Annonce

Kvinde står op ad husmur ved gadehjørne

Tema: Sygdom

Nye regler øger risikoen for økonomisk nedtur for syge


Sygedagpengereformen fra 2014 skulle give syge økonomisk sikkerhed. Men sådan er det langtfra gået.

Annonce

Lone Jespersen røg i løbet af cirka et år fra en fast stilling som social- og sundhedsassistent til  offentlig ydelse på kontanthjælps-niveau. Det kom meget bag på hende, for hun troede, hun havde et sikkerhedsnet. Niels Åge Skovbo

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Sygdom kan betyde en meget hurtig social og økonomisk nedtur, og det går endnu stærkere, efter at sygedagpengereformen trådte i kraft i 2014. Syge risikerer at ryge fra en sikker fast stilling til en lav overførselsindkomst på mindre end et år. En indkomst som Mona Striib, næstformand i FOA, ikke tøver med at kalde en fattigdomsydelse.

Kommunerne kan nemlig stoppe sygedagpenge allerede efter 22 uger. FOA ser i mange sager, at syge får en fyreseddel, når arbejdspladsen ikke længere modtager sygedagpenge-refusion. Efter opsigelsesperioden har den syge så udsigt til kontanthjælp eller ressourceforløbsydelse på samme niveau - eller slet og ret til nul og niks.

“Det gør rigtig ondt at komme fra job til sygedagpenge, og ryger man længere ned, gør det rigtig, rigtig ondt,” siger Mona Striib.

Læs også: Stop for sygedagpenge kostede Lone jobbet

Reglerne giver problemer

Hun ser flere problemer i de nuværende regler om sygedagpenge: De er svære at forstå og kan fortolkes for bredt. De giver også kommunerne mulighed for at spekulere i, hvor det er billigst at placere folk, og på et alt for tidligt tidspunkt kan det være slut med sygedagpengene.

Mona Striib kritiserer endvidere, at kommunerne ofte lukker for sygedagpenge, hvis en læge ikke med sikkerhed kan vurdere, hvornår en raskmelding kan forventes.

“Men det gør jo ikke folk raske, at kommunen sparer penge,” siger Mona Striib.

Kommunerne vil spare

Kommunen kan spare op til 7.000 kroner om måneden på en borger, der mister sine sygedagpenge og i stedet skal have ressourceforløbsydelse i et jobafklaringsforløb. Generalsekretær i Advokatsamfundet Torben Jensen mener, at kommunerne bevidst går efter økonomiske gevinster i sygedagpengesagerne.

 “De er ofte grænsesøgende i deres afgørelser, de går til kanten og nogle gange ud over den. Vi kan også se, at der bliver truffet nogle afgørelser, som måske ikke anvender reglerne forkert, men som klart er båret af et ønske om at spare,” siger han.

Den grænsesøgende praksis indebærer også, at kommunerne laver mange fejl i sagerne, påpeger Torben Jensen.

“Antallet af fejl er meget højt, og det er højere, end godkendte klager i Ankestyrelsen viser. Mange undlader nemlig at klage, fordi de ikke kender nok til deres rettigheder,” siger han.

Læs også: 5 gode råd ved langvarig sygdom

Minister åben for ændringer

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen skriver i et mailsvar til Fagbladet FOA, at formålet med sygedagpengereformen er at sikre alle syge forsørgelse. Og han mener, at indførelse af jobafklaringsforløbene giver syge, der mister dagpengene “økonomisk tryghed og sikkerhed i en vanskelig situation”.

Troels Lund Poulsen skriver videre, at ministeriet er i gang med en større evaluering af sygedagpengereformen.

“Vi har i den forbindelse et særskilt fokus på revurderingstidspunktet (efter 22 ugers sygedagpenge, red.). Hvis evalueringen konkluderer, at elementer af reformen er uhensigtsmæssige, er jeg åben for at kikke nærmere på dette,” skriver han.

Flere syge får jobafklaringsforløb

Fra 2015 til 2016 er der sket et fald i antallet af personer på sygedagpenge og en stigning i antallet af personer i jobafklaringsforløb.
Kilde: Statusnotat fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, november 2016.

Færre i FOA på sygedagpenge

I 2013 var 9.541 FOA-medlemmer på sygedagpenge. I 2016 var det 8.053.
Kilde: FOA Politik og Analyse

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev