Annonce

person stikkes i armen med vaccine foto tobias stidsen

Tema: Coronavirus

99 procent af frontpersonalet er blevet vaccineret


Stort set alle medarbejdere på hospitaler og i ældreplejen har takket ja til at blive vaccineret mod covid-19. Men krydsvaccinerede mangler fortsat en afklaring.

Annonce

Langt de fleste frontmedarbejdere er blevet vaccineret mod covid-19. Tobias Stidsen / arkivfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

I flere lande er det på tale at tvinge sundhedspersonale til at blive vaccineret mod covid-19 på grund af lav tilslutning til vaccinationsprogrammet blandt frontpersonale.

Dén udfordring eksisterer ikke herhjemme – tværtimod. Tal fra Staten Serums Institut viser, at et overvældende flertal af frontpersonalet er vaccineret. På plejehjem og hospitaler har 99 procent af medarbejderne fået første stik, mens andelen af færdigvaccinerede på plejehjem er 98,6 procent, mens det på hospitaler er 98,3 procent. Det skriver Danske Kommuner.

Hos FOA har man 'armene over hovedet' over den store tilslutning, fortæller sektorformand Torben Hollmann:

”Vi havde håbet, at tallet lå lidt over landsgennemsnittet, men med de her tal synes jeg, at FOAs medlemmer fortjener en guldmedalje. I starten var der få, der fortalte, at de takkede nej til vaccinen, og de blev genstand for stor kritik. Men virkeligheden er, at personalet har taget ansvar ved at tage imod vaccinen og på den måde beskytte både sig selv og de ældre og sårbare.”

Også hos KL vækker den høje tilslutning til vaccinationsprogrammet blandt plejehjemspersonale begejstring. Det fortæller direktør Christian Harsløf til Danske Kommuner.

”Den ene årsag er, at vi har en gruppe medarbejdere, som gerne vil passe godt på de ældre. Plejehjemspersonalet har været meget opmærksomme på, at de var i risiko for at give smitten videre til de ældre. Det har været en stor bekymring hos mange, og derfor har de taget rigtig godt imod vaccinen,” siger KL-direktøren, der også peger på udrulningen af vaccineprogrammet som en vigtig årsag.

”Det var rigtigt at prioritere personalet højt og tilbyde dem vacciner i samme rul som beboerne. På den måde var det nemt for personalet at få vaccinen, og vi ved, at tilgængelighed spiller en rolle,” siger Christian Harsløf til Danske Kommuner.

Stærkere sundhedsvæsen

Det er ikke kun personalet, der i høj grad har takket ja til at blive vaccineret. Blandt plejehjemsbeboerne har 96,3 procent fået første stik, mens 94,8 procent er færdigvaccinerede. 

Læs også: Kovending i ministeriet: Ny usikkerhed om tredje stik til krydsvaccinerede

Det betyder, at man er godt rustet inden en eventuel ny bølge i efteråret, lyder det fra Torben Hollmann.

”Vi ved ikke, hvad der venter os i morgen, men det her vil under alle omstændigheder hjælpe os, hvis der kommer en ny bølge. Vi kan ikke garantere, at man er 100 procent beskyttet, men vaccinerne gør i hvert fald sundhedsvæsenet stærkere,” siger Torben Hollmann.

Ingen afklaring for krydsvaccinerede

En betydelig andel af frontpersonalet er krydsvaccinerede, da de fik første stik med vaccinen fra AstraZeneca, inden den blev taget ud af vaccinationsprogrammet. 

Læs også: Krydsvaccineret sosu: Myndighederne har ladt os i stikken

Men at være krydsvaccineret har blandt andet haft negativ betydning for social- og sundhedsassistentelev Maneewan Choksawas. Hun kan nemlig ikke besøge sine forældre i Thailand, da thailandske myndigheder ikke godkender ét stik med AstraZeneca og ét stik med Pfizer/BioNTech som en fuld vaccine. 

Derfor må de danske sundhedsmyndigheder hurtigst muligt finde en løsning, lyder det fra Torben Hollmann.

”Vi er i evig dialog med myndighederne, men de henviser til, at de fortsat afventer diverse testresultater,” siger Torben Hollmann og fortsætter:

”Potentielt er det omkring 140.000 mennesker, der har et problem, men reelt er det naturligvis væsentligt færre. Men for den enkelte er det et kæmpe problem, hvis man for eksempel ikke har set sin familie i Thailand i to år, men ikke kan rejse dertil, fordi man er blevet krydsvaccineret. Det er ikke fair.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev