Opdateret 5. marts: Artiklen er nu blevet opdateret, således at det regionale forlig også er med. Det betyder, at hvis du er ansat på en vagtcentral eller som regions- og skolebetjent, så skal du ned i bunden af artiklen.
Vi skal have en højere grundløn.
Sådan lød det vigtigste krav fra blandt andet parkeringsvagter, idrætsassistenter og rådhusbetjente, da Teknik- og Servicesektorens formand Thomas Brücker gik ind til de afsluttende forhandlinger om nye overenskomster for de ansatte i kommunerne.
Nu er forhandlingerne slut, og Thomas Brücker er mere end tilfreds med resultatet.
”Alle får hævet deres grundløn, samtidig med at de også får forhøjet indbetalinger til deres pensioner. Det er de punkter, de fleste medlemmer har prioriteret højest, så jeg er glad,” siger han.
Væsentligt med den forhøjelse
Forhandlingerne drejede sig om de to procent af den samlede ramme på 8,8 procent, som var øremærket de enkelte faggrupper. Afhængigt af fag og anciennitet kan der være forskel på, hvor stor en del af de to procent, der går til mere løn, og hvor meget der går til mere pension.
”Mange aftaler i øvrigt deres løn lokalt og ligger derfor ofte et godt stykke over grundlønnen. Alligevel har de nye satser betydning, fordi stigninger i grundløn og tillæg slår igennem og derfor også giver flere penge til dem på de højere løntrin. Derfor er det ikke uvæsentligt at hæve grundlønnen,” siger Thomas Brücker.
Samlet løft på mere end 8 procent
I langt de fleste af weekendens forlig går størstedelen af pengene til løn og pension, som skal lægges til de samlede lønstigninger på 6,5 procent, alle ansatte i kommunerne er garanteret gennem
det generelle forlig – uanset fag og funktion.
I de næste to år kan langt hovedparten af medlemmerne i Teknik- og Servicesektoren derfor se frem til samlede lønforhøjelser på mere end otte procent.
”Det er positivt, at størstedelen af lønstigningerne kommer til udbetaling allerede i år. Og så er det godt at vide, at de offentligt ansatte er garanteret en ekstra lønforhøjelse til november næste år, hvis det viser sig, at udviklingen i de private lønninger bliver meget bedre end forventet,” siger Thomas Brücker med henvisning til den generelle overenskomstaftale.
Ny vigtig aftale om frit valg
Derudover fremhæver sektorformanden en detalje fra det generelle forlig, som i virkeligheden ikke er på plads endnu. Det drejer sig om den nye fritvalgsordning, der skal udvikles i løbet af de næste to år og indgå som en del af overenskomstforhandlingerne i 2026.
Tanken bag det er, at den enkelte lønmodtager får større direkte indflydelse på dele af lønnens sammensætning – og at man på den måde i højere grad kan tage hensyn til sin egen aktuelle livssituation.
”Det er et kæmpestort ønske blandt Teknik- og Servicesektorens medlemmer med nye fritvalgsordninger. Vi har presset på for, at FOA skulle løfte den dagsorden, og vi har meget store forventninger til, at der lander noget godt, vi kan bruge om to år,” sige Thomas Brücker.
Næste etape i køreplanen for OK24 er, at alle de mange aftaler om nye overenskomster afleveres til forligsmanden. Her bliver de samlet og sendt til afstemning.
Herunder følger en række særlige resultater inden for Teknik- og Servicesektorens område (senere følger resultater for de ansatte i regionerne.