Annonce

Handsker og håndsprit. Foto: Lars Just

Tema: Coronavirus

Sådan skal du som plejepersonale beskytte dig mod coronavirus


Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut er kommet med nye retningslinjer for forebyggelse af smitte med coronavirus for plejepersonale.

Annonce

Nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut beskriver, hvordan du som arbejder som plejepersonale skal forebygge smitte med coronavirus. Lars Just

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Hvordan beskytter du dig, hvis du skal ud til en borger, der er smittet med coronavirus? Hvornår skal du bruge værnemidler? Og hvordan børster man tænder på en borger i disse tider?

Alle de spørgsmål giver en ny retningslinje for plejepersonale, der arbejder tæt på andre borgere, svar på. 

(Note d. 7/7-2020: Efter udgivelsen er Sundhedsstyrelsens retningslinjer blevet opdateret. Den eneste udgave findes her: COVID-19: Sundheds- og ældresektoren samt indsatser til socialt udsatte

Retningslinjerne gælder for personale, der arbejder med pleje og omsorg på plejecentre, i hjemmeplejen eller på botilbud og derudover sundhedspersonale i fængsler og på asylcentre.

”Vi er blevet mødt med en række spørgsmål fra medarbejdere på plejeområdet, som er i tvivl om, hvordan de beskytter sig selv og borgerne bedst, og hvordan og hvornår de skal bruge værnemidler. Det kan eksempelvis være i forbindelse med besøg hos borgere, hvor medarbejderen hjælper med personlig hygiejne, skifter plastre, børster tænder eller på anden måde er i direkte kontakt med borgeren. De nye retningslinjer skal bidrage til at skabe gode og trygge rammer for de ansatte og give svar på de spørgsmål, de står med,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Mads Biering la Cour i en pressemeddelelse.

Læs også: Forlænget corona-nedlukning kan få betydning for offentligt ansattes ferie

1. Hvad gør du, når en borger har symptomer på coronavirus?

Borgere, der er mistænkt for at være smittet med coronavirus skal så vidt muligt holde sig i eget hjem eller på anden måde isolere sig, og undgå tæt kontakt med andre personer, indtil 48 timer efter ophør af symptomer. 
 
Hvis borgere har moderate eller svære symptomer, såsom almen utilpashed, smerter, feber, vejrtrækningsbesvær, skal du kontakte lægevagten / 1813. Vær opmærksom på, at ældre borgere ofte ikke får så høj feber. Du bør især være opmærksom på grupper, som er særligt udsatte for at blive alvorligt syge, hvis de smittes med ny coronavirus. Det gælder blandt andet ældre, især over 80 år. Se hele gruppen her: Personer i øget risiko (SST)

Ring i øvrigt som sædvanligt til lægen, hvis borgeren bliver syg af noget andet eller kommer til skade.
 

2. Hvordan forebygger du smitte for dig selv og borgere?

Undgå så vidt muligt tæt kontakt, herunder: direkte fysisk kontakt, ansigt-til-ansigt-kontakt inden for 2 meter, kontakt med for eksempel sekret fra luftvejene, ophold i et rum i mere end 15 minutter og med mindre end to meters afstand til den syge.

Bed personen nyse eller hoste i et engangslommetørklæde eller i ærmet.
Vask hænder grundigt efter at have rørt ved borgeren eller omgivelserne. Brug vådservietter eller håndsprit, hvis du ikke har adgang til håndvask.

Hjælp borgeren med at holde sig inde på sit værelse eller i sin bolig og ikke komme i tæt kontakt med andre.
 

3. Hvordan sikrer du, at borgeren ikke smitter andre?

Borgeren skal hjælpes til at opholde sig på sit værelse eller i sin bolig. Kig til borgeren hyppigt og se, om han/hun har det godt.
 

Læs også: Sosu-formand om mangel på værnemidler: Lad være med at panikke

Borgere med nedsat forståelsesevne skal have ekstra hjælp, og du skal være særlig opmærksom på, hvordan denne gruppe borgere har det, hvis de bliver syge.
 
Du må ikke låse borgeren inde. Du må heller ikke fysisk tvinge borgeren til at blive i sin bolig, med mindre det sker efter bestemmelser om magtanvendelse i for eksempel serviceloven. Spørg din leder, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre.
 

4. Hvornår skal du bruge værnemidler?

Du skal i nogle situationer bruge værnemidler, hvis der er mistanke om, at en borger er smittet med coronavirus. Både for at beskytte dig selv og andre borgere mod smitte.
Hvis du skal tæt på borgeren (under to meter) og hjælpe med for eksempel tandbørstning, vask eller toiletbesøg, skal du bruge følgende:
- Handsker
- Maske
- Øjenbeskyttelse (beskyttelsesbriller/visir)
- Overtrækskittel eller plastforklæde, helst med lange ærmer
 

5. Hvornår skal du ikke bruge værnemidler?

Hvis du bare skal give en besked eller tale lidt med borgeren. Du bør holde to meters afstand.
Hvis en borger har akut brug for hjælp, må du handle straks og vente med at tage værnemidler på. Vask efterfølgende grundigt hænder eller brug håndsprit for at nedsætte risiko for smitte.
 
Statens Serum Institut anbefaler, at man overvejer følgende:
Kan borgeren selv få maske på? Så behøver du ikke selv bære maske. Dermed sparer du værnemidler over flere besøg og ved flere plejere. Du skal stadig tage handsker og kittel på, hvis du skal tæt på borgeren.
 
Skal du udføre en opgave, hvor du kun kommer i kontakt med borgerens omgivelser? Så kan du nøjes med at bruge handsker og plastforklæde. For eksempel hvis du gør rent omkring borgeren eller kører borgeren i kørestol.
 

7. Kan værnemidler bruges flere gange?

Det er vigtigt, at du bruger værnemidler med omtanke, og kun hvor det er nødvendigt – især i den nuværende situation, hvor der er mangel på værnemidler. 
 
Lav så mange opgaver som muligt, hvor du skal tæt på borgeren, i én omgang. Så undgår du at bruge flere sæt værnemidler.
Handsker skal altid skiftes mellem hver borger. Vask hænder eller brug håndsprit, når handskerne er taget af.
 
Masker og beskyttelsesbriller/visirer kan beholdes på ved pleje af flere borgere, men skal skiftes, hvis de er snavsede eller våde. Du må ikke berøre maske/briller/visir under arbejdet med borgeren eller med snavsede handsker eller hænder. Overvej at bruge genanvendelige visirer eller beskyttelsesbriller i stedet for engangs.
Overvej at bruge visir, der dækker hele ansigtet, i stedet for maske og beskyttelsesbriller.
 
Overtrækskitler/forklæder kan bruges flere gange til samme borger, men skal skiftes mellem hver borger. Overvej at bruge overtrækskitler af stof. De kan vaskes og genbruges.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev