Jes Jørgensen har netop solgt sit hus og er flyttet i lejlighed. Det er kun én af konsekvenserne af det knæk i ryggen, der for knapt to år siden gav ham så voldsomme smerter, at han i dag tager stærk smertestillende medicin, og hverken kan passe hus eller have. En anden konsekvens er et forløb hos jobcenteret i Aabenraa Kommune, han gerne ville have været foruden.
Læs også: Kommuner raskmelder langtidssyge
”I tre måneder stod jeg uden indtægt. Jeg blev raskmeldt, fordi de simpelthen ikke mente, at jeg opfylder kravene til at være syg,” siger Jes Jørgensen, der oprindeligt er uddannet tømrer, men blev færdiguddannet som plejer i 1987, hvorefter han især arbejdede i psykiatrien. Da ulykken skete i februar 2017, arbejdede han på et plejehjem i en demensafdeling for udadreagerende borgere.
”Min læge udfyldte alle mulige erklæringer. Han var ikke i tvivl om, at jeg var for syg til at arbejde, men det tog jobcenteret ikke hensyn til.”
Svækket koncentrationsevne
Ulykken skete i februar 2017. Jes Jørgensen og en kollega på plejehjemmet forsøgte at berolige en borger, der slog og sparkede ud efter dem, da han pludselig fik et vrid i ryggen, som føltes helt forkert. Han vidste med det samme, at den var gal, men kort efter skulle han på ferie, og han håbede, at smerten ville forsvinde af sig selv. Det gjorde den bare ikke.
Læs også: Syg sosu raskmeldt af jobcenteret: Nul kroner i indtægt
”Jeg måtte gå hjem fra arbejdet allerede første dag efter ferien,” siger Jes Jørgensen og forklarer smerten som en brændende fornemmelse, der stråler ned fra lænden og ud i benene. En smerte, der ikke kun har fysiske konsekvenser, men også har sat sig mentalt og har præget både kortidshukommelse og koncentrationsevne.
”I løbet af et sekund ændrede mit liv sig fuldstændigt. Jeg kan ikke holde ud at sidde eller stå ret længe ad gangen, så jeg går lidt rundt, står lidt, lægger mig ned og rejser mig igen,” siger Jes Jørgensen.
Raskmeldt til kontorjob
Men i juli 2017, et par måneder efter ulykken, blev Jes Jørgensen alligevel raskmeldt. Jobcenteret ville ikke acceptere præmissen om, at Jes Jørgensen ikke kunne arbejde.
”Så de raskmeldte mig til det brede arbejdsmarked. De mente, jeg kunne arbejde i rejsebureauer, som billetsælger eller som plejefar. Det var helt grotesk,” siger Jes Jørgensen, der ved præcis, hvad det kræver at være plejefar, for han har selv haft plejebørn igennem mere 30 år.
Derfor begyndte Jes Jørgensen at arbejde nogle timer om ugen på plejehjemmet, hvor han stadig var ansat.
”Smerterne tog til i løbet af de 14 dage, og da jeg skulle være alene med beboere, der var urolige, måtte jeg sige stop. Det turde jeg bare ikke risikere,” siger Jes Jørgensen.
Raskmeldt uden indtægt
I december 2017 blev Jes Jørgensen opsagt fra sit arbejde. Jobcenteret mente stadig, at han var rask, selv om smerterne var forværret yderligere, efter at han var trådt ned i et hul i jorden under en gåtur. Konsekvensen af jobcenterets raskmelding var, at Jes Jørgensen i tre måneder stod uden en krone i indtægt, for han kunne stadig ikke arbejde.
”Der gik et par timer efter at borgervejlederen havde sendt sin skrivelse til jobcenteret, så fik jeg et opkald af jobcenterchefen. Hun beklagede meget, bragte tingene i orden og der blev udbetalt den manglende ydelse. Siden har der ikke været problemer - takket være borgervejlederen,” siger Jes Jørgensen.
Vil gerne arbejde
Nu arbejder han halvanden time to dage om ugen på et plejehjem, hvor han for eksempel går ture og laver sociale aktiviteter med borgerne.
Selv håber han, at jobbet kan udvikle sig til et fleksjob.
”Jeg er ikke færdig med arbejdsmarkedet endnu. Jeg har nogle ressourcer og kompetencer, jeg rigtig gerne vil bruge,” siger Jes Jørgensen.
”Grotesk forløb”
Trine Kristensen, der er socialrådgiver i FOA Sønderjylland har fulgt med i Jes Jørgensens sag helt fra begyndelsen.
”Jeg synes, sagen er grotesk. Det er umenneskeligt, at en person, der er så dårlig, skal kæmpe så hårdt med systemet,” siger Trine Kristensen, der især er forarget over de jobforslag, jobcenteret gav Jes Jørgensen.
Læs også: Afslag på seniorpension til nedslidte tages op igen
”At han blev raskmeldt til at være plejefar eller til et arbejde i på turistbureau er urealistisk. Ikke kun fordi han hverken kan gå, stå eller sidde, men også fordi jobs i for eksempel et rejse- eller turistbureau ikke findes længere,” siger Trine Kristensen, der aldrig har set en lignende sag i alle de år, hun har været socialrådgiver.
”Jeg har lært, at man skal sætte borgeren i centrum og finde ud af, hvordan man bedst kan hjælpe. Men her har det drejet sig om at få lukket Jes Jørgensens sygedagpengesag hurtigst muligt på et helt urealistisk grundlag.”
Afgørelser baseret på lovgivning
Læs også: Dagpenge og sygedagpenge: Sådan er dine rettigheder nu
"Jeg kan ikke kommentere eller udtale mig i personsager. Vi administrerer en lovgivning, som er politisk bestemt, og som ikke altid forekommer retfærdig for den enkelte borger. Dette har vi stor forståelse for, men vi træffer afgørelser ud fra lovgivning og praksis fra blandt andet Ankestyrelsen," skriver hun.