Annonce

Sosu assistent Latifah El-Set på sin arbejdsplads Korsvang Bofællesskab.

Sosu til Lars Løkke: Besparelser vil koste menneskeliv


Social- og sundhedsassistent Latifah El-Set vil vise Lars Løkke Rasmussen (V), hvordan besparelser i Bofællesskabet Korsvang i Assens skaber stressede medarbejdere, og gør beboerne syge og ensomme.

Annonce

Besparelser på 950.000 kroner i Bofællesskabet Korsvang i Assens fik social- og sundhedsassistent Latifah El-Set til at råbe op. Hun har sine kollegaer og leder i ryggen, når hun fortæller om forringede arbejdsvilkår, der gør det svært at udføre et tilstrækkeligt stykke arbejde. Heidi Lundsgaard

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

”Anstændigheden indenfor pleje og omsorg er væk”, skriver social- og sundhedsassistent Latifah El-Set i et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvor hun råber op om konsekvenserne for nedskæringer på ældreområdet.
 
Efter en måned uden svar, inviterede hun statsministeren på besøg på sin arbejdsplads, Bofællesskabet Korsvang i Assens, så han kan opleve virkelighedens plejesektor.
 
”Jeg håber, at det vil give statsministeren et indblik i, hvad deres besparelser betyder for os. For mig at se virker det som om, de kigger på tal og ikke tager hensyn til de mennesker, det går ud over,” siger Latifah El-Set.
 

Læs også: Nattevagt alene med 38 beboere: Medmenneskeligheden er skåret væk

Hun havde håbet på, at et besøg ville være en øjenåbner, der kunne resultere i flere midler til plejesektoren, som kan følge med udviklingen med et stigende antal ældre med mere komplekse sygdomsforløb.
 

Skåret ind til benet

Opråbet er en reaktion på besparelserne på ældre- og handicapområdet i Assens Kommune. Her er der varslet besparelser svarende til 12-13 fuldtidsstillinger over de kommende fire år. Alene i Bofællesskabet Korsvang skal der i 2019 spares 950.000 kroner. Det betyder, at der bliver endnu mindre tid til de enkelte opgaver for Latifah El-Set og hendes kollegaer.
 
”Det gør ondt på mig, fordi jeg føler allerede, jeg ikke kan være der 100 procent for de personer, jeg ved, har brug for min hjælp. Og tit tager jeg det med hjem. Jeg har svært ved at give slip, fordi jeg hele tiden føler, jeg ikke gør det godt nok,” siger hun.
 

Læs også: ”Hvis jeg var velfærdsminister, ville jeg gå ud i virkeligheden”

For at nå en løsning på problemet har Latifah El-Set også kontaktet ældreminister Thyra Frank (LA) og kommunaldirektør Finn G. Johansen og borgmester Søren Steen Andersen (V) i Assens Kommune. Deres svar, mener Latifah El-Set, hverken peger på nogen løsning eller tager ansvar.
 
”Hvad er det, der skal til for, at de får øjnene op? Er det dødsfald? Skal det koste menneskeliv? For på et eller andet tidspunkt, så kommer det altså til at ske. For vi kan ikke rumme alt det pres, der hviler på os. Nogle dage har vi ikke engang tid til at indberette de utilsigtede hændelser,” siger hun. 
 

Rammer sårbare beboer hårdest

En undersøgelse blandt FOAs medlemmer i hjemmeplejen viser, at fire ud af 10 i mindre grad eller slet ikke synes, at der er tid nok til de enkelte besøg. På Latifah El-Sets arbejdsplads betyder manglende tid, at der til hverdag arbejdes i nødberedskab, og derfor prioriteres nogle af beboerne fra, når der opstår noget akut. 
 
”Jeg har taget mig selv i at sige, jeg er der om 15 minutter, men hvor der alligevel gik en time, før jeg var hos samme beboer igen. På den måde opstår der en mistillid imellem beboer og sundhedspersonalet, fordi de har svært ved at stole på, hvad vi siger, når aftalerne ikke bliver overholdt,” siger hun og fortsætter:
 
”Vi gør det ikke af ond vilje, eller fordi vi ikke vil beboerne, men fordi der i arbejdet med mennesket kan opstå akutte situationer, som der i vores daglige nominering ikke er taget højde for,” siger Latifah El-Set. 
 

Beboer tisser i bukserne

Læs også: Løkke: Sosu'er får en styrket rolle med sundhedsreformen

Hun finder det hårdt at skulle gå på kompromis med sin faglighed. Det går især ud over de mest sårbare beboere. 
 
”De trækker i sig selv og bliver ensomme, fordi vi ikke har tid til at bygge den relation, vi har haft før,” siger hun og fortsætter. 
 
”Hvis der opstår behov, vil nogle nødig sige noget, fordi de kan se, vi løber så stærkt i forvejen. En af beboerne, har tit ikke lyst til at sige, når hun skal tisse, fordi hun ikke vil være til besvær og holder sig derfor i rigtig lang tid. Nogle gange resulterer det i, at hun tisser i bukserne eller får en urinvejsinfektion på grund af det,” siger Latifah El-Set.
 

Efterspørger dialog

Lars Løkke Rasmussen besøgte lørdag den 11. april Plejecenter Egeparken i Egedal for at se, hvordan livet er som ældre på plejehjem. Latifah synes, det er fint, at statsministeren tog derud, men mener godt, at han kunne have slået vejen forbi Assens også.
 

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Om Lars Løkke Rasmussen kommer forbi eller ej, ønsker hun stadig svar på, så der kan opstå en dialog.
 
Fagbladet FOA har også forsøgt at spørge Lars Løkke Rasmussen, om han planlægger at tage til Assens, men har ikke fået svar inden deadline for artiklen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev