Annonce

Kvinde holder indkøbsliste og barn, mens et andet barn tager noget toastbrød. Der er flere dagplejebørn i baggrunden.

Dagplejeren Lisbeth vandt prisen som Årets Madsjæl: ”Børnene har en fest”


Arla afholder hvert år deres prisfest ’Generation Food Award’, hvor otte priser er på spil. Hovedprisen ’Årets Madsjæl’ gik i år til dagplejeren Lisbeth Pedersen fra Agedrup for at inddrage børnene i madlavningen.

Annonce

Lisbeth Pedersen vandt hovedprisen ved dette års Arlas Generation Food Award. Det gjorde hun blandt andet, fordi hun inddrager børnene i madlavningen - alt lige fra kogebog til komfur. Her ses hun med sine dagplejebørn, der har lavet indkøbslister af udklippede varer. Heidi Lundsgaard

Af Alexander Pilgaard Kjær
Journalist

Annonce

Forestil dig en sommerhave med et drivhus og fire små højbede med forskellige grøntsager. Og forestil dig så, at der render fire dagplejebørn rundt mellem hvert sit højbed og ind og ud af drivhuset.

Forestil dig så et supermarkeds gange, hvor dagplejebørn løber rundt med en indkøbsliste bestående af udklippede varer fra tilbudsaviserne og hiver varer ned i deres kurve.

Det er blot to af de aktiviteter, som Lisbeth Pedersen uge efter uge laver med sine dagplejebørn. Og det er en del af det, der har gjort, at hun i oktober måned vandt hovedprisen ”Årets Madsjæl 2022” ved Arlas Generation Food Award.

Fra kogebog til komfur

Lisbeth Pedersen er dagplejer i Agedrup lidt nord for Odense, hvor hun har fire faste dagplejebørn, som hun delagtiggør i madlavningen. I løbet af en uge deltager børnene i alt fra at udvælge menuen, til at maden står på bordet. 

”En typisk uge kan være, at om mandagen kigger vi i kogebøger og beslutter menuen. Tirsdag finder vi tilbudsaviser frem, klipper gulerødder, tomater og andre råvarer ud og klistrer dem på et stykke papir, og onsdag handler vi ind. Med indkøbssedlen i hånden går de rundt og finder de ting, vi skal bruge, og fortæller, at ”det er jordbær, det er appelsiner”, og helt stolte putter de det så i kurven. Om torsdagen laver vi så den mad, vi har handlet ind til,” siger Lisbeth Pedersen.

”Børnene har en fest! De har deres sedler i hånden, og så går de ellers bare forrest. Direkte over til grøntafdelingen og så vælte det hele for at finde det med det grønne nøglehul på. Heldigvis har vi en god Brugsforening, som er glade for os. Og så husker vi selvfølgelig også at rydde ordentligt op efter os selv,” siger hun med et stort grin.

Det er vigtigt, mener Lisbeth Pedersen, at børnene fra en tidlig alder lærer noget om råvarerne. Hendes oplevelse er, at alt for mange børn først begynder at arbejde med mad, når de skal have hjemkundskab i folkeskolen:

”Og der har de allerede en holdning til, at de for eksempel ikke kan lide squash. Men jeg tror ikke på, at der findes kræsne børn, så derfor er det vigtigt, at de fra en tidlig alder finder ud af, at mad altså ikke er farligt.”

Læs også: Dagplejer vinder pris og rejse til Kina


Kvinde
Lisbeth Pedersen går meget op i, at børnene selv skal finde varerene. Her er det sekunderne, inden det grove toastbrød tages ned fra hylden.  Heidi Lundsgaard

Ingen kræsne børn

Lisbeth Pedersen har da også erfaring med, at hendes metoder virker. Hun har nemlig ingen kræsne børn. De spiser alt, og der er ikke noget med, at de skubber noget, som de bliver præsenteret for, væk. Og så har hun en helt speciel metode, der gør, at de får smagt en masse forskelligt frugt og grønt:

”Vi printer Fødevarestyrelsens ’Sæsonens frugt og grønt ’-plakater ud og hænger dem op på køleskabet. Og så skal vi hver måned nå at smage på alle frugter og grøntsager – både rå og tilberedt. De er jo efterhånden vant til det, så de smager bare på det uden at tøve,” siger hun.

Her sidst på året er det mange rodfrugter og meget kål, der er på plakaterne. I november og december er der på plakaterne blandt andet løg, jordskokker, rødbeder, blomkål og rødkål. Hvis du selv vil udskrive plakater for enten de fire årstider eller for hver måned, kan det gøres her.

”Børnene får en masse fællesskab og selvstændighed ud af dét at handle, og dét at vi hænger plakaterne op. Derudover får de også en masse læring om de forskellige råvarer, og jeg både tror og håber, at det hænger ved,” siger Lisbeth Pedersen.

Læs også: Daginstitution vinder førstehjælpspris

Det hænger ved

Lisbeth Pedersen tror på, at de ting, børnene lærer i hendes dagpleje, hænger ved. Og det har hun faktisk også en forældres ord på. I dagplejen kender alle børnene nemlig også til både økologimærket og det grønne nøglehulsmærke. Og de går faktisk så meget op i det, at de af og til tager det med hjem:

”Ja, det er også kommet ind på lystavlen hos dem. En forælder ringede en gang til mig og sagde, at deres barn ikke ville spise ting, der ikke havde det grønne nøglehulsmærke,” siger Lisbeth Pedersen med et grin og gør opmærksom på, at det selvfølgelig er en overdrivelse.

”Men hvis de lige opdager det, så kan de godt modsige sig. Forældrene synes heldigvis bare, at det er sjovt og godt.”

Dreng holder klementiner
En af Lisbeth Pedersens dagplejebørn har her fundet de klementiner, der var på indkøbslisten. Heidi Lundsgaard

Inddragelse fra jord til bord

I starten af oktober afholdt Arla deres årlige Generation Food Award, hvor de hylder otte ildsjæle, der hver især gør noget for at forbedre børn og unges madvaner. Her uddeles otte priser, og hovedprisen ’Årets Madsjæl 2022’ går til en ”madsjæl, som gør en ekstraordinær forskel for børn og unges madvaner”.

I år 2022 er den madsjæl Lisbeth Pedersen.

Juryen begrunder det med, at ”hun med stort engagement og kreativitet inddrager dagplejebørnene i alt fra havedyrkning, hvor hvert barn har egen køkkenhave, til indkøb, hvor børnene inddrages med egen rygsæk, til affaldssortering, hvor ladcyklen til formålet omdannes til en skraldebil. Lisbeth bruger sit erhverv til tidligt at klæde børnene på og danne et godt fundament for deres videre maddannelse. Hos Lisbeth inddrages børnene fra jord til bord”.

Udover den store ære det var at vinde hovedprisen, fulgte der også en kontant gevinst på 10.000 kroner med. Pengene måtte Lisbeth Pedersen bruge på hvad som helst, men hun har valgt at konvertere dem til noget helt andet end kontanter:

”Jeg har kontaktet Arla og spurgt dem, om jeg ikke et par gange om året må låne Arlas MADlejr. Så vil jeg invitere op til 19 familier fra legestuegruppen med derned et par weekender om året, hvor vi skal lave mad med børnene og ellers bare hygge os med både børn og forældre. Og det har Arla heldigvis sagt ja til,” siger Lisbeth Pedersen.

Arlas MADlejr ligger i et naturområde på Helnæs på Sydfyn og er en madlejr for skolebørn, hvor de i en uge lærer om råvarer, hygiejne og at lave mad fra bunden. Normalt er lejren tiltænkt skolebørn, der skal være der i fem hverdage. Men i 2023 har Lisbeth Pedersen altså fået lov at låne den i et par weekender.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev