Annonce

Besked om, at man har været i nær kontakt med en smittet på smitte-stop-appen

Daginstitutioner lagt ned af corona: Ansatte presses til at gå på arbejde


Da statsministeren på pressemøde onsdag lukkede Danmark mere ned, følte ansatte i daginstitutionerne sig glemt. Corona-smitten har taget fat, og flere er bange for at gå på arbejde, fortæller ansatte og fagforening. Uholdbart, kalder FOA det. 

Annonce

De ansatte i vuggestuer og aldersintegrerede institutioner er mere smittede end gennemsnittet, viser tal fra Statens Serum Institut.  Kim Matthäi Leland/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

Det startede med, at nogle af børnenes søskende var smittede. Så fik de første kollegaer positive testsvar. Og nu står pædagog Nina Talaii-Moganjoghi tilbage med bankende hjerte på Børnehuset Jorn, hvor hun arbejder. 

”Når jeg kommer hjem, har jeg lyst til at smide mig i sofaen og græde. Jeg er helt udkørt,” fortæller hun om situationen. 

Tal fra Statens Serum Institut viser, at omkring 3,5 procent af de ansatte, der som pædagog Nina Talaii-Moganjoghi arbejder i vuggestuer, er testet positiv med corona i løbet af uge 51. For den samlede befolkning ligger tallet omkring 2 procent.

Hun fortæller, at omkring halvdelen af personalet er hjemme – enten med corona eller i isolation for corona. Hver dag tikker notifikationer ind fra Smittestop-appen om, at hun har været i nær kontakt med en smittet, men hun kan ikke blive hjemme. Hun venter bare på, at det bliver hendes tur.

”Jeg er meget nervøs for at bringe smitten hjem til min familie. Jeg føler, jeg går på arbejde med livet som indsats,” siger hun. 

Hun er desværre ikke den eneste, der oplever hverdagen som kaotisk og stressende. I Pædagogmedhjælpernes Forening (PMF afdeling 4 ), der er en afdeling under FOA, mærker de også det pres, der ligger på medlemmerne.

”Lige nu har vi mange medlemmer, der går ned med stress, simpelthen på grund af det langvarige pres og det stigende smittetryk på institutionerne, der gør, at der flere steder slet ikke er personale nok,” siger Mia V. Bendtsen, faglig sekretær i foreningen, der hører under FOA.

”Vi vil opfordre til, at kommunerne tager ansvar for, at de gældende retningslinjer overholdes, så det pædagogiske personale kan gå trygt på arbejdet. Hvis det ikke kan lade sig gøre at overholde retningslinjerne, må man lukke enten de pågældende stuer eller hele institutioner,” tilføjer hun og understreger, at mange forældre også er pressede.

Hun fortæller, at hun har kontakt med mange medlemmer, der oplever, at retningslinjerne for rengøring og adskillelse af børn ofte ikke kan lade sig gøre - der er simpelthen ikke medarbejdere nok. Det bliver ikke bedre af at mange ansatte er smittede eller har været i nær kontakt og skal testes.

”Vi hører også, at nogle bliver presset til at gå på arbejde, selvom de har været i nærkontakt med smittede, og selvom de selv har symptomer i de værste tilfælde.  Det er simpelt hen ikke i orden – retningslinjerne skal følges – og det er arbejdsgivers ansvar at det sker," siger hun.

Også i Pædagogisk Sektor i FOA mærker man presset. Medarbejderne i daginstitutionerne er maksimalt pressede lige nu, siger Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA. 

”Jeg mener, der er nødt til at ske noget nu. Jeg undrer mig over, at man i denne nedlukning ikke også har lukket dagtilbuddene for at overgå til nødpasning for de forældre, der har akut behov for at få passet deres børn,” siger Kim Henriksen og understreger, at det gælder både børnehaver, vuggestuer, integrerede institutioner og dagplejen. 

Dagligt hører han fra FOA-afdelinger, som melder om pædagogisk personale på randen af stress. Dels fordi de løber stærkere, når kollegerne melder sig syge, men også fordi testsystemet presser, når kolleger bliver sendt hjem til test og selvisolation eller har syge børn. 

”Jeg hører om institutioner, der har færre personaler eller kører med mange skiftende vikarer i stedet for, og som slet ikke har ressourcer til de små børnegrupper, vi så i foråret, men i stedet samler børn på tværs af stuer hen imod eftermiddagen. Det er uholdbart. Både for smittespredningen og for arbejdsmiljøet,” siger han. 

Fagbladet FOA har spurgt Børne- og Undervisningsministeriet, hvordan de forholder sig til situationen i daginstitutionerne, men det er ikke lykkedes at få et svar. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev