Annonce

Tegning af mand og kvinde, der lægger arm

Tema: OK21

Slutspil i weekenden: Lønnen i kommunerne skal på plads


Den afsluttende armlægning om OK21 mellem
Forhandlingsfællesskabet med FOA i spidsen og Kommunernes Landsforening (KL) finder sted i weekenden.

Annonce

Nu skal det endelige slag om lønnen i kommunerne slås. Med FOAs formand Mona Striib i spidsen for Forhandlingsfællesskabet og borgmester Michael Ziegler som kommunernes frontfigur. Grafik: Jørgen Stamp

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Tredje og efter planerne sidste forhandling om nye overenskomster til cirka en halv million ansatte i kommunerne foregår i weekenden.

Størstedelen af FOAs medlemmer arbejder i kommuner, og FOA spiller en hovedrolle i det afgørende sværdslag.

Læs også: Din løn er i spil i weekenden: Statens OK21 vigtig for kommuner og regioner

Fredag klokken 14 mødes parterne, Kommunernes Landsforening (KL) og Forhandlingsfælleskabet, der repræsenterer 51 fagforeninger med FOA som den suverænt største. Forventningen er et resultat i løbet af weekenden. Måske – for det kræver selvfølgelig enighed.

Statsforlig skal oversættes

FOAs formand, Mona Striib, der også står i spidsen for Forhandlingsfællesskabet, har udtrykt utilfredshed med den økonomiske ramme på 6,75 procent, der forrige weekend blev aftalt for ansatte i staten. Rammen er traditionelt udgangspunkt også for forhandlingerne i kommuner og regioner.

”Vi skal ’oversætte’ statens forlig til kommunerne, og jeg vil bide mig fast i haserne på arbejdsgiverne for at sikre, at vi får den optimale oversættelse både i forhold til løn og andre krav,” siger Mona Striib.

Læs også: OK21: Aftale i hus på det statslige område

De krav, der står over for hinanden i denne weekends forhandling, drejer sig om aftaler for ALLE kommunalt ansatte. Senere skal FOA forhandle både fælles krav for alle på FOAs områder og særlige aftaler for FOAs sektorer og faggrupper.

Parternes krav til OK21

Kommunernes hovedkrav er, at overenskomsten skal være samfundsøkonomisk ansvarlig og at dele af lønmidlerne skal bruges ekstra lønstigninger på områder, hvor kommunerne har problemer med at rekruttere arbejdskraft. KL ønsker endvidere ændringer i rammeaftalen om seniorpolitik, så flere ældre medarbejdere kan fastholdes i arbejde.  Se alle kommunernes krav her.

Forhandlingsfællesskabet stiller væsentligt flere krav til overenskomsten end arbejdsgiverne, og de mest tungtvejende handler ikke overraskende om løn. Forhandlingsfællesskabet vil have stigninger, der som minimum sikrer reallønnen, og reguleringsordningen i forhold til det private område skal fortsættes. Der skal også afsættes særlige puljer til lavt- og ligeløn og til hver fagforenings egne forhandlinger.

Læs også: OK21: Det kommer FOA og arbejdsgiverne til at slås om

Forhandlingsfælleskabet ønsker ligesom kommunerne bedre senioraftaler, men der er ikke enighed om, hvordan det skal ske. Flere hænder, mere fuldtid, mere uddannelse og bedre arbejdsmiljø, er også vigtige krav fra fagforeningerne. Se alle Forhandlingsfællesskabets krav her.

Udsigt til hårde forhandlinger

”Jeg forventer nogle hårde forhandlinger, for vi er ikke kommet så langt de seneste dage, som jeg havde håbet. Det betyder, at hele baduljen af krav skal på bordet og afhandles. Og derfor kan det godt blive søndag, inden vi når en aftale. Med mindre kommunerne altså for alvor får rystet noget ud af ketchupflasken,” siger Mona Striib.

Op til de politiske forhandlinger i weekenden har parterne udvekslet og debatteret OK-krav i en lang række under- og arbejdsgrupper, men ifølge Mona Striib lader resultaterne vente på sig.

”For FOA er det udover generelle lønstigninger særligt vigtigt, at vi får aftalt ligeløns- og lavtlønspuljen til kvindefagene og en særlig pulje penge, der alene skal forhandles på FOAs egne faglige områder,” siger Mona Striib.

KL holder kortene tæt til kroppen

Fagbladet FOA har også spurgt kommunerne om forventningerne til weekendens forhandlinger. Men KL vil ikke udtale sig så tæt på forhandlingernes afslutning, lyder svaret fra arbejdsgiversiden.

Læs også: OK21: Sidste store forlig på plads – så meget stiger lønnen i regionerne

Mona Striib fylder rundt (60 år) samme dag, som de afsluttende armlægninger med kommunerne starter.

Regner du med en fødselsdagsgave fra kommunerne, som du kan sende videre til FOAs medlemmer?

”Det ved jeg ikke, men det kunne da egentlig være meget passende. Og det ville glæde mig rigtig meget,” griner Mona Striib.

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev