Annonce

lsdnlsd

Kæmpebesparelser i kommune vedtaget trods modstand: ”Fuldstændig hul i hovedet”


Opdateret 02. juni 2022

Et flertal i Slagelse Byråd vedtog mandag aften en besparelse på 115 millioner kroner de kommende syv måneder. Både borgere og medarbejdere vil forlade kommunen, mener sektorformænd i FOA Vestsjælland. 

Annonce

Både børn, forældre og faglige organisationer var i går mandag mødt op for at demonstrere mod besparelserne i Slagelse Kommune, mens politikerne vedtog dem bag rådhusets mure. Privat

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Farvel til hovedrengøring for de ældre, farvel til dagplejen som selvstændig virksomhed, farvel til en masse pædagogisk personale og farvel til flere demenskonsulenter i ældreplejen.
 
Det er blot nogle få af de mange besparelser på velfærdsområdet, der mandag aften blev vedtaget i Slagelse Kommune, da byrådet stemte ja til at spare 115 millioner kroner de kommende sidste syv måneder af 2022.
 
Allerede tirsdag morgen har FOAs afdeling, FOA Vestsjælland, haft de første medlemmer i røret, som er blevet varslet ned i tid. Det fortæller formand for pædagogisk sektor i FOA Vestsjælland, Dorthe Isager. Hun kalder situationen ’fuldstændig hul i hovedet’.
 
”Hvad er det for et serviceniveau, som Slagelse Kommune vil kendes for? Ingen kommer til at flytte hertil, for hvor kan de få arbejde? Og hvor kan de få passet deres børn? Hvad er det for en fremtid? Når dagplejen skal på ferie eller på kursus, skal børnene tvinges i vuggestue – hvor personalet så samtidig bliver sparet væk. Og demenskonsulentstillinger bliver nedlagt i ældreplejen. Hele vejen rundt er det helt skævt,” siger hun.
 

Gå ned i tid og undgå fyringer

Også på ældreområdet er der ifølge Ann Søgaard, formand for social- og sundhedssektoren i FOA Vestsjælland, allerede blevet sendt en besked rundt til personalet på tre plejecentre om, at nogle afskedigelser kan undgås, hvis medarbejderne vil gå ned i tid. Hun påpeger dog, at FOA har opponeret mod det, fordi det strider med retten til fuldtid. 
 
”Det, jeg frygter, er, at arbejdsmiljøet og forholdene derude bliver fuldstændig kaotiske. Og så vil der helt klart være medarbejdere, som ikke vil finde sig i det, og som derfor søger væk,” siger Ann Søgaard.
 
Torsdag er 44 medarbejdere – herunder 33 på FOA-overenskomster, fx ti social- og sundhedsassistenter, fem social- og sundhedshjælpere og syv fleksjobbere – kaldt til samtale. 15 af dem vil ifølge Ann Søgaard blive tilbudt at søge vakante stillinger andre steder. Resten bliver fyret. 

Forældre overvejer at flytte

Mandag eftermiddag forsøgte FOA sammen med Fagbevægelsens Hovedorganisation, Socialpædagogernes Landsforbund og BUPL dog at råbe politikerne op ved en demonstration på torvet foran rådhuset, hvor besparelserne blev vedtaget. 
 
Her stod børn og råbte ’bevar vores skole’, og opbakningen var stor, fortæller Dorthe Isager, som dog også mødte bekymrede forældre, der var kommet for at vise deres utilfredshed med besparelserne.

”Jeg hørte flere forældre på torvet i går, som ikke har lyst til at blive boende i Slagelse med den kvalitet, som de kan blive budt i fremtiden. Det er både på børne- og skoleområdet og på ældreområdet. Det er hele vejen rundt, og det er helt galimatias,” siger hun.
 

Unge på laveste løntrin bliver løsningen

Nogle af de penge, der skal spares, vil kommunen hente ved at lave om på personalesammensætningen i dagtilbuddene. I stedet for at have 70 procent pædagoger og 30 procent pædagogmedhjælpere, skal fordelingen fremover hedde 60/40. 
 
Og Dorthe Isager har et gæt på, hvem kommunen kommer til at gå efter i den rekrutteringsproces.
 
”Jeg tror da, de vil have de unge med sabbatår, som skal placeres på det nederste løntrin. Jeg tror ikke på, at de går efter de erfarne pædagogmedhjælpere med meget anciennitet, som er dyrere, eller at de rekrutterer med henblik på at uddanne medhjælperne til pædagogiske assistenter,” siger hun.
 
”Jeg kan godt være bekymret for, at noget af kvaliteten forsvinder. Og at det er børnene, der betaler prisen,” siger hun.
 

Værste siden Brixtofte

Grunden til, at kommunen skal spare 115 millioner kroner på syv måneder, er ifølge chefredaktør hos NB-Økonomi Arne Ullum resultatet af en helt usædvanlig uansvarlig økonomisk håndtering i kommunalbestyrelsen i Slagelse. Han mindes ikke at have set noget værre siden Brixtofte-skandalen i Farum - bare uden svindel denne gang. 
 
”Man har lagt et fuldstændigt urealistisk budget, og man ikke overholdt budgetterne i '21 og '22, og det bliver værre i '23. Så får man jo det her, som er det værste i alle kommunale verdner – at man skal lave de her katastrofeopbremsninger. Så laver man ansættelsesstop, og det er ikke altid der, hvor man bedst kan undvære medarbejdere. Man kommer også til at skære på forebyggelse, som alle dybest set godt ved vil skabe ekstraudgifter på sigt,” siger han.
 
Han tror på, at besparelserne i Slagelse for det første bliver svære at nå i år og for det andet kommer til at gøre rigtig ondt på både byens medarbejdere og borgere. 
 

Går ud over rekruttering, minimumsnormeringer og flygtningebørn

Bekymringshenvendelser og høringssvar fra mange af kommunens institutioner er da også væltet ind fra alle kanter, fortæller pædagogisk sektorformand i FOA Vestsjælland, Dorthe Isager. 
 
Og det ses også i det 60-siders lange katalog med spareforslag på dagtilbuds- og skoleområdet, som altså nu er vedtaget. Her står konsekvenserne ved besparelserne beskrevet sort på hvidt:
 
”… hovedparten af de fremlagte besparelser vil påvirke kvaliteten af tilbuddene i Slagelse Kommune – og dermed også påvirke muligheden for at understøtte børnenes læring, trivsel, dannelse og udvikling. Endvidere påpeges det, at det er en svær øvelse at håndtere rekrutteringsudfordringer, krav om minimumsnormeringer i 2024 og forberedelse af modtagelse af ukrainske børn samtidigt med sparekrav,” står der i kataloget.
 

Kommunen giver kommunalchefer store lokallønninger

Fagbladet FOA har tidligere på året kunnet fortælle, hvordan lige netop Slagelse Kommune ligger på tredjepladsen over kommuner, der belønner sine kommunalchefer mest med lokalløn.
 

Læs også: Her har kommunal-cheferne holdt lønfest på de lavtlønnedes regning

En kommunalchef i Slagelse får i gennemsnit 23.999 kroner i lokalløn hver måned oveni sin normale løn, hvor en pædagogmedhjælper i gennemsnit får 677 kroner. Det er et fald for pædagogmedhjælperen på 322 kroner fra 2011 til 2021.
 
”Det taler vist for sig selv,” siger Dorthe Isager. 
 
”Jeg forhandler lokalløn til pædagogmedhjælperne ude på arbejdspladser, og det er ikke nemt at få pengene ud af lederne, men de er jo ligeså pressede. For pengene kommer ikke ud til institutionerne. De ender jo nok i lommerne på dem, der har flest penge i forvejen. Det skriger fuldstændig til himlen.”
 

Ikke en sjov situation

Borgmester i Slagelse Kommune Knud Vincents (V) siger til TV2 Øst, at situationen, som kommunen står i, 'ikke er sjov', og at han i sine 22 uger på rådhuset kun har forsøgt at 'rydde op i de ting, der skal ryddes op i'.
 
”Vi står i en økonomisk situation, som jeg ikke har bragt kommunen i, men et flertal har bragt den i tidligere i og med, at de har kørt den politik. Det har vi sagt for tre år siden. Jeg har været ærlig, inden jeg gik til valg, på at sige, at jeg ville genåbne det her budget. Jeg gik til valg på ordentlighed og ansvarlighed, og det agter jeg at følge hele vejen,” siger han til TV2 Øst. 
 
Fagbladet FOA har forsøgt at få en kommentar fra borgmester i Slagelse Knud Vincents (V), men han er ikke vendt tilbage indenfor deadline. Vi opdaterer med et eventuelt svar. 

Opdateret torsdag d. 2/6 med antallet af medarbejdere inviteret til samtale ifm. opsigelser.

Besparelser i Slagelse Kommune

Klippekortet til ældre afskaffes
Rengøring hos de ældre hver tredje i stedet for hver anden uge samt afskaffelse af den årlige tretimers hovedrengøring
Afskaffelse af aften- og nattepasning for børn
Ændring i personalesammensætningen fra 70/30 pædagoger og pædagogmedhjælpere til 60/40
Reduktion i antallet af pædagogiske konsulenter og demenskonsulenter
Afskaffelse af dagplejen som selvstændig virksomhed og afskaffelse af dagplejens akuttelefon
Halvering i antallet af flersprogspædagoger 
Afvikling af dagplejen på Omø 
•      Og meget mere

Kilder: Sparekataloger fra hhv. dagtilbuds- og skoleområdet og social- og sundhedsområdet i Slagelse Kommune samt formænd for hhv. social- og sundhedssektoren og pædagogisk sektor i FOA Vestsjælland, Ann Søgaard og Dorthe Isager. 
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev