Annonce

retten i randss

Forgiftet på Tirsdalen

Hemmelig lydfil afspillet i retssag mod drabstiltalt sosu-hjælper


En lydfil, der er blevet optaget i skjul i arresten, mens den drabstiltalte social- og sundhedshjælper har haft sin mand på besøg, blev afspillet torsdag i Retten i Randers.

Annonce

Under dagens retsmøde hørte man fra tid til anden små reaktioner fra de kolleger og pårørende, der havde indfundet sig på tilhørerpladserne i Retten i Randers. Flere måtte tørre øjnene, og indimellem lød et lille ’tsk’ under tiltaltes forklaringer. Ida Østerlund

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

I alt 14 lydfiler optaget i Arresten i Randers, hvor den 60-årige social- og sundhedshjælper, der er tiltalt for drab og drabsforsøg på i alt fire beboere fra Plejecenter Tirsdalen, har siddet siden marts 2022, blev afspillet torsdag i Retten i Randers.

Optagelserne er fra august og september sidste år, og på lydfilerne, som var lidt skrattende for de tilhørende, kunne man høre tiltalte og hendes mand tale om sagen.

”Hun skal helst være død af morfin og ikke de andre piller,” sagde tiltalte blandt andet på en af lydfilerne.

På en anden lydfil sagde hun:

Jeg håber virkelig, hun er død af morfin.

Anklager Jesper Rubow ville vide, hvad tiltalte mente, og om det var, fordi det ville være mere belejligt for sagen, hvis den ældre beboer fra Tirsdalen var død af morfin og ikke Baclofen, som er det sosu-hjælperen er tiltalt for at forgifte hende med. Det er nemlig kommet frem, at årsagen til den ældre kvindes død er en blanding af de to præparater.

”Sådan har jeg ikke tænkt, nej,” sagde den tiltalte fra vidneskranken, hvor hun var tydeligt påvirket og tørrede øjne, da hun lyttede til optagelserne.

Hun fastholdt, at hun på lydfilen refererede til noget, hendes tidligere forsvarer havde sagt.

”Jeg ønsker ikke, at nogen mennesker, jeg har draget omsorg for, skulle dø,” sagde social- og sundhedshjælperen, som flere gange lod retten vide, hvor meget hun holdt af sit arbejde og beboerne på Tirsdalen.

Lydoptagelserne kredsede især om medicinen i sagen. I en samtale mellem tiltalte og hendes mand hørte man, hvordan de diskuterede det ene drabsforsøg, social- og sundhedshjælperen er tiltalt for at have begået.

”(Beboeren, red.) har fået to Mirtazapin søndag aften, og det, mener de, er, fordi jeg har prøvet at tage livet af ham. To Mirtazapin! Er de hjernedøde eller hvad?” lød det på optagelsen.

Anklageren ville vide, hvordan tiltalte kunne vide, at beboeren havde fået lige præcis to piller, og hun mente, at hun måtte have fået informationen fra sin tidligere forsvarsadvokat.

”Jeg ved bare, at jeg ikke har givet ham noget som helst,” sagde social- og sundhedshjælperen.

Tidligere i sagens forløb er det kommet frem, at der er fundet spor af netop Mirtazapin i tiltaltes hår. I en lydbid, som blev afspillet torsdag, refererede tiltalte til en snak, hun havde haft med sin tidligere forsvarer.

”Hvorfor helvede har du ikke sagt, at du har taget det,” forklarer tiltalte på lydbidden, at den tidligere forsvarer skulle have sagt.

”I og med, at jeg er blevet farvet i håret, så troede jeg ikke, man kunne se det,” sagde tiltalte på optagelsen.

Hun har tidligere forklaret, at det var en fejl, at hun tog Mirtazapin én gang, da de piller stod ved siden af hendes sovemedicin i skabet. I dag lød det på en af optagelserne, at hun ikke vidste, hvor mange hun havde taget, og at hun ikke tager dem, når hun går på arbejde på grund af bivirkningerne.

Et andet vigtigt omdrejningspunkt i sagen, som igen kom frem torsdag, er en Google-søgning, som tiltalte har foretaget den 28. februar 2022, dagen efter at fire beboere var blevet indlagt med forgiftning.

Her har hun søgt på præparatet ’Baclofen’, som det en uge senere viste sig, at de fire beboere havde i kroppen.

Her har hun både forklaret, at hun søgte på det, fordi hun var bekymret for den beboer, der som den eneste på Plejecenter Tirsdalen fik Baclofen ordineret. Men hun har også forklaret, at hun søgte på det, fordi hun havde fået en opringning fra en søn til en beboer, der sagde, at det var fundet i hans mor – en af de forurettede i sagen.

Anklageren forsøgte at få svar på, hvad den egentlige årsag var. Det forblev vævende fra tiltaltes side.

”Er du klar over, hvor mange tanker der har været i mit hoved den sidste tid?” sagde hun blandt andet.

Udover at lydfilerne blev afspillet i dag, vidnede en sygeplejerskekollega, en social- og sundhedshjælperkollega og en tidligere ansat fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Dagens retsmøde var det sidste af sin slags, da der ikke er mere bevisførelse, der skal præsenteres for retten. Onsdag i næste uge er der procedure fra både anklager Jesper Rubow og forsvarer Henrik Garlik. Det forventes, at der falder dom den 22. februar.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev