Annonce

Portræt af Finn Corfits og Frida Jensen

Tema: OK24

Selvom der er 70 år mellem Frida og Finn, har de én ting til fælles: De vil sætte deres præg på OK24


Afstemningen om de nye overenskomster er skudt i gang, og den lukker først den 14. april.

Annonce

Finn Corfits har stemt om alle overenskomster i 65 år, og han mindes kun sjældent, forhandlingerne har kastet så store lønstigninger af sig som i år. Privat

Af Sara Rested Suri
Journalist

Annonce

Den lange og seje optakt er officielt forbi, og det afgørende slag om de nye overenskomster skal slås.

Nu kan alle FOAs stemmeberettigede medlemmer nemlig stemme ja eller nej til de overenskomster, der for nyligt blev forhandlet på plads. Helt præcist finder urafstemningen sted fra torsdag den 21. marts og tre uger frem.

En af dem, der med glæde vil sætte sit kryds til afstemningen, er 13-årige Frida Jensen, der er FOAs yngste medlem. Det er nemlig første gang, at hun får lov til at stemme. Noget, hun ikke havde regnet med at skulle, før hun blev myndig.

”Jeg vidste faktisk ikke, at jeg er FOAs yngste medlem. Men jeg vil gerne stemme, når jeg har snakket med min mor om det. Hun skal hjælpe mig med at oversætte, hvad aftalen kommer til at betyde for mig,” siger Frida Jensen, der går i 7. klasse og ved siden af har et fritidsjob i en børnehave.

Den plan bakker FOAs formand Mona Striib op om, og hendes opfordring til det yngste medlem er klar:

”Mit budskab til de helt unge stemmeberettigede medlemmer, er, at vi er glade for, at de vil være en del af fællesskabet. Deres stemme er vigtig, og derfor er det vigtigt, de bruger den,” siger Mona Striib.

Unge i daginstitutioner kan få egne rettigheder

Frida Jensen arbejder i Børnehuset Vores Sted på en inspirationsansættelse – også kaldet en spireansættelse. En eftermiddag om ugen løser hun praktiske opgaver som at tage service ud af opvaskemaskinen, feje garderoben og tømme skraldet. Ordningen skal give flere unge mod på at gå ind i pædagogfaget.

Men nu lægger en ny overenskomstaftale op til, at det de næste to år bliver muligt at ansætte unge under 18 år i daginstitutioner på deres egen overenskomst – præcis som det er muligt i ældreplejen. Samtidig sikrer aftalen, at de unge arbejder under ordentlige forhold.

”Jeg synes, at det lyder som en god idé. Når jeg er i børnehaven, slipper pædagogerne for at skulle gå så meget fra børnene, når de skal lave alt muligt praktisk. Det er godt, at de kan ansætte nogen som mig til at ordne det i stedet, for jeg kan godt lide det,” siger Frida Jensen.

Hun tilføjer, at hun er glad for at arbejde tæt på børnene og godt kunne finde på at få et job i en børnehave, når hun bliver ældre.

81 år og fuld fart fremad
I den anden ende af aldersspekteret finder man Finn Corfits, der stadig glædeligt arbejder fuldtid som teknisk servicemedarbejder, selvom han 81 år gammel. Med sine 65 år på arbejdsmarkedet, har han fulgt med i flere overenskomstforhandlinger end de fleste. Og han mindes ikke nogensinde at have oplevet et så godt resultat for teknisk servicepersonale.

”Jeg synes langt fra, at de 8,8 procent er almisser. Nej, jeg synes bestemt, der er fint og i orden, at man har kæmpet sig derop,” siger Finn Corfits, der har arbejdet på en kombineret ungdomsskole, 10. klasse og musikskole i Haderslev i 28 år.

Han tilføjer dog, at det alligevel kan være svært at være helt tilfreds med en encifret lønstigning, for mere vil jo som bekendt have mere. Og når han ser på social- og sundhedspersonalet, betaler det sig at være den gruppe, der råber højt, påpeger han.

Når det er sagt, Finn Corfits overbevist om, at det er hans arbejde, der holder ham i gang: Møblerne skal flyttes, emhætterne skal ordnes, og væggene skal males. Men især det at have en social hverdag, hvor han kan engagere sig i skolens elever og personale, tror han, er sundt.

Derfor er svaret heller ikke nogen overraskelse, når han bliver spurgt til, om han skal stemme igen i år:

”Selvfølgelig skal jeg stemme. Det plejer jeg. Og hvis jeg ikke ville stemme i år, ville jeg skrive til FOA, hvorfor jeg havde undladt at gøre det. Det værste er jo når folk ikke siger noget eller ikke gør noget.”

FOAs hjemmeside kan du læse endnu mere om afstemningen. Her kan du også læse, hvad der er forhandlet hjem af blandt andet løn på præcis dit område – uanset om du er ansat i en kommune, en region eller i staten.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev