Annonce

Christian Friis Bach i Folketingssalen

Tema: Sendt hjem – hvorfor?

Radikale vil tvinge regeringen til at ændre regel, der får ufaglærte til at droppe uddannelse


”Vi skal ikke straffe dem, der gerne vil uddanne sig,” lyder det fra De Radikale om baggrunden for nyt beslutningsforslag.

Annonce

”Det er så åbenlyst, at der er mangel på medarbejdere inden for blandt andet sundhedsområdet, og det er helt forkert at straffe dem, der gerne vil uddanne sig,” siger De Radikales Christian Friis Bach. Pressefoto

Af Morten Bruun
Journalist

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Reglerne for permanent opholdstilladelse presser flere udlændinge i ældreplejen til at droppe social- og sundhedsuddannelse – blandt andre Noreen Asifa og Oksana Kovalenko, som Fagbladet FOA fortalte om onsdag.

Læs også: Antallet af ufaglærte slår rekord, men Noreen og Oksana presses til at droppe sosu-uddannelse

Baggrunden er, at man for at få permanent ophold i Danmark, skal have været i fuldtidsbeskæftigelse i tre år og seks måneder år ud af de seneste fire år, og i dén beregning tæller uddannelse ikke med.

Den regel er Det Radikale Venstre nu parat til at udfordre. Partiet har netop fremsat et beslutningsforslag, som skal sikre, at uddannelse tæller på lige fod med beskæftigelse, når udlændinge får vurderet deres ansøgninger om opholdstilladelse.

”Det er så åbenlyst, at der er mangel på medarbejdere inden for blandt andet sundhedsområdet, og det er helt forkert at straffe dem, der gerne vil uddanne sig. De skal da anerkendes for deres valg,” siger den radikale integrations- og udlændingeordfører Christian Friis Bach.

Borgmester med appel til regeringen 

Tidligere på måneden opfordrede også Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, regeringen til at ændre reglerne hurtigst muligt.

Til Politiken fortalte hun, at der på kommunens plejehjem er mange udlændinge ansat som ufaglærte, som opfordres til at uddanne sig til social- og sundhedshjælpere. Men her takker flere ifølge borgmesteren nej, fordi det udskyder deres mulighed for at få permanent ophold.

”Det er tudetosset i en situation, hvor vi står og skriger på arbejdskraft. Vi har de her mennesker indenfor, og vi vil rigtig gerne have, at de tager den uddannelse, vi har brug for. Og så er det rigide krav fra statsligt hold, der spænder ben for det,” sagde Sisse Marie Welling til avisen.

Udlændingeordfører Mohammad Rana fra Moderaterne fortæller, at partiet er positivt stemt for at lade uddannelse tælle på lige vilkår med beskæftigelse.

”Det er vi, fordi vi mener, det er vigtigt at udvise tillid til det enkelte menneske, der har lyst til at uddanne sig og bidrage til det danske system både under og efter endt uddannelse,” siger Mohammad Rana, der dog ikke forholder sig til det konkrete beslutningsforslag fra de radikale.

Forundret over regeringen

Den forrige regering havde faktisk sat gang i arbejdet med at undersøge, hvordan lønnet læretid og praktik kunne tælles med som beskæftigelse i sager om permanent opholdstilladelse.

Dét arbejde blev dog afbrudt af, at der blev udskrevet valg til Folketinget, men i et skriftligt svar til Fagbladet FOA meddelte udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) onsdag, at han ikke har ændret holdning til spørgsmålet. Han er fortsat opmærksom på problemstillingen, men nu og her prioriteres ministeriets ressourcer på regeringsgrundlaget.

Det svar har Christian Friis Bach ikke megen forståelse for:

”Forslaget om at sidestille studier, læretid og praktik med fuldtidsarbejde er ret nemt at skrue sammen. Så hvis det alene handler om ministeriets ressourcer, skal vi nok gøre det for dem i vores sekretariat,” siger Christian Friis Bach.

Læs også: Vil tvinge minister til straks at stoppe skøre udlændingesager

I januar foreslog han i Fagbladet FOA, at regeringen sætter behandlingen af aktuelle sager i bero, indtil de nye regler er på plads. Det forslag vil ministeriet ikke følge, fordi den model, ifølge et skriftligt svar til Fagbladet FOA, ikke er gangbar, fordi udlændingemyndighederne er forpligtet til at administrere efter gældende regler.

Den udlægning tør Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, godt udfordre:

”Jeg er med på, at det er et svært issue. Det almindelige princip i forvaltningsretten er, at beslutninger – og det gælder også sager, der stilles i bero – skal hvile på et sagligt grundlag. Og ud fra det kan man efter min vurdering godt sætte sager i bero og i en periode lade være med at behandle dem, hvis man har en meget klar forventning om indholdet af det politiske initiativ, der er på vej,” siger Sten Bønsing.

De radikales beslutningsforslag skal førstebehandles 4. maj. Hvis der er er flertal for det, tvinges regeringen til at fremrykke sit lovforslag.

”Men hvis regeringen ændrer planer og fremsætter sit eget lovforslag i løbet af foråret, trækker vi selvfølgelig vores beslutningsforslag. Det er klart,” siger Christian Friis Bach.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev