Annonce

Ung mand står foran etagebyggeri

Tema: Senfølger

30-årige Aske blev corona-smittet på arbejde – nu er han fyret


Social- og sundhedshjælper Aske Zeberg er endnu en i rækken af frontmedarbejdere, der er blevet fyret på grund af covid-19-senfølger. Dybt forkasteligt, lyder det fra FOA, der opfordrer fyringstruede medlemmer til tidligst muligt at kontakte deres lokale afdeling.

Annonce

Aske Zeberg blev uddannet social- og sundhedshjælper i 2015. På grund af covid-19-senfølger er han ikke i stand til at sætte dato på, hvornår han igen kan arbejde fuld tid, og derfor er han blevet fyret fra sit job i hjemmeplejen. Heidi Lundsgaard

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

"I hele pandemien har jeg risikeret mit helbred for at passe på andre. Så bliver jeg selv smittet, og så stoler man ikke på, at jeg kan komme tilbage ved at give mig den tid, jeg har brug for. Det, synes jeg ikke, man kan være bekendt."

Sådan siger social- og sundhedshjælper Aske Zeberg, efter han mandag i sidste uge blev opsagt fra sit arbejde i hjemmeplejen i Odense Kommune.

Læs også: Frontmedarbejdere med covid-19-senfølger fyres

Dermed er han endnu en i rækken af frontmedarbejdere, der er blevet fyret på grund af senfølger – en historie, som Fagbladet FOA kunne fortælle i sidste uge.

Smittet i november

Aske Zeberg og flere af hans kolleger blev smittet på arbejdet i november måned. Efter knap to ugers sygemelding var Aske Zeberg tilbage på fuld tid, men kort efter årsskiftet begyndte covid-19-senfølger at plage ham.

"Pludselig blev jeg overmandet af voldsom træthed. Uanset hvor meget jeg sov, var jeg træt. Samtidig fik jeg problemer med vejtrækningen, hukommelsen og koncentrationen. Jeg følte mig som en zombie, og jeg brugte al min energi på at forsøge at udføre mit arbejde," fortæller Aske Zeberg.

I slutningen af marts blev social- og sundhedshjælperen af sin læge henvist til senfølgeklinikken i Odense. Her anbefalede afdelingslægen ham straks at sygemelde sig på fuld tid. Det råd fulgte han, men bare få uger senere blev han ringet op af sin leder, som ifølge social- og sundhedshjælperen 'tilbød' ham en fratrædelse.

"Det blev jeg både overrasket og irriteret over. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor de allerede dér forsøgte at komme af med mig, for på det tidspunkt var jeg fortsat ikke færdigudredt, og der er jo mangel på faglært personale," siger Aske Zeberg.

Bange anelser blev virkelighed

Telefonsamtalen med lederen fik samtidig social- og sundhedshjælperen til at tænke, at en fyring ventede for ude. "Allerede der kunne jeg jo mærke, at de tydeligvis ikke var interesseret i at beholde mig," som han siger.

Mandag i sidste uge blev de bange anelser til virkelighed, da Aske Zeberg modtog sin opsigelse. Inden da var han blevet tilbudt en optrapningsplan, som hans primære behandler havde stemplet som urealistisk.

"Jeg er ked af, at man ikke havde lyst til at give mig en bedre chance og holde på mig," siger han.

Odense Kommune oplyser til Fagbladet FOA, at den for nuværende ingen kommentarer har til den konkrete sag eller til problemstillingen generelt.

Ministre kaldt i samråd

På Christiansborg har historierne om fyrede frontmedarbejdere vakt forargelse hos både Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Og i sidste uge kaldte Enhedslisten derfor både sundhedsminister Magnus Heunicke og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i samråd om sagen. 

Læs også: Ny bog: Hårdt ramte ofre for covid-19 overses og glemmes

I FOA kalder forbundssekretær Jens Nielsen eksemplerne på fyrede frontmedarbejdere for 'dybt forkastelige'.

"Det kan godt være, at reglerne er blevet overholdt, men de her sager er helt uden for, hvad der er etisk og moralsk korrekt. Vi har at gøre med medarbejdere, der stod forrest i kampen mod coronavirus. Så kommer de til skade, hvorefter de bare bliver høvlet ud," siger Jens Nielsen.

Opfordrer medlemmer til at kontakte FOA

Forbundssekretæren frygter, at antallet af frontmedarbejdere med senfølger, der bliver fyret, kun vil vokse.

"Når der først går hul på bylden, så kigger kommunerne på hinanden og tænker, at hvis de kan fyre dem, så kan vi også. Det er pinligt. I stedet burde de reagere modsat og vise, at de vil gøre alt for at fastholde og hjælpe de her medarbejdere," siger Jens Nielsen og tilføjer:

"Men det her må også være et 'wakeupcall', hvor man fra politisk side erkender, at sygedagpengelovgivningen ikke fungerer, for den presser kommunerne til at fyre langtidssyge medarbejdere. Vi har en systemfejl, og det må vi lære af det her."

Forbundssekretæren opfordrer alle FOA-medlemmer, der føler sig fyringstruet som følge af covid-19-senfølger til at kontakte deres lokale afdeling.

"Det er vigtigt at få en god dialog med arbejdspladsen om, hvad der skal til for at kunne fastholde medarbejderen, og det kan ens lokale afdeling hjælpe med," siger Jens Nielsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev