompromisset endte på syv år.
Det betyder, at der vil være medarbejdere, der i en kortere periode vil have en hurtigere lønfremgang. Men medarbejdere med over 10 års erfaring for social- og sundhedsassistenter eller over 11 års erfaring for social- og sundhedshjælpere vil stadig have en højere samlet løn.
Alle, som er på slutløn, stiger tre løntrin – og får del i trepartsmidler og i de generelle lønstigninger.
Derfor vil lønnen, når man er på løntrin 34 eller derover, være højere, når man lægger de generelle lønstigninger og ulempetillæggene sammen, da lønnen udregnes i procenter.
Regneeksempler:
Social- og sundhedshjælpere:
Hanne og Signe arbejder begge to fuldtid som social- og sundhedshjælpere i dagvagt på et plejehjem uden weekendarbejde. Hanne har mere end 11 års erfaring, og Signe har syv års erfaring. Hanne får, når overenskomstperioden er slut, 37.070 kroner i løn. Signe får 34.670 kr. Tallene er inklusive pension, feriegodtgørelse, lønstigninger aftalt i forbindelse med OK24 og midler fra trepartsaftalen, gælder det kommunale område, udregnet på område 0 og uden lokalløn.
Social- og sundhedsassistenter:
Jason og Berit arbejder begge to fuldtid som social- -og sundhedsassistenter i dagvagt uden weekendarbejde på samme plejehjem. Jason har mere end 10 års erfaring, og Berit har syv års erfaring. Jason får, når overenskomstperioden er slut, 39.870 kroner i løn. Berit får 38.540 kroner i løn. Tallene er inklusive pension, feriegodtgørelse, lønstigninger aftalt i forbindelse med OK24 og midler fra trepartsaftalen, gælder det kommunale område, udregnet på område 0 og uden lokalløn.