Annonce

Stem ja eller nej

Tema: OK24

Nu kan du stemme ja eller nej til din nye overenskomst: Se her hvordan


Det er nu, du som medlem af FOA kan stemme om den nye overenskomstaftale, der gælder de næste to år.

Annonce

Jørgen Stamp

Af Josephine Vedel
journalist

Annonce

Klar, parat, stem.

Torsdag den 21. marts klokken otte blev der åbnet op for FOAs urafstemning, hvor knap 130.000 medlemmer kan stemme enten ja eller nej til de næste to års overenskomster.

”Enhver stemme tæller – også i en sammenkædet urafstemning - og derfor er det vigtigt, at så mange som muligt stemmer. Signalet om at vi står sammen om det gode resultat er meget vigtigt,” lyder det fra Mona Striib, der er forbundsformand for FOA.

Det var også en enig hovedbestyrelse i FOA, der den 6. marts anbefalede et ja til resultatet. Ud af 42 medlemmer stemte kun to nej.

Et af de krav fra medlemmerne, der har fyldt mest under dette års forhandlinger, har været flere penge i lønposen. Forbundsformanden er da også især stolt over, at man er lykkes med netop det krav, og det er en af grundene til, at den aftale, der nu er forhandlet hjem og sendt til urafstemning, er blevet kaldt ’den bedste i mere end 30 år’.

Det betyder, at medlemmerne blandt andet skal stemme om de samlede lønstigninger på godt otte procent, som alle har udsigt til i følge de forlig, der er aftalt på det generelle område og ved forhandlinger med de enkelte organisationer, der nu kan stemmes om.

Hovedparten af de penge kommer til udbetaling allerede i år.

Men der skal også stemmes om de 6,8 milliarder kroner fra regeringens lønløft, der faldt på plads ved trepartsforhandlingerne før jul.

De penge sikrer fire udvalgte faggrupper ekstraordinære lønstigninger, men betyder også, at alle de faggrupper, der er omfattet af døgnarbejdstidsaftalen, får markant mere for at arbejde på skæve tidspunkter.

De knap 130.000 medlemmer, der nu kan stemme om overenskomsterne på det offentlige område, modtager en sms eller en mail med informationer om urafstemningen og link til selve afstemningen.

Afstemningen foregår digitalt, så de få medlemmer, som ikke har registreret en mailadresse eller mobilnummer, vil få et brev med en valgkode tilsendt pr. post, men afstemningen skal stadig ske digitalt.

FOAs hjemmeside kan du læse endnu mere om afstemningen. Her kan du også læse, hvad der er forhandlet hjem af blandt andet løn på præcis dit område – uanset om du er ansat i en kommune, en region eller i staten.

Hvornår er resultatet klart?

Eftersom der stemmes efter reglerne om sammenkædning er reglerne for afstemning lidt anderledes den her gang. Det betyder kort fortalt, at forslaget kun kan nedstemmes ved et almindeligt flertal, hvis mere end 40 procent af alle stemmeberettigede deltager.

Hvis den samlede stemmeprocent er mindre, skal et nej-flertal udgøre mindst 25 procent af alle stemmeberettigede.

De godt 200.000 statsansatte – heriblandt få hundrede FOA-medlemmer – stemmer i den samme periode, men i en afstemning, der kører for sig selv.

Resultatet forventes klar allerede den 15. april eller dagen efter.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev