Annonce

wefgvns

Kommune vil spare bemandede legepladser væk: Går ud over de svage børn


Aarhus Kommune foreslår at spare bemandingen væk på fem ud af kommunens 17 bemandede legepladser. Legepladspædagog Anja Storkholm er en af dem, der måske skal spares væk. Hun er ikke bekymret for sin egen fremtid, men mere for, hvad der skal ske med de børn, der kommer på Skansen.

Annonce

På de bemandede legepladser har børn i højere grad mulighed for at mødes på tværs af skoler, alder, byer, kulturer og meget andet sammenlignet med andre fritidstilbud, mener legepladspædagog Anja Storkholm. Tor Birk Trads

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

På legepladsen Skansen i Aarhus står legepladspædagog Anja Storkholm og rører i en gryde med risengrød. I dag torsdag holder de nemlig julemarked for de af byens børn og unge, der kigger forbi efter skole. 
 
Men julemarkedet i år bliver muligvis det sidste i Skansens levetid. For som en del af Aarhus Kommunes sparekatalog for budgettet 2023-2026 lyder et spareforslag, at fem ud af byens 17 bemandede legepladser skal fortsætte uden bemanding. Altså uden Anja eller nogle af hendes kolleger.
 
”Det er så ærgerligt, for det er lige præcis sådan et sted som det her, de unge har brug for,” siger Anja.
 
De bemandede legepladser er primært for børn og unge mellem 10 og 17 år, som kan komme og gå, som de vil. Et slags udendørs ungdomsværelse, kalder Anja legepladsen, og i hendes optik kan Skansen noget, som fritidsklubber, sportsforeninger, ungdomsskoler og folkeskoler ikke kan.
 
Her er der sjældent faste aktiviteter på skemaet. I stedet er her fri leg, og børnene bestemmer, hvad de vil, og hvad der skal ske. Og så er der altid tid og plads til en snak med en voksen på enehånd.
 
”Her mødes børnene på tværs af alder, skoler, områder, kulturer, sprog og alt muligt. Det gør de ikke på samme måde i klubberne. Vi har fat i nogle af de børn, som klubberne ikke får fat i. Vi har dem, der har brug for mere en-til-en voksenkontakt. Vi har aldrig haft så mange børn som nu i de syv år, jeg har været her. Men alligevel har vi altid tid til at trække os til siden og få en snak. I klubberne er pædagogerne mere pressede, fordi de har en masse aktiviteter i kalenderen. Vi har ikke på samme måde noget, vi skal nå,” siger hun.
 

Hjælper dem, der ikke er glade for skole

På de bemandede legepladser som Skansen tager pædagogerne del i et projekt gennem kommunen, som støtter de børn, der har det svært i skolen. I stedet kan børnene komme her og lave praktiske ting på værkstedet med en voksen. 
 
Der er flere eksempler på børn, der er kommet i værkstedet på Skansen, som nu er i lære som håndværkere.
 
”Vi har nogle drenge, som nu er i tømrerlære og i lære som mekaniker. Vi har en, som er blevet cykelsmed, efter han blev oplært af min kollega Thomas. Sådan et værksted midt i byen er der jo ikke mange af. Så her har de fået lov at bruge deres evner i et roligt miljø uden pres. Så vi tager os af dem, der har det svært,” siger Anja.
 

Har printet høringssvar ud

Høringsperioden, hvor borgere kan protestere mod spareforslagene, slutter i dag torsdag. Og der er kommet mange høringssvar fra forældre, der er imod lukningen af de bemandede legepladser. Nogle af dem har Anja printet ud.
 
Det er rart at få lidt anerkendelse. Vi møder jo ikke forældrene på samme måde som i andre klubber. Så når nogle skriver, at vi gør en stor forskel for deres søn, som måske har det svært i skolen, så giver det os et rygklap,” siger hun.
 

Resulterer i ensomhed

Thomas Medom (SF), som er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, udtaler sig ikke om konkrete spareforslag i sparekataloget af hensyn til høringsperioden, oplyser presseenheden. Men i en skriftlig kommentar til TV 2 Østjylland om sparekataloget udtaler han:
 
”Jeg har stor sympati for den bekymring, der bliver givet udtryk for. Besparelserne er især et resultat af, at vi bliver nødt til at bruge flere penge til det stigende antal børn, unge og voksne, som mistrives,” siger han.
 
Men det svar giver ikke meget mening, synes Anja. For det kommer til at resultere i netop mistrivsel blandt børn og unge at spare på et sted som Skansen.
 
”Ensomheden vil blive markant større, fordi der kommer så mange børn her, som ikke har noget at komme hjem til. Vi har eksempelvis en dreng, som aldrig skal noget derhjemme. Ikke i hverdagen, ikke i weekend. Og vi voksne hernede er blevet nogle af hans primære voksne. Det er jo så trist for sådan nogle som ham, hvis vi lukker,” siger Anja.
 
Hun gætter på, at mange af børnene i stedet for at komme på Skansen vil tage hjem alene, hænge ud i indkøbscentre eller måske ende med at omgås nogle, de ikke bør omgås.
 
”Det triste er jo, hvad børnene mister. Vi pædagoger skal jo nok klare os. Men de her legepladser kan noget helt specielt, som andre steder ikke kan,” siger hun.
 
Efter høringsperioden skal forligskredsen gennemlæse alle høringssvar, og derefter skal der forhandles. Forventningen er, at der lander en endelig beslutning 5. december, oplyser pressetjenesten hos Børn og Unge.
 
ewfa
Tor Birk Trads
ethysretbh
Tor Birk Trads

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev