Annonce

Tema: OK24

Din løn stiger igen: Oktober giver anden runde af OK24-lønstigningerne


I både kommuner og regioner kommer den anden af lønstigningerne fra OK24 nu til udbetaling.  

Annonce

Helt efter OK-planen stiger lønnen nu med hhv. 1,3 procent og 1,4 procent i kommuner og regioner. Colourbox

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Når du om få dage får din lønseddel for oktober i e-Boks, vil du opleve, at den er krydret med lidt flere kroner end for blot en måned siden.
 
Med virkning fra den 1. oktober steg lønnen nemlig med omkring 1,3 procent for de ansatte i kommunerne og 1,4 procent for de ansatte i regionerne. 

Dermed er den anden af de i alt fire lønforhøjelser, der blev aftalt i forbindelse med overenskomstforhandlingerne tidligere på året, kommet til udbetaling. 

Og dermed har alle på både kommunale og regionale overenskomster fået størstedelen af den lønstigning, der kom ud af et forhandlingsforløb, som FOA-formand Mona Striib dengang udråbte til at være ’den bedste aftale i 30 år’.

Det mener hun stadig. 

”Det er altid dejligt, når medlemmerne ser resultatet af vores forhandlinger,” siger Mona Striib.

De lavtlønnede var et af målene

Resultatet af OK24 landede på en samlet ramme på 8,8 procent, hvor langt størstedelen – knap syv procent – på forhånd var reserveret til lønforhøjelser, men resten blev forhandlet på plads med de enkelte faggrupper. 

Også her gik de fleste af kronerne til kontante lønforbedringer, og de penge var således med til at sikre de lavestlønnede en forholdsmæssigt større stigning. 

”Netop det var et af vores mål med OK24,” noterer Mona Striib. 

Puslespil med komplikationer

Som mange sikkert husker, adskilte OK24 sig i høj grad fra en normal overenskomstforhandling.

Det skyldtes, at den trepartsaftale, der kort forinden havde sikret udvalgte faggrupper som eksempelvis sosu-ansatte og pædagoger et ekstraordinært lønløft, kom til at fylde meget i det endelige OK-puslespil. 

Efter pres fra FOA lykkedes det at sikre andre faggrupper del i de penge – blandt andet gennem den nye arbejdstidsaftale, der træder i kraft på det kommunale område til nytår.  

Siden har tekniske vanskeligheder i løndatasystemerne betydet, at det i langt fra alle tilfælde er lykkedes at få de nye treparts-tillæg og indplaceringer på plads inden for den tidsramme, der oprindeligt blev aftalt.

Der er endda eksempler på, at nogle oplevede at blive trukket i løn. Men den fejl blev der, ligesom i alle andre tilfælde, rettet hurtigt op på. 

”Det er absolut ærgerligt, men det er den slags, der kan ske. Og bagefter er det værd at huske på, at vi gennem treparten hentede 6,8 milliarder ekstra kroner hjem,” siger Mona Striib.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev