Annonce

Holger og Maneewan

Tema: Coronavirus

Afklaring om tredje stik til krydsvaccinerede på trapperne


Inden længe forventer sundhedsministeriet at modtage den sundhedsfaglige rådgivning om et tredje stik med coronavaccinen til krydsvaccinerede. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som også beklager, at de krydsvaccinerede er i klemme ved rejser. 

Annonce

47-årige Maneewan Choksawas har ikke set sine forældre, som bor i Thailand, siden januar 2019, fordi en rejse ikke har kunnet lade sig gøre på grund af hendes krydsvaccine. Nu har hun og hendes mand Holger Wentzel Olsen planlagt en rejse i februar 2022, hvor de satser på, at de thailandske myndigheder enten accepterer en krydsvaccine, eller at Maneewan har fået et stik nummer tre. Privatfoto

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

I slutningen af august eller begyndelsen af september i år forventer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) at modtage sundhedsfaglig rådgivning fra Sundhedsstyrelsen om muligheden for at give krydsvaccinerede et tredje stik med coronavaccinen.
 
Det oplyser ministeren i et svar til Per Larsen, sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, den 30. august. 
 
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver i svaret, at han ”finder det meget beklageligt, at en række sundheds- og omsorgspersoner kommer i klemme for eksempel i forhold til indrejseregler, fordi nogle landes myndigheder ikke anerkender krydsvaccination som færdigvaccination.” 
 
Sundhedsstyrelsen oplyser til Fagbladet FOA, at de er i fuld gang med arbejdet med den sundhedsfaglige rådgivning, men at de ikke kan oplyse, hvornår arbejdet er færdigt. 

Ifølge Magnus Heunicke arbejder de danske myndigheder i regi af EU i mellemtiden på at få andre lande til at anerkende vaccination med to forskellige vacciner som en færdigvaccination. 

Cirka 150.000 frontpersonaler i Danmark har fået første stik med AstraZeneca og andet stik med en mRNA-vaccine, enten Pfizer eller Moderna, efter at AstraZeneca blev taget ud af massevaccinationsprogrammet. 

Fagbladet FOA har kunnet fortælle, hvordan krydsvaccinerede social- og sundhedsansatte har vanskeligt ved at rejse til udvalgte lande på grund af deres vaccine.

En af dem, som er i klemme, er social- og sundhedsassistentelev Maneewan Choksawas. Hun og hendes mand Holger Wentzel Olsen skulle have besøgt hendes forældre i Thailand i august i år, men fordi Maneewan er krydsvaccineret, kunne de ikke rejse ind i landet uden at gå i karantæne i 14 dage. 

Nu har parret i stedet planlagt at rejse til Thailand i februar næste år, hvor de håber, at problemet har løst sig. Det fortæller Holger Wentzel Olsen.
 
”Det har været et kaos, men vi tror, at Thailand enten godkender krydsvaccinen, eller at min hustru til februar vil have fået et tredje stik. Vi har lagt rejsen så langt ud i fremtiden, at vi ikke vil hidse os op nu. Nu må det gå vores vej,” siger Holger. 

Han fortæller, at det har været en svær periode for hans hustru, fordi hendes forældre har været syge, uden at hun har haft mulighed for at besøge dem. Sidst de så forældrene var i januar 2019.
 
”Det har været et helvede. Det har været svært for hendes forældre og for hende selv, fordi man både kulturelt og moralsk skal være hos sine forældre og passe dem, når de er syge. Så det har været svært at bo i Danmark og ikke kunne komme på besøg,” siger han.
 

Krydsvacciner er et problem flere steder

Udenrigsministeriet har ikke et fuldt overblik over, hvilke lande der accepterer hvilke vacciner, men ifølge udenlandske medier volder krydsvaccinen problemer flere steder.
 
Schengenvisainfo.com skriver, at en krydsvaccine ikke bliver anset som en fuld vaccine i Storbritannien, og at krydsvaccinerede, der rejser ind i Storbritannien, derfor skal i ti dages karantæne og testes på dag to og dag otte efter ankomst. 
 
Ifølge det canadiske medie CVT News er staten Quebec begyndt at tilbyde et tredje stik med en mRNA-vaccine til krydsvaccinerede, som oplever problemer med at rejse. 

Også flere amerikanske krydstogtselskaber oplyser, at de ikke lader passagerer komme ombord, hvis de er krydsvaccinerede. Det skriver det canadiske medie globalnews.ca

FOA: Afklaring kan kun gå for langsomt

Torben Hollmann, som er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, synes, at myndighederne har nølet med svar til de krydsvaccinerede. Han opfordrer politikerne til hurtigst muligt at få retningslinjerne på plads. 

”Jeg forventer, at der kommer et klart og positivt svar, og jeg forventer, at det kommer nu. For jeg forstår slet ikke, at der ikke er en afklaring endnu. Det tog dem 30 sekunder at beslutte, at man frivilligt kunne tage en vaccine fra Johnson & Johnson, hvis det var det, man ville. Så man kunne også have sagt til de krydsvaccinerede: ’Vi ved ikke, hvad der sker, men hvis du virkelig gerne vil have et tredje stik, så du er færdigvaccineret med samme vaccine, så kan du få et tredje stik’,” siger Torben Hollmann.

”Vi har vaccinerne, og vi har kapaciteten, så det kan kun gå for langsomt. Men samtidig synes jeg godt, at man kan stille krav om, at man skal have et formål, hvis du skal forrest i køen til tredje stik. Det kan for eksempel være, at man skal besøge en i udlandet,” siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev