Annonce

Ampuller med coronavirus-vaccine

Tema: Coronavirus

Coronavaccinationen er i gang: Få styr på, hvornår du kan få stikket


Landets plejehjem er allerede nu færdige med at vaccinere de beboere, der har ønsket en vaccine mod covid-19. Men hvornår kan du som for eksempel social- og sundhedshjælper eller pædagogisk personale forvente at få vaccinen, hvis du ønsker det. Fagbladet FOA forsøger at gøre dig klogere.

Annonce

Coronavaccinationerne i Danmark begyndte kort før årsskiftet. Fagbladet FOA guider dig til, hvornår du kan vaccineres. Tobias Stidsen

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

Mange fulgte nysgerrigt med på skærmen og i aviserne, da de første danskere 27. december blev vaccineret mod coronavirus.

Siden da har næsten 115.000 danskere fået det omtalte stik, og man er færdige med at give den første ud af to vacciner til de plejehjemsbeboere, som har ønsket det. 

Hvornår turen kommer til dig afhænger af, hvilken vaccinationsgruppe du tilhører. Sundhedsstyrelsen har nemlig lavet en vaccinationsplan, hvor de ud fra sundhedsfaglige kriterier blandt andet har prioriteret, hvem der skal have vaccinen først. Det skyldes, at man i begyndelsen har begrænset vaccineforsyninger. 

Der er i alt 12 vaccinationsgrupper, hvor gruppe 1 – personer, der bor i plejebolig såsom plejehjem – altså er de første til at få vaccinen. 

“Vores prioriteringsrækkefølge har været først at prioritere dem, der er særligt sårbare og i risiko for at blive meget syge eller dø af covid-19. Og så dem, som passer på de særligt sårbare og er med til at holde vores sundhedsvæsen åben,” siger Bolette Søborg, der er overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Læs også: Paramediciner skal snart vaccineres: Jeg glæder mig i den grad

Hvis du er ansat i ældre- og sundhedssektoren

Som ansat i sundheds- og ældresektoren hører man under vaccinationsgruppe 4. Det er for eksempel social- og sundhedsassistenter på landets hospitaler eller inden for ældreområdet, portører, paramedicinere samt ambulancereddere, da alle disse faggrupper varetager en kritisk funktion og kan være i særlig risiko for smitte.

Og faktisk har nogle allerede fået det første stik, mens andre stadig venter. Det skyldes, at man ikke nødvendigvis følger prioriteringsrækkefølgen slavisk. 

“Da gruppen er så stor, er regionerne begyndt at rulle vaccinationen af disse personer ud sideløbende med, at de største risikogrupper vaccineres. Men i første omgang er der ikke vacciner nok til, at alle kan få, og derfor begynder man med dem i gruppen, som er allermest i front,” forklarer Bolette Søborg. 

Kraftig begrænsning på vacciner

Sundhedsstyrelsen har anbefalet regionerne, at det er det personale, som tilser uvisiterede patienter – altså personer, som kommer ind, uden man ved, om de har corona eller ej, for eksempel i en akutmodtagelse. Og derudover dem, som passer og plejer vores ældre borgere såsom de plejehjemsansatte. 

“Men da der er kraftig begrænsning på vaccinerne lige nu, vil det formentligt være sådan, at nogle plejehjemsansatte har fået vaccinen nu, mens andre ikke har,” siger Bolette Søborg.

Udover ansatte i sundheds- og ældresektoren dækker gruppe 4 også udvalgte dele af socialsektoren. Det kan for eksempel være ansatte, der arbejder på bosteder med udsatte borgere. 

Statens Serum Institut har i skrivende stund ikke en opgørelse over, hvor mange sundhedspersoner, der er blevet vaccineret, men Sundhedsstyrelsen regner med, at alle i gruppen er blevet tilbudt vaccinen inden april måned i år, hvis alt går efter planen, og vaccineforsyningerne leveres til tiden. Det er ledelsen på den enkelte arbejdsplads, som visiterer personalet til at blive vaccineret.

SST // FOA Grafik

Læs også: Det skal du vide om den nye vaccine mod coronavirus

Hvis du er vikar, praktikant og eller i løntilskud

Der er fra Sundhedsstyrelsens side ingen anbefalinger, der lyder, at personer ansat i løntilskud, vikarer eller praktikanter i sundheds- og ældresektoren ikke skal vaccineres på lige fod med fastansatte. 

“Men lokalt kan der have været foregået en prioritering – muligvis ud fra, hvilke medarbejdere, der er i størst risiko for at blive syge, og hvor mange vacciner, man har haft til rådighed. For i første omgang vil der ikke være nok til alle,” siger Bolette Søborg. 

Da Sundhedsstyrelsen skulle estimere, hvor stor vaccinationsgruppe 4 er, var styrelsen ifølge Bolette Søborg opmærksom på, at der inden for eksempelvis ældreområdet er en del vikardækning. Det er der altså taget højde for, da man beregnede, hvor mange vacciner, det forventes, at gruppen skal have. 

Hvis du er pædagogisk personale

Det pædagogiske personale – altså pædagoger, dagplejere, pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere – hører ifølge Bolette Søborg under vaccinationsgruppe 12, som er “den øvrige befolkning” og sidste vaccinationsgruppe. Det skyldes ikke, at de ikke varetager en vigtig funktion eller ikke er i risiko for at blive smittet.

“Men prioriteringen er i høj grad lavet ud fra, hvem der risikerer at blive mest alvorlig syg og i værste fald dø – og der ved vi bare, at det er de ældre og kronisk syge borgere,” siger Bolette Søborg.

Når for eksempel pædagogisk personale ikke hører til gruppe 11, som er “personale, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner,” skyldes det ifølge Bolette Søborg, at gruppen er en lille gruppe, som ikke dækker bestemte faggrupper. 

“Der er tale om personer, som er meget svære at erstatte. Og det er vi selvfølgelig alle sammen i et eller andet omfang, da vi varetager et arbejde. Men her forstås altså personer, der har en helt særlig ekspertise, som yderst få eller ingen andre besidder,” forklarer hun og kommer med et eksempel:

 "Det kan for eksempel være en fysiker på et kraftværk, som er den eneste i Danmark med lige præcis den viden."

Forvent en ketchupflaske-effekt

Derfor understreger hun også, at man som pædagogisk personale godt kan høre til andre vaccinationsgrupper, som gør, at man får vaccinen tidligere. For eksempel hvis man har en kronisk sygdom.

I sidste ende forventer hun dog ikke, at der bliver den store forskel på, om man er i gruppe 11 eller 12. For når man kommer så langt ned i vaccinationsgrupperne, er det forventningen, at man formentligt kan vaccinere flere grupper på samme tid. 

“Man skal forestille sig en ketchupflaske, hvor der lige nu kommer meget små mængder ud. Men det er Lægemiddelstyrelsens forventning, at der pludselig kommer rigtig mange. Og så bliver den stramme prioritering, vi er nødt til at køre lige nu, pludselig mindre væsentligt, fordi vaccinationsindsatsen maksimeres,” forklarer Bolette Søborg.

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

Hvis du arbejder med rengøring eller teknik og service
Rengøringspersonale  hører som faggruppe ikke ind under én bestemt vaccinationsgruppe, og derfor er de blandt sidste – gruppe 12 – til at få coronavaccinen. 

For det meste vil man som rengøringshjælp nemlig kunne holde afstand til patienterne, men der kan selvfølgelig være tilfælde, hvor man er ekstra udsat. 

“Hvis man gør rent på isolationsstuer på sygehusene, kan der være høj risiko for smitte. Og der kan det godt være, at man lokalt på sygehusene vurderer, at de personer skal have vaccinen tidligere. Men det er ikke sådan, at vi har tænkt dem ind i gruppe 4,” forklarer Bolette Søborg. 

Dette gør sig heller ikke gældende for køkkenpersonale eller teknik- og servicemedarbejdere. Men ligesom det er tilfældet for alle andre borgere, kan man selvfølgelig få vaccinen tidligere, hvis man tilhører en risikogruppe.

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle der ønsker at blive vaccineret, kan være færdigvaccinerede 27. juni i år.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev