Annonce

vaccine covid 19 foto tobias stidsen

Tema: Coronavirus

Kovending i ministeriet: Ny usikkerhed om tredje stik til krydsvaccinerede


I søndags var det ”sundhedsfagligt bedst” at tilbyde endnu et stik med coronavaccinen til krydsvaccinerede. Men nu har Sundhedsministeriet trukket sin udmelding tilbage, fordi den sundhedsfaglige vurdering endnu ikke er færdig, lyder det.

Annonce

150.000 frontpersonaler er krydsvaccinerede og har altså fået første stik med AstraZeneca og andet stik med en mRNA-vaccine, Pfizer eller Moderna. Det har betydet problemer med udlandsrejser for nogle FOA-medlemmer.  Tobias Stidsen

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Først var det ”sundhedsfagligt bedst at tilbyde endnu en dosis mRNA-vaccine til personer, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen og andet stik med en mRNA-vaccine.” 

Sådan lød det fra Sundhedsministeriet i søndags. 
 
Men mandag eftermiddag lød meldingen pludselig, at det var en fejl. Den sundhedsfaglige vurdering var nemlig endnu ikke er færdig, og ministeriet ved ikke, hvornår den bliver det. 
 
I Sundhedsministeriets nye udmelding hedder det, at "det er sundhedsfagligt tilstrækkeligt at tilbyde én dosis mRNA-vaccine til personer, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen," og at et eventuelt tredje stik først vil kunne ske, når hele vaccineudrulningen er gennemført, og når den sundhedsfaglige vurdering er færdig. Det skriver DR

Det er altså ikke længere sikkert, at krydsvaccinerede får tilbudt et stik nummer tre med coronavaccine.

maneewan
Holger Wentzel Olsen og Maneewan Choksawas havde planlagt at rejse ned for at besøge Maneewans forældre, som er syge. De nåede kort at glæde sig over myndighedernes udmelding. Men nu er de igen usikre.  Privatfoto

"Vi nåede lige at glæde os"

I Danmark er der knap 150.000 frontpersonaler, der har fået en krydsvaccine, altså første stik med AstraZeneca og stik nummer to med enten Pfizer eller Moderna. De kan komme i klemme, hvis de ønsker at rejse udenfor EU og Schengen, fordi ikke alle lande accepterer en krydsvaccine som en fuldgyldig vaccine. 

Læs også: Krydsvaccineret sosu-assistentelev kan ikke besøge sine forældre i Thailand

Et land, som giver krydsvaccinerede problemer, er Thailand. Her havde 47-årige social- og sundhedsassistentelev Maneewan Choksawas, som er krydsvaccineret, og hendes mand Holger Wentzel Olsen planer om at rejse hen for at besøge Maneewans forældre. 

”Vi nåede lige at glæde os over, at vi havde udsigt til at kunne besøge dem til vinter. Så ville der være gået 26 måneder, hvor vi ikke har set dem. Men nu er vi blevet slået tilbage til den her usikkerhed igen. Bliver det mon til noget?” siger Holger Wentzel Olsen. 
 
”Det, der står tilbage for os, er, hvorfor det er så magtpåliggende for sundhedsmyndighederne at forhindre os i at få et tredje stik? Der er jo masser tider og vacciner,” siger han.

jnnie
Jannie Cederlund havde planlagt en rygsækrejse i Thailand, som hun måske går glip af. Men hun har mere ondt af Maneewan og Holger og andre i deres situation, som ikke kan besøge deres familier på grund af krydsvaccinen. Jørgen True

Social- og sundhedsassistent: Jeg føler mig til grin

Også krydsvaccinerede Jannie Cederlund, som er social- og sundhedsassistent på lungemedicinsk afdeling på Næstved Sygehus, havde planlagt en rejse til Thailand til oktober og igen til januar. Hun nåede også at glæde sig kort, da meldingen om et tredje stik kom. Men den glæde fik en brat ende.

Læs også: Krydsvaccineret sosu: Myndighederne har ladt os i stikken

”Jeg er simpelthen så frustreret. Hvad bilder de sig ind? Jeg nåede lige at være glad. Jeg føler mig til grin og overladt til mig selv igen,” siger Jannie Cederlund.

Jannie pointerer, at hun i det mindste "kun" går glip af en rejse, hvor Maneewan og hendes mand ikke kan besøge deres familie. 

”Det er forfærdeligt for de familier, der ikke kan besøge hinanden. Det sker bare, fordi hun har været uheldig og har fået den vaccine, fordi hun er sundhedspersonale. Det er utilgiveligt,” siger Jannie, som efterlyser, at myndighederne finder en løsning hurtigst muligt for al det sundhedspersonale, som nu er i klemme.

”Vi har kæmpet i starten og passet på patienter, og så behandler de os sådan nu. De kan ikke være det bekendt. Jeg føler mig stadig ladt i stikken," siger hun.

FOA: Kom hjem fra ferie, Heunicke

Hos FOA kalder formand for Social- og Sundhedssektoren, Torben Hollmann, Sundhedsministeriets skiftende udmeldinger for et 'cirkus' og sætter spørgsmålstegn ved, hvad det er, der skal undersøges. 

”Hvis det, vi mangler, er en sundhedsvurdering, så synes jeg bare, de skal se og rubbe sig. Vi har tidligere fået at vide, at et tredje stik ikke var et problem, så hvad er det, de skal undersøge denne gang?”

Han opfordrer sundhedsminister, Magnus Heunicke (S) til at komme hjem fra ferie for at give de knap 150.000 frontpersonaler et svar på, hvad der skal ske. 

”Det her handler om, at de krydsvaccinerede, der er kommet i klemme i forhold til for eksempel en rejse, skal have klar besked om, at den fikser sundhedsmyndighederne. Hvis de ikke kan hitte ud af det, så længe sundhedsministeren er på ferie, er min opfordring til Magnus Heunicke, at han kigger forbi sit kontor og rydder op i rodet. Mine medlemmer vil også gerne kunne rejse på ferie. Og det skal gerne være sommerferie, ikke vinterferie,” siger Torben Hollmann. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev