Annonce

person stikkes i armen med vaccine foto tobias stidsen

Tema: Coronavirus

Krydsvaccineret frontpersonale er blandt de næste i køen til 3. stik


Sundhedsstyrelsen arbejder på plan for revaccination af frontpersonalet. I planen indgår også de krydsvaccinerede, bekræfter styrelsen.

Annonce

I løbet af oktober forventer Sundhedsstyrelsen at have en plan for, hvornår frontpersonale - inklusiv de krydsvaccinerede - vil blive tilbudt et 3. stik. Tobias Stidsen / arkivfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Langt om længe er der udsigt til, at krydsvaccineret frontpersonale bliver tilbudt et 3. vaccinestik. Det oplyser Sundhedsstyrelsen til Fagbladet FOA.

I månedsvis har der været debat om, hvornår de omtrent 150.000 krydsvaccinerede – altså personer, der har fået et stik med AstraZeneca og et med en mRNA-vaccine fra enten Pfizer eller Moderna - vil blive tilbudt et tredje stik.

Debatten er rejst, fordi ikke alle lande anser krydsvaccine som en fuld vaccination, og det har skabt problemer for de krydsvaccinerede, der gerne ville rejse til eksempelvis Thailand og USA.

Læs også: Afklaring om tredje stik til krydsvaccinerede på trapperne

Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, garanterer, at krydsvaccineret frontpersonale indgår i planerne om revaccination på lige fod med det resterende personale i ældre-, sundheds- og socialsektoren.

Det er naturligt at inkludere dem, som er krydsvaccinerede, så de er også omfattet af planerne,” siger vicedirektøren.
 
Ud over frontpersonale vil næste fase af revaccination også omfatte borgere over 65 år og personer i øget risiko.

Godt beskyttet

Helene Probst tilføjer, at undersøgelser dokumenterer, at krydsvaccinerede personer er lige så godt beskyttet mod alvorlig sygdom og indlæggelse som dem, der har fået to mRNA-vacciner. 
 
”Frontpersonalet har en rigtig god beskyttelse, og grunden til, at de er en del af næste gruppe er primært for at beskytte patienter, sårbare og ældre borgere,” siger Helene Probst.
 

Læs også: Krydsvaccineret sosu: Myndighederne har ladt os i stikken

Planen for, hvornår frontpersonalet skal tilbydes revaccination, forventes at være på plads i løbet af oktober.
 
I mellemtiden afventer Sundhedsstyrelsen fortsat mere data om immunitet og bivirkninger, ligesom den endelige godkendelse om revaccination fra EU ikke er på plads, lyder det fra Helene Probst.
 
Personer med særligt svækket immunforsvar, plejehjemsbeboere og personer over 85 år er begyndt at blive revaccineret for at forebygge risikoen for alvorlig sygdom og indlæggelse blandt disse grupper.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev