Opdateret 24.03.2020 med uddybende kommentar fra Sundhedsstyrelsen.
I en tid med stort pres på sundheds- og ældreplejen er der mange steder opstået et helt væsentligt spørgsmål: Hvilke opgaver skal prioriteres her og nu, og hvilke kan udskydes?
De mange omprioriteringer har blandt andet ført til, at man rundt om i kommunerne vælger at skære ned på eksempelvis rengøringen i hjemmepleje for at frigøre hænder til det stigende antal borgere, der bliver sendt hjem fra sygehusene.
Det er blandt andet sket i Skanderborg Kommune, som har reduceret rengøring, tøjvask og anden praktisk hjælp til ældre i hjemmeplejen.
Skal imødekomme ældres behov
Sundhedsstyrelsen har nu udgivet en række nye retningslinjer for, hvilke såkaldt kritiske funktioner i sundheds- og ældreplejen, der i videst muligt omfang bør opretholdes under corona-krisen.
På det kommunale område er blandt andet hjemmeplejen udpeget som en kritisk funktion. Eksempelvis skal en patienter med kroniske sygdomme stadig hjælpes til kontrol hos lægen og patienter med eksempelvis diabetisk-fodsår hjælpes til fodterapeuten. Derimod er rygestopkurser og alkoholrådgivning vurderet til at være en ikke-kritisk funktion.
Det vil dog i vid udstrækning være op til kommunen at vurdere, hvad borgerne har behov for lige nu og her, og hvad der kan vente, forklarer seniorkonsulent Line Riddersholm fra Sundhedsstyrelsen.
Praktisk hjælp kan reduceres
"Ved større hændelser som udbrud af smitsomme sygdomme kan kommunerne udvide og omstille deres plejekapacitet. COVID-19 epidemien vil lægge et stort pres på det kommunale sundheds- og ældreområde, og derfor vil det være nødvendigt at prioritere hvilke indsatser, der kan lukke ned i en periode, og hvilke såkaldte kritiske funktioner, der er nødvendige at opretholde," siger Line Riddersholm til Fagbladet FOA.
En kommune som Skanderborg kan derfor godt reducere opgaver som rengøring, tøjvask og anden praktisk hjælpe i en periode, forklarer seniorkonsulenten.
"Hvis medarbejderkapacitet skal frigøres som led i COVID-19 beredskabsarbejdet, kan en kommune godt beslutte at reducere midlertidigt i indsatser inden for eksempelvis praktisk hjælp. Det skal dog altid bero på en individuel vurdering af, at der ikke sker en betydelig forværring af sundhed, funktionsniveu, livskvalitet eller arbejdsevne hos borgeren," tilføjer Line Riddersholm.
Afværg smitte
Sundhedsstyrelsen understreger, at langt den største omprioritering af aktiviteter vil ske i sundhedsvæsenet, men kan have afsmittende effekt på praksissektoren og i kommunerne.
Styrelsen understreger også, at en kritisk funktion kan blive indstillet midlertidigt, hvis risikoen for smitte og potentiel infektion opvejer fordelene ved at fortsætte. Eksempelvis kan man forsøge at omlægge indsatsen til telefon- og videokonsultation, råder styrelsen.
Alle, der arbejder i sundheds- og ældreplejen, opfordres til at være meget opmærksomme på egne symptomer.
Se Sundhedsstyrelsens beskrivelse af kritiske funktioner. (Note: Dette dokument er blevet afpubliceret efter artiklens udgivelse, og vi har derfor fjernet linket. Generelle retningslinjer for personale i sundheds- og ældresektoren kan ses her: Sundheds- og ældresektoren samt indsatser til socialt udsatte)