Annonce

Nærbillede af ældre herre med briller og gråt overskæg

Tema: De hårde seniorår

Afslag på seniorpension til nedslidte tages op igen


Mens Christiansborg-politikerne skændes om hjælpen til
de nedslidte, genoptager Ankestyrelsen gamle sager om seniorførtidspension, og FOA vil have kommunerne til at gøre det samme.

Annonce

Tidligere sygehjælper Per Flindt Christensen søgte den nye  seniorførtidspension i 2015, men fik afslag. Efter at Ankestyrelsen har genoptaget en række sager om seniorførtidspension, vil FOA også have sager, der ikke er anket, prøvet igen. Det kan måske føre til ny behandling af Per Flindt Christensens sag.  Johnny Frederiksen

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Per Flindt Christensen fik afslag på seniorførtidspension i 2015. Det betød, at den nu pensionerede sygehjælper i to år måtte leve af overskuddet fra et hussalg, fordi han ikke kunne arbejde på grund af massive rygsmerter og ikke få offentlig hjælp.

”Jeg mente selv, at jeg opfyldte alle krav til seniorførtidspension, men det gjorde jeg så ikke. Jeg overvejede en ankesag, men orkede det ikke. Min sagsbehandling tog 13 måneder, fra jeg søgte, til jeg fik afslag,” siger Per Flindt Christensen.

Læs også: Hussalg betaler efterløn

Da han ikke har anket afgørelsen, er hans sag ikke blandt de omkring 100 afslag på seniorførtidspension, som Ankestyrelsen nu vil undersøge nærmere. Så han skal håbe på, at kommunerne kikker på alle deres afslag, når Ankestyrelsen er færdig med undersøgelsen.

Baggrunden for, at Ankestyrelsens genoptager sager, er en afgørelse fra Tønder Kommune, hvor en borger har fået afslag på seniorførtidspension med den begrundelse, at han kunne klare et fleksjob på få timer, oplyser netmediet NB-Beskæftigelse.

Masser af fleksjob til seniorer

Tal, som Fagbladet FOA har trukket fra statistikbanken jobindsats.dk viser, at de 60-64-årige, som også er målgruppen for seniorførtidspension, i stor skala får fleksjob på meget små timetal. Andelen med fleksjob på 1-5 timer er relativt højere i denne aldersgruppe, og i løbet af de seneste fire år har aldersgruppen øget sin andel af alle fleksjob til næsten det dobbelte.

”Mange borgere kan have en økonomisk interesse i at blive i et fleksjob på nogle få timer om ugen, det kan være fordelagtigt i forhold i til førtidspension. Men aldrig har så mange været i fleksjob og arbejdet så lidt,” siger John Klausen, der er lektor i socialret ved Aalborg Universitet, til Fagbladet FOA.

Læs også: Seniorførtidspension fungerer ikke efter hensigten

Han peger dog på, at betingelsen for at bevilge fleksjob til personer, der aktuelt har en meget begrænset arbejdsevne, er, at borgerens arbejdsevne kan udvikles.  

”På grund af presseomtale, svar fra ministeren og den konkrete sag fra Tønder er der i Ankestyrelsen opstået tvivl om det grundlag, sagerne om seniorførtidspension er truffet på. Hvis afgørelser viser sig at være forkerte, kan der være grundlag for efterbetaling til borgerne,” siger John Klausen.

Hvis Ankestyrelsen ændrer nogle af de genoptagne sager, er der formentlig også en række kommuner, der bør kikke på gamle sager, påpeger han.

Kommuner bør kikke på gamle sager

Samme holdning har FOA. 

”Med den usikkerhed, der har været omkring fortolkningen af retten til seniorførtidspension, bør kommunerne også undersøge de afslag, der ikke er anket, ” siger FOAs formand, Mona Striib. 

Læs også: 7 skridt til seniorførtidspension

Det kan måske få betydning for Per Flindt Christensens sag. For genoptager kommunerne sager, hvor de har givet afslag, kan der rettes op på eventuelle fejl, og praksis i kommunerne kan rettes ind efter mere præcise fortolkninger af loven. 

”Men præciseringer og status quo er ikke nok. Det nytter ikke at hælde gammel vin på nye flasker, vi har fremadrettet brug for noget nyt,” siger Mona Striib med henvisning til de verserende politiske forhandlinger om seniorførtidspensionen.

Kriterier for seniorpension skal lempes

Seniorførtidspensionen skal være en reel valgmulighed for flere, mener FOA.

”Selv om fleksjob kan indebære økonomiske fordele, betyder seniorførtidspensionen ro omkring sin situation for den nedslidte, og der er ikke krav om gentagne arbejdsprøvninger,” siger Mona Striib.

Læs også: FOA: Nedslidte Vibeke skal have ret til seniorførtidspension

FOA har derfor foreslået, at kriterierne for seniorførtidspension bliver lempet, så det bliver en reel mulighed, når arbejdsevnen er så nedsat, at man ikke kan varetage et arbejde på normale vilkår.

Afgørelse i løbet af en måned

Ankestyrelsen regner med, at gennemgangen af de cirka 100 sager kan afsluttes i løbet af den næste måned. Det oplyser Ankechef Anne Pernille Fejfer i en mail til Fagbladet FOA. 

"Da Ankestyrelsen blev klar over, at vi i en konkret sag om seniorførtidspension havde begået en fejl, besluttede vi, for at være helt sikre på, at vi ikke har begået samme fejl i andre afgørelser, at gennemgå alle lignende afgørelser tilbage fra reglernes ikrafttræden i 2014. Det betyder, at vi gennemgår vores afgørelser, hvor vi har stadfæstet kommunens afgørelse om afslag på seniorførtidspension. Hvis vi finder andre sager med fejl, vil vi genoptage sagen og træffe en ny afgørelse,” skriver hun. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev