Annonce

Danske mønter og sedler spredt ud på bord

Tema: OK21

Maj-lønnen giver dig første portion af OK21-lønstigningerne


Lønstigning nummer ét fra OK21-aftalen udbetales fra og
med lønnen for maj måned – med tilbagevirkende kraft fra 1. april. Reallønnen er væsentligt forbedret under OK18, men der er usikkerhed om, hvordan inflationen udvikler sig de kommende år.

Annonce

Der er flere mønter end store sedler i første lønstigning fra OK21. Men mere er på vej. Lønstigningen er den første af fem til alle, og senere kommer også stigningerne til de enkelte faggrupper. Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

De aftalte lønstigninger fra OK21 er på vej ud til de ansatte i stat, kommuner og regioner. For bagudlønnede, som udgør cirka 99 procent af alle ansatte på FOAs områder, betyder det, at lønstigningerne fra både april og maj udbetales med lønnen for maj måned.

I kommunerne stiger lønnen med 1,0 procent, i staten med 0,84 procent, mens de ansatte i regionerne må nøjes med ekstra 0,75 procent ovenpå grundløn og tillæg.

Læs også: FOAs medlemmer stemmer ja til OK21

En månedsløn på 25.000 kroner øges i kommunerne med 250 kroner, i staten med 210 kroner og i regionerne med 187,50 kroner.

Reallønnen er forbedret

Det er ikke en formue, medgiver FOAs formand Mona Striib.

”Men man skal huske, at det kun er første stigning ud af fem, og at stigninger til de enkelte faggrupper først kommer senere. Arbejdsgiverne skal have vores aftaler ind i budgetterne for de kommende år, før alle pengene er klar,” siger hun.

FOAs medlemmer kan til gengæld glæde sig over, at de kan købe mere end forventet for deres løn. En ny opgørelse fra Forhandlingsfællesskabet viser nemlig, at reallønnen har udviklet sig væsentligt bedre under OK18, end parterne regnede med, da overenskomsten blev indgået.

Læs også: OK21: Se, hvor mange kroner du stiger i løn de næste tre år

Forklaringen er, at priserne i perioden (marts 2018 – marts 2021) steg med kun halvdelen af det forventede (2,56 procent i stedet for 5,08 procent). Det viser en dugfrisk opgørelse fra Forhandlingsfælleskabet, som repræsenterer alle fagforeningerne på det kommunale og regionale område, herunder FOA.

Frygt for højere inflation

Nye tal fra Danmarks Statistik viser dog, at inflationen netop nu stiger mere, end den længe har gjort. Og det gør den ikke bare i Danmark, men også i mange andre lande.

Finansanalytikeren Frank Hvid Petersen beskriver i dagbladet Politiken disse udsigter og konkluderer blandt andet:

Læs også: OK21: Døgnansatte får bedre arbejdstidsregler

”Højere inflation vil udhule lønmodtagernes købekraft, og det kan skabe uro på især det offentlige arbejdsmarked. (…) Højere inflation (end nu) vil presse deres realløn under nul, og det kan meget vel få andre grupper af offentligt ansatte på barrikaderne end sygeplejerskerne.”

FOA holder øje med udviklingen

Mona Striib peger på, at det lige nu er meget usikkert, hvordan priserne vil udvikle sig. Vurderinger af den kommende tids inflation afhænger meget af, hvem man lytter til.

”Men vi har øjnene stift rettet mod, hvad der sker, for det er vores opgave at sikre en positiv udvikling af reallønnen. Derfor er vi interesseret i, at erhvervslivet og den private lønudvikling kommer i gang, så reguleringsordningen giver noget til det offentlige område.”

Ifølge Danmarks Statistik er det især prisstigninger på tobak, benzin, husleje og tv-pakker, der har øget inflationen det seneste år, mens blandt andet kød og tøj er steget inden for den seneste måned.

Læs også: OK21-lønstigning: Se, hvad Margit, Heidi, Lene, Martin, Søren, Camilla og René får

”Men inflationen er stadigvæk så lav, at vi er ’home safe’ i forhold til reallønnen. Vi ved dog endnu ikke, hvad coronaen kommer til at betyde for økonomien de kommende år,” siger Mona Striib.

Lønnen stiger igen den 1. oktober.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev