Annonce

Indgang til Kastellet

Guide: Her kan du få gratis kulturoplevelser


Danmark er fuld af skønne og spændende steder, man kan opleve, når man har en fridag, weekend, eller bare et par timer til rådighed. Men det er ikke alle steder, der er lige venlige ved pengepungen. Derfor har vi samlet en liste over ting, man kan lave, som ikke koster noget.

Annonce

Man kan både opleve kultur indenfor og udenfor. Danmark rummer kultur i alle kroge – for eksempel på Kastellet. Så det er bare med at tage ud og opleve det. Colourbox

Af Stine Birgitte Andersen
Journalist

Annonce

Der bliver i øjeblikket skåret gevaldigt ned på de kulturelle oplevelser blandt danskerne. Det skyldes blandt andet den stigende inflation. Det får danskerne til at fravælge nogle af de mindre nødvendige ting som museumsbesøg og biografture.
For stadig at kunne opleve hvad de kulturelle oplevelser giver, har vi lavet en guide med nogle eksempler på, hvor man stadig kan få det kulturelle ind, uden at det går ud over pengepungen.

Bliv blæst bagover på Glyptoteket

På glyptoteket kan man opleve tusindvis af kunstværker og arkæologiske genstande. De flotte udstillinger bringer én helt ind i fortiden. Oplev forskellige kunstneriske tidsperioder i lande som Frankrig og Grækenland, og kom helt tæt på, så det er muligt at se selv de mindste detaljer. Bygningen i sig selv kan da også imponere de fleste.

Hver tirsdag er der gratis entre for alle.

Glyptoteket
På Glyptoteket kan man opleve nogle vilde og velbevarede fortidsfund. Pressefoto

Bevæg dig tilbage i tiden på Bunkermuseet Hirtshals

I Hirtshals i Nordjylland kan man opleve storartet historie fra 2. verdenskrig. De udgravede bunkere fortæller i sig selv, om livet som soldat under 2. verdenskrig. Bunkerne ligger omgivet af smuk natur, som man kan nyde under besøget.

Udstillingsbunkeren er gratis at se, dog er der entrépris for yderligere omvisninger.

En bunker fra 2. verdenskrig
Det er bunkere som denne, man kan opleve i Hirtshals. Colourbox

Find de glemte kæmper

Tag børnene eller børnebørnene på troldejagt i naturen. Både på Sjælland, Fyn og i Jylland er der blevet placeret nogle af de store trækonstruktioner, der er formet som trolde. De er placeret ude i skoven for at lokke folk ud i naturen. De store skulpturer er lavet af genbrugstræ, og er både bygget til at se på men også klatre i.
Det er kunstneren Thomas Dambo, der i 2016 lavede de første 6 trolde, som blev placeret på den Københavnske Vestegn. Senere, i 2020, lavede han flere, som blev placeret i det resterende af landet.

Trold lavet du af genbrugstræ
Troldene er opført i forskellige positioner, som gør hver af dem unikke. Thomas Dambo

Hop i dine bedste støvler og gå Camønoen og Amarminoen

Hvis du er inkarneret hiker, har du måske været rundt omkring på nogle af de smukke ruter, der er at finde i det danske landskab. Hvis ikke, er der utallige steder, man kan udforske af både kortere og længere distancer.

Hvis du er har lyst til at gå all in på hiking, kan det være, at nogle af de mest berygtede ture er noget for dig. Amarminoen på Amager og Camønoen der starter på Møn, som så eksotisk er døbt efter pilgrimsruten Caminoen, måler en afstand på henholdsvis 27 og knap 175 kilometer. Så det er bare med at gå i gang!

To ude på vandretur
Man kan udfordre sig selv ved at gå nogle af de helt lange ruter. Colourbox

Nå til tops i Christiansborg tårn

I centrum af København ligger Christiansborg og dets storslåede tårn. Tårnet giver udsigt over store som små bygninger. Fra Udsigten, som er det øverste niveau, man kan nå, er der udkig til nogle af de mest ikoniske bygninger i København, der blandt andet tæller Marmorkirken, Rundetårn og domkirken. Fra det øverste niveau når man op i en højde på 44 meter af tårnet, der i alt måler 106 meter.

Christiansborg
Christians Borg er et imponerende bygningsværk. Og tårnet kan man få lov at komme gratis op i. Colourbox

Udforsk imponerende Stevns Klint

Oplev fortiden i klintens kalk- og kridtbrud og gå på fossiljagt. Stevns Klint rummer utrolig natur. I 2014 kom klinten på UNESCOs liste over verdensarv, og i starten af 2021 blev den fredet. Vandreturen langs Stevns Klint er både for børn og voksne, og man kan derfor snildt gøre det til en dagstur at køre mod Stevns med en hjemmesmurt madpakke til en dejlig gåtur.

Stevns Klint
Stevns Klint kan imponerende én, uanset hvilken alder man er. Colourbox

Kig ind på Københavns Museum

Se udstillinger og oplev fortiden på Københavns Museum. Museet kender ingen aldersgrænse, så man kan sagtens tage derind hele familien. Man får lov til at dykke ned i Københavns historie helt tilbage fra Vikingetiden og frem til i dag. Og så er der mulighed for at opleve de omkring 450 genstande, som udstillingerne på museet indeholder.

Om onsdagen er der gratis entre for alle.

Københavns Museum udefra
Tag til Københavns Museum og mærk hvordan København har ændret sig. Adam Mørk

Nyd Kastellet

Kastellet er en militær kaserne, der ligger på Østerbro lige ud til Langelinie. Det emmer af historie, og man kan flere gange om året være med til nogle af de arrangementer, der bliver afholdt. Det tæller alt fra Kastellets egen fødselsdag, der ligger i slutningen af oktober, til mærkedage som Store Bededag. Kastellet er åbent hver dag i dagstimerne, og man kan derfor altid besøge det for at gå en tur på de grønne volde og nyde udsigten.
Inde på forsvaret hjemmeside kan man læse mere om den stjerneformede militærfæstning.

Kastellet
Bygningerne, voldene og den smukke udsigt er uden tvivl et visit værd. Colourbox

Leg og lær på Økolariet

I Vejle kan man finde det bæredygtige center Økolariet. Her kan alle komme gratis ind og få viden om bæredygtighed, energi og klima. Udstillingerne handler om bæredygtighed, og er både for børn og voksne.
I Økolariet har de en vision om at give borgere den nødvendige viden til at tage bæredygtige valg. Det er det ideelle sted at tage hen, uanset om man er naturvidenskabelig interesseret på forhånd eller ej.

Økolariet og en jordklode der holdes op
Se hvordan man passer bedst muligt på planeten. Det kan man lære om, når man besøger Økolariet. Pressefoto

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev