De er glade for deres arbejde. Det til trods for, at deres job de seneste fem år er blevet sværere, og at de i mange tilfælde har for mange medarbejdere under sig.
Det viser en ny undersøgelse, FOA har udført blandt omkring 2.800 medlemmer med lederansvar i kommuner og regioner.
Undersøgelsen viser, at hele 86 procent af lederne er tilfredse eller meget tilfredse med deres arbejde, på trods af at 58 procent mener, at jobbet er blevet sværere de seneste fem år. Samtidig peger 30 procent på, at det er en udfordring at yde god ledelse, fordi deres personalegruppe er for stor.
Griber selv skrubben
Et godt eksempel på, hvordan stor arbejdsglæde og daglige udfordringer kan gå hånd i hånd, er den 46-årige rengøringsleder Tomislav Šimičević Sørensen – eller Tomas Sørensen, som han for nemheds skyld kaldes i Hvidovre Kommune, hvor han bor og arbejder.
Tomas er leder for cirka 80 ansatte og har ansvaret for både planlægning, organisering og kontakten til medarbejdere, der gør rent på blandt andet skoler og kommunale institutioner. Selvom hans kalender er fyldt, er Tomas ikke bleg for selv at tage arbejdshandskerne på, når det er nødvendigt.
Senest i efterårsferien, hvor en medarbejder blev syg, og det ikke var muligt at få fat i en vikar, greb han selv gulvskrubben. Klokken halv seks om morgenen var han i gang med at gøre en daginstitution ren, og klokken 8.30 var han videre til et personalemøde.
"Så gjorde jeg det selv, for det skulle jo gøres. Jeg var færdig klokken 8.30 og fortsatte direkte til et personalemøde," fortæller Tomas Sørensen.
Presset uden at være stresset
Han er også blandt de ledere, der oplever, at jobbet er blevet sværere de seneste år – især fordi vikarbudgettet er blevet skåret.
"Det er blevet mere stramt. Mere presset. Men jeg er ikke stresset og sover godt hver nat," siger han og glæder sig over, at der ikke er udsigt til nye nedskæringer i 2025.
På trods af udfordringerne er Tomas – ligesom det store flertal i undersøgelsen – meget tilfreds med sit job.
"Jeg elsker mit arbejde. Jeg vil gerne blive ved, til jeg skal pensioneres," siger han.
Begyndte selv som vikar
I alt har 751 FOA-ledermedlemmer deltaget i undersøgelsen. 89 procent fortæller, at de har et godt forhold til deres egen nærmeste leder. Og hele 99 procent oplever, at de har et godt samarbejde med deres medarbejdere.
Det gælder også for Tomas Sørensen, som ikke er i tvivl om, hvad årsagen er.
"Min største styrke er nok, at jeg selv har været en af dem på gulvet og forstår de problematikker, der er i spil," siger han.
Han fik sit første job som rengøringsvikar i en kommunal børnehave kort efter, at han for 11 år siden flyttede til Danmark fra Kroatien. Siden blev vikariatet hurtigt vekslet til en fastansættelse, og efter en periode som synlig tillidsrepræsentant blev han opfordret af sin daværende chef til at søge jobbet som rengøringsleder.
"Jeg skulle tænke mig om et par gange, men så slog jeg til. Jeg har aldrig fortrudt og er faktisk meget taknemmelig for, at jeg fik muligheden," siger Tomas Sørensen.
Håndterer både mus og lokalløn
Ligesom flertallet i undersøgelsen har Tomas Sørensen aldrig gennemført en egentlig lederuddannelse. Men med kurser – herunder FOA's tillidsmandskurser – og praktisk erfaring føler han sig godt rustet til også at tage de vanskelige opgaver i lederrollen.
"Jeg oplever ikke, at det har været svært at gå fra tillidsrepræsentant til leder. Jeg kan godt håndtere både mus-samtaler, sygefraværssamtaler og forhandlinger om lokalløn," fortæller han.
Kantineleder Sisse Strange har fået færre medarbejdere, men også flere munde at mætte. Den udfordring ændrer dog ikke på, at hun er meget glad for sit job.
Arkiv: Jørgen True
Kantineleder på den rette hylde
Sisse Strange bruger ikke mange timer på at spekulere over sit valg af karriere.
Hun er kantineleder på Sct. Jørgens Skole i Roskilde, hvor hun tidligere stod i spidsen for et lille hold på tre medarbejdere.
Nu er stillingerne som medhjælper og elev blevet nedlagt, og hun har kun en enkelt kok at lede. Alligevel oplever Sisse, at jobbet er blevet mere krævende i løbet af de seneste fem år. Som kantineleder mødes hun ofte med nye krav om økologi, bæredygtighed og klimamål.
Samtidig foregår bestillinger af skolemad nu online, og det har, som Sisse Strange siger, givet ’flere munde at mætte’.
"Selvom jobbet er blevet vanskeligere, er jeg ikke i tvivl om, at jeg laver det rigtige. Jeg er meget, meget glad for mit arbejde – og heldigvis har jeg også selv en god chef,” fortæller hun.
FOA: Pas godt på lederne
FOA's fagpolitiske ordfører Joan Lindskov hæfter sig ved, at et stort flertal af ledermedlemmerne er glade for deres arbejde. Men hun bemærker også, at næsten 60 procent af dem mener, at jobbet er blevet sværere de seneste år.
"Det bør både kommuner og regioner være opmærksomme på. Det viser nemlig, at de ikke bare kan blive ved med at placere flere opgaver hos deres mellemledere, hvis de vil rekruttere og fastholde dygtige folk til de funktioner," siger Joan Lindskov og tilføjer:
"Hvis en leder skal skabe god trivsel og gode vilkår for sine ansatte, er det vigtigt, at lederen selv trives og har det godt."