Annonce

mona striib

Tema: OK21

FOAs medlemmer stemmer ja til OK21


Med en stemmeprocent på 55,5 har FOAs medlemmer stemt ja ved urafstemningen om de nye overenskomstaftaler. Dermed kan overenskomstaftalerne nu træde i kraft.

Annonce

Mona Striib har haft to kasketter på i årets overenskomstforhandlinger, både som formand for FOA og som formand for Forhandlingsfællesskabet. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Dagplejere, social- og sundhedsassistenter, ambulancepersonale, husassistenter og alle andre FOA-medlemmer har fået nye overenskomster. Det sker efter, at resultatet af FOAs urafstemning blev et ja. 

I alt har 80.750 FOA-medlemmer afgivet deres stemme. Det vil sige i alt 55,5 procent af FOAs stemmeberettigede medlemmer. 75,5 procent har stemt ja, mens 24,5 procent har stemt nej.

Medlemmers engagement er Mona Striib, formand for FOA, godt tilfreds med.

"Jeg er glad for, at vi fik stemmeprocenten op på trods af, at vi ikke har haft en overenskomstfornyelse, der har været hypet så meget, som den blev ved OK18. Og så er jeg selvfølgelig også glad for, at vi har et flertal for et ja," siger Mona Striib.

Læs også: OK21: Døgnansatte får bedre arbejdstidsregler

Flere har stemt nej end sidst
Selvom resultatet blev et ja, har knap en fjerdel stemt nej. Dermed er nej-gruppen markant større, end den var ved OK18, hvor kun cirka fem procent stemte nej.

Mona Striib vurderer, at selvom de fleste har været enige med FOAs hovedbestyrelse i, at FOA nåede det bedst mulige resultat, er det især den økonomiske ramme, der vægter hos dem, der har stemt nej.
"Vi har selvfølgelig medlemmer, som er skuffede over, at regeringen - det er jo dem, der reelt sidder for bordenden - ikke var parat til at give det ekstra løft til de offentligt ansatte, og at det kun er blevet ved de rosende ord," siger hun.
 

"Men de medlemmer, der har stemt nej, er selvfølgelig et bevis på, at de var klar til, at vi skulle gå i konflikt," siger Mona Striib.

Nej’er er vigtigt signal 

Kenn Andreasen, der er formand for FOA-Mariagerfjord, anbefalede et nej, og han er tilfreds med, at en fjerdedel af medlemmerne var enige med ham og valgte at stemme.

”Men vi må selvfølgelig acceptere resultatet, det er bare vigtigt, at FOA ser nej-procenten som et klart signal om, at ikke alle er tilfredse,” siger Kenn Andreasen.

Det skal med, når FOA evaluerer OK21-forhandlingerne, mener han.  Og gerne medvirke til en kulturændring.

”Vi skal gentænke den måde, vi forhandler overenskomst på, så vi ikke bare accepterer, at staten og arbejdsgiversiden ensidigt lægger den økonomiske ramme. Og vi skal overveje, om vi ikke kan undvære reguleringsordningen og forhandle vores helt eget resultat. Så medlemmerne klart kan se, hvilke af deres krav vi fik opfyldt.”   

Kenn Andreasen håber, at sygeplejerskernes nej til OK21 vil give dem en ekstra portion løn.

”Og jeg tror, at en konflikt ville have forbedret vores eget resultat, men sådan skulle det altså ikke være,” siger han. 

Stemmeprocent varierer mellem faggrupper

Stemmeprocent på 55,5 procent fordeler sig forskelligt på FOAs sektorer og faggrupper.
 
Teknik- og Servicesektoren topper med en stemmeprocent på 62,7, Social- og Sundhedssektoren og Pædagogisk Sektor ligger side om side med 55,3 procent, mens 52,8 procent af medlemmerne i Kost- og Servicesektoren har afgivet deres stemme.
 
Blandt faggrupperne er ambulancepersonale på en klar førsteplads. Her har mere end tre ud af fire (76,8 procent) afgivet deres stemme. 
 
I FOAs store faggrupper ligger dagplejerne og social- og sundhedsassistenterne bedst med henholdsvis 59,8 og 58,3 procent. 53,0 procent af social- og sundhedshjælperne har stemt, mens stemmeprocenten hos pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter er 53,4.
 
De nye overenskomster gælder med tilbagevirkende kraft fra den 1. april 2021 og løber frem til 31. marts 2024. I overenskomstperioden kommer især de forskellige indsatser og projekter, der er blevet aftalt under forhandlingerne, til at fylde meget, fortæller Mona Striib. 
 
Også den helt store knast om lønudvikling i kroner og øre kommer til at kræve en masse arbejde i Forhandlingsfællesskabet frem mod OK24, fortæller forbundsformanden:
 
"Vi skal ombord i den politiske forståelsesramme, der er mellem organisationerne i Forhandlingsfællesskabet, fordi er der noget, medlemmerne er utilfredse med, så er det, at vi ikke kan få et flertal blandt organisationerne om, at man skal fordele generelle lønstigninger i kroner og øre og ikke i procenter. Så det bliver der arbejdet med frem mod 2024," siger Mona Striib.

Læs også: 53.000 FOA-medlemmer har stemt om OK21: Derfor er det vigtigt

Flere resultater udover lønstigninger
Udover lønstigninger til alle på 5,02 procent følger med de nye overenskomster flere andre forbedringer.

Eksempelvis er flyvervikarer i dagplejen og stordagplejer nu overenskomstdækket, obligatoriske seniorsamtaler skal fastholde seniorer på arbejdsmarkedet længere, en rekrutteringspulje skal få flere til at vælge social- og sundhedsfaget, og døgnansatte får bedre arbejdstidsregler

Fagbladet FOAs temaside kan du læse flere artikler om resultaterne. Du kan også se her, hvor meget 28 forskellige FOA-faggrupper stiger i løn over de næste tre år

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev