Annonce

Pressemode-vacciner

Tema: Coronavirus

Positiv selvtest giver plejepersonale hurtig adgang til PCR-test


Millioner af selvtest er rullet ud til plejecentre og sociale tilbud. Hvis medarbejdere får et positivt resultat, vil de fremover få hurtig adgang til PCR-test, så de undgår at vente i dagevis på at blive testet.

Annonce

I alt 65 millioner selvtest i det offentlige skal bryde smittekæder og beskytte sårbare, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde onsdag. Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Flere steder i landet er der lange ventetider på at blive PCR-testet. Fremover vil der komme en såkaldt fast-track ordning for medarbejdere på plejehjem, i hjemmeplejen og på sociale tilbud, så medarbejderne hurtigt kan blive PCR-testet i tilfælde af en positiv selvtest.

Det oplyser Social- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

”Der er lige nu mangel på medarbejdere i ældreplejen, og med en fast track-ordning sikrer vi, at medarbejdere ikke skal vente i flere dage, før de kan blive PCR-testet.”

”Det giver bedre beskyttelse af de ældre og betyder, at kommunerne skal sende færre af de medarbejdere, som lige nu er altafgørende, hjem i isolation,” lyder det fra social- og ældreminister Astrid Krag.

Følger anbefalinger fra FOA og KL

Konkret betyder det, at hvis en medarbejder får et positivt resultat i en selvtest, kan vedkommende via Styrelsen for Patientsikkerhed blive henvist til PCR-test.

Det er op til den enkelte kommune at sikre, at der er faste procedurer for, hvordan positive resultater fra selvtest bliver indberettet til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Initiativet med et fast track for plejepersonale er i tråd med én af flere anbefalinger, som FOA og Kommunernes Landsforening (KL) i fællesskab fremlagde fredag i sidste uge.

Her opfordrerede de to organisationer også til, at efterlønnere og pensionister kan tage arbejde i ældreplejen uden at blive modregnet. Og tirsdag landede så en ny politisk aftale, som netop gør det muligt for pensionister og efterlønnere at hjælpe til i blandt andet ældreplejen uden at risikere at blive modregnet i deres ydelser.

59 millioner ekstra selvtest på vej

På et pressemøde om coronasituationen onsdag eftermiddag fortalte direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed Lisbet Zilmer-Johns, at der i disse dage køres ni millioner selvtest ud i kommunerne til blandt andet ældreplejen og sociale bosteder.

Udover de ni millioner er der indkøbt yderligere 56 millioner selvtest til det offentlige, som ankommer i januar.

”Med 65 millioner selvtest kan vi bryde smittekæder og beskytte vores sårbare,” sagde sundhedsminister Magnus Heunicke på pressemødet.

Sundhedsministeren understregede også vigtigheden af, at sundhedsvæsenet er så robust som muligt, da man med de kraftigt stigende smittetal må forvente, at antallet af indlagte også vil stige.

For at afhjælpe presset på sygehusene er blandt andet patientrettigheder kortvarigt suspenderet, ligesom der på finansloven blev afsat en millard kroner til en såkaldt coronavinterpakke, oplyste Magnus Heunicke.

Derudover vil der med virkning fra 17. januar blive uddelt selvtest til både medarbejdere og besøgende på hospitalerne, meddelte Sundhedsministeriet onsdag. Det skal ifølge sundhedsministeren ses som ’endnu et værktøj vi tager i brug for at holde smitten ude af sygehusene’.

Læs også: Overblik: Sådan fordeles pengene fra vinterpakken

Tirsdag blev de sidste regioner færdige med at forhandle aftaler om, hvordan vinterpakken skal fordeles mellem afdelinger og medarbejdergrupper.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev