Annonce

Casper Hare uden for børnehaven med legende børn i baggrunden

Tema: Coronavirus

Dagtilbud er fortsat åbne: Afgørende for det store maskineri


Ikke alle synes, det er en god idé, at statsminister Mette Frederiksen har valgt, at dagtilbud fortsat skal være åbne, når restriktioner ellers skærpes på grund af en ny mutation af coronavirus. Fredag træder nye anbefalinger på området i kraft.

Annonce

I Børnehaven Korevej i Aalborg har mange forældre valgt at følge retningslinjerne om at holde børnene hjemme. Men personalet er stadig bekymrede for at blive smittet med coronavirus, fortæller Casper Hare, der er tillidsrepræsentant. Michael Bo Rasmussen

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

Meldingen om, at dagtilbud skal holde åbent, mens nye restriktioner er kommet til, bliver mødt med forskellige reaktioner.

I Børnehaven Korevej i Aalborg er personalet bekymret efter udmeldingen om en ny mutation af coronavirusset. Det fortæller pædagogmedhjælper og tillidsrepræsentant, Casper Hare. 


”Jeg oplever, at det pædagogiske personale generelt er glade for at gå på arbejde, men jeg hører også, at mange er bekymrede – særligt for den nye variant af virusset, der smitter mere. Jeg er selv ung, så jeg er ikke så bekymret, men for de lidt ældre kolleger og dem, der har familie i risikogruppen, kan jeg godt mærke, at det fylder meget,” siger han. 

Han fortæller, at han oplever en mærkbar forskel fra foråret, hvor der var hjælp at hente til blandt andet rengøring.

”I foråret havde vi ekstra rengøring og ekstra personale til at hjælpe med at gøre legetøjet rent, det har vi ikke nu. Der bliver gjort rent en gang om dagen i stedet for to – ligesom før corona. Det bliver måske gjort mere grundigt, men det er noget af det, der bekymrer mange,” siger han. 

På den integrerede institution Skovkanten i Viby J er oplevelsen en anden. Det fortæller pædagogisk leder, Gitte Wang.

”Jeg oplever ikke personale, der er bange for at gå på arbejde. Omvendt oplever jeg, at de har en opgave, de synes skal løftes i forhold til børnene og de belastningerne, forældrene er i. Vi har de værnemidler, der er brug for. Det personale, der arbejder i vuggestuen, har for eksempel efterspurgt visir, og det har de fået med det samme. Jeg følger med i debatten, og kan ikke genkende det billede, der tegnes,” siger hun. 

Hun understreger, at de tager de bekymringer, der måtte være, alvorligt og løbende holder møder med personalet, fordi det er en særlig situation. 

”Det kræver noget ekstra at skulle tilpasse sig situationen som den er nu. Også i forhold til forældresamarbejde og andre ting, der ikke kan køre helt lige så godt, som uden coronaen. Men medarbejderne hos os går til opgaven med en stærk faglighed og et ønske om at være der for børnene, selvom der er en bevidsthed om risikoen for at blive smittet,” siger hun.

På pressemødet tidligere på ugen kaldte statsminister Mette Frederiksen daginstitutionerne ”afgørende i det store maskineri”, og i sin begrundelse for ikke at lukke dagtilbuddene ned henviste hun til sundhedsmyndighedernes vurdering om, at børn ikke udgør en øget smitterisiko.  

Børne- og undervisningsministeriet indfører fredag en række skærpede tiltag på området. De indebærer, at pasningen skal forgå i mindre grupper, hvor det er muligt samt en opfordring til at holde børnene hjemme, hvis man kan. 

I de nye tiltag kommer også en skærpet opfordring til, at aflevering og afhentning foregår udendørs, og at forældrene opfordres til at bære mundbind eller visir ved aflevering, hvis det er vanskeligt at holde afstand. 

I FOA ser man positivt på de nye udmeldinger, lyder det fra Kim Henriksen, sektorformand for den pædagogiske sektor. 

"Vi er rigtig glade for, at de forældre, der kan, holder børnene hjemme. Vi er også glade for, at der opfordres til brug af mundbind eller visir hos forældre, der henter og afleverer indenfor. Det giver en form for tryghed," siger han. 

Han understreger, at man fra FOAs side bakker op om myndighedernes beslutning om at holde dagtilbuddene åbne.

"Vi må stole på sundhedsmyndighederne, som følger situationen tæt og er opdaterede på udviklingen. Vi er optagede af, at tingene sker forsvarligt," siger han. 

Til dem, der måtte være bekymrede over at skulle møde på arbejde, har han en opfordring.

"Vi opfordrer til, at man går til sin nærmeste ledelse, hvis man oplever, at vejledningerne ikke overholdes, eller hvis man er utryg i sit arbejde. Man kan også gå til sin tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljøsrepræsentant," siger han. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev